ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας κατά κυβέρνησης για ΔΕΗ: Θα αναζητηθούν ευθύνες, ξεπεράσατε μια κόκκινη γραμμή

Τσίπρας κατά κυβέρνησης για ΔΕΗ: Θα αναζητηθούν ευθύνες, ξεπεράσατε μια κόκκινη γραμμή
INTIME

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τις αυξήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και τα τιμολόγια του ρεύματος εξαπέλυσε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναφερόμενος στη μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ υποστήριξε πως θα αναζητηθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες.

«Απ’ όπου και να το πιάσει κανείς, το μεγάλο κόλπο που στήσατε με την εκχώρηση της ΔΕΗ είναι ένα πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα εις βάρος των σημερινών και των επόμενων γενιών Ελληνίδων και Ελλήνων. Δεν θα περάσει έτσι. Ούτε θα λήξει με μια απόφαση ΔΣ. Όλες οι ευθύνες θα αναζητηθούν. Και θα αναζητηθούν σε βάθος. Ξεπεράσατε μια κόκκινη γραμμή», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Είστε πλέον μια κυβέρνηση που βλέπει, αισθάνεται τον άνεμο της λαϊκής οργής να θεριεύει και στήνει το Μεγάλο Παζάρι με τα ασημικά του κράτους, χωρίς προσχήματα. Θα υποστείτε τις συνέπειες των πράξεων σας, όσο κι αν το καθυστερήσετε στην κάλπη».

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στα θέματα της ενέργειας διερωτήθηκε γιατί ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στη ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη. «Για εννιά μέρες, μετά την ανακοίνωση πώλησης του 49% της θυγατρικής της ΔΕΗ (του ΔΕΔΔΗΕ) αντί να ανέβει η μετοχή της εταιρείας, όπως όλοι προεξοφλούσαν – με βάση και τα κυβερνητικά πανηγύρια – αυτή βυθίστηκε από τα 10,5 στα 9,02 ευρώ στις 23 Σεπτεμβρίου, ημέρα που μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου ανακοινώθηκε η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Την ώρα δηλαδή που μικροεπενδυτές αγόραζαν μετοχές της ΔΕΗ, κάποιοι για ανεξήγητο λόγο ξεφορτώνονταν πακέτα μετοχών μέχρι να ανακοινωθεί η ΑΜΚ της Επιχείρησης. Με δεδομένο ότι για την ΑΜΚ της ΔΕΗ γνώριζε μόνο η Διοίκησή της και ο κ. Μητσοτάκης με τους στενούς συνεργάτες του, πώς συνέβη και κάποιοι απέκτησαν εσωτερική πληροφόρηση και πουλούσαν μετοχές; Περίεργα πράγματα» είπε και σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έσωσε τη ΔΕΗ.

Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε πανικό στους υπουργούς που είχαν προηγηθεί, καθώς -όπως είπε- επέλεξαν να επιτεθούν στην αξιωματική αντιπολίτευση αντί να δώσουν απαντήσεις για το κύμα ακρίβειας. «Άκουσα από όλους πάνω από 40 φορές το όνομά μου. Εγώ και ο ΣΥΡΙΖΑ φταίμε για την ακρίβεια;», διερωτήθηκε και σημείωσε πως στην κοινωνία πνέει άνεμος οργής και αποδοκιμασίας κατά της κυβέρνησης και πως σύντομα ο άνεμος θα μετατραπεί σε τυφώνα και κυκλώνα.

«Για την πανδημία είμαστε δεύτεροι σε κρούσματα και θανάτους αλλά δεν ευθύνεστε εσείς. Για τις πυρκαγιές το καλοκαίρι δεν ευθύνεστε εσείς αλλά η κλιματική κρίση. Αλίμονο. Για την ακρίβεια τώρα, πάλι δε φταίτε εσείς. Ακόμα και για το φιάσκο του ανασχηματισμού δε φταίγατε εσείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφταιγε. Αναρωτιέμαι, αφού σε όλα τα κρίσιμα καμία ευθύνη δεν έχετε εσείς, γιατί να εκλέγουμε κυβέρνηση;», ήταν το ερώτημα που έθεσε και συμπλήρωσε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης είναι τα πάντα στο σφυρί. «Αυτή είναι η στρατηγική σας. Τα πάντα στο σφυρί, αρκεί να ωφεληθούν συμφέροντα. Και το δημόσιο συμφέρον στα παλιότερα των υποδημάτων σας», είπε.

Σταϊκούρας: Αν ξεπουλάμε δημόσια περιουσία, κάνετε πρόταση μομφής

Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

«Είστε πολιτική ανεμοδούρα κι αν όπως λέτε ξεπεράσαμε τις κόκκινες γραμμές και ξεπουλάμε δημόσια περιουσία, κάνετε πρόταση μομφής, αλλά δεν τολμήσατε», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Ιδιαίτερα οξύς υπήρξε ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος χαρακτηρίστηκε από τον κ. Τσίπρα μη σοβαρός.

«Είπε ο κ. Τσίπρας για το επίπεδο μου, πράγματι η φωνή μου είναι τσιριχτή, είναι αυτός λόγος να με κοροϊδεύει Τσίπρας; Αλλά είναι δικό μου χαρακτηριστικό, εγώ δεν μιμούμαι τον Ανδρέα Παπανδρέου όπως ο κ. Τσίπρας και να του πείτε ότι ανάγωγος για να μην πω κάποια χειρότερη λέξη», είπε και σε άλλο σημείο τον αποκάλεσε «στραβό», «ανάγωγο» και «αγράμματο», επειδή -όπως είπε- τοποθέτησε την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

«Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στον κ. Στάση της ΔΕΗ ότι είπε για 8 δισ. κέρδη. Ποτέ δεν είπε 8 δισ. κέρδη, αλλά 8 δισ. επενδύσεις που θα κάνει η ΔΕΗ, κλείστε τον (σ.σ. Αλέξη Τσίπρα) σε ένα δωμάτιο, κάντε του φροντιστήριο γιατί είπε ένα κάρο ανοησίες κι όταν τα μάθει από την αρχή ας ξανάρθει», υποστήριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και αντέκρουσε την άποψη ότι η ΝΔ δεν έχει απήχηση στις νεανικές ηλικίες. «Είπε το αμίμητο ότι δεν βρίσκουμε την ψήφο μας στις νεανικές ηλικίες, έλα Χριστέ και Παναγία που του ρίχνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης 12 και 14 μονάδες» κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ