ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – Μακρόν «κλειδώνουν» με Belharra και Rafale την ισορροπία ισχύος στο Αιγαίο

Μητσοτάκης – Μακρόν «κλειδώνουν» με Belharra και Rafale την ισορροπία ισχύος στο Αιγαίο
AP Photo/Benoit Tessier

Τη γαλανόλευκη στις υπερσύγχρονες φρεγάτες Belh@rra υψώνουν Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν στις 10 το πρωί, ώρα Ελλάδος στο Μέγαρο των Ηλυσίων, επισημοποιώντας την ιστορική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας.

Ενδεικτική των λεπτών χειρισμών που γίνονται έως και τη στιγμή των υπογραφών είναι η σχεδόν σιβυλλική διατύπωση, που χρησιμοποιείτο επισήμως από τα κυβερνητικά χείλη, και επαναλήφθηκε από τον Πρωθυπουργό επί γαλλικού εδάφους: «Θα σας ζητούσα λίγη υπομονή», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στρατηγικό πλεονέκτημα

Ο πρωθυπουργός όμως έδωσε το γενικό περίγραμμα αυτής της συμφωνίας: «κατευθυνόμαστε προς μία ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας. Μια συμφωνία που κλειδώνει στο ανώτατο επίπεδο, καθώς οι λεπτομέρειες και η έκταση της, τέθηκαν, όπως έγκαιρα είχε προϊδεάσει το CNNGreece, στο δείπνο του πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο.

Το εξοπλιστικό σκέλος του deal Αθήνας και Παρισιού βάζει στην αιχμή του δόρατος του Πολεμικού Ναυτικού για την επιχειρησιακή δράση των προσεχών σαράντα ετών ένα από τα πλέον σύγχρονα επιτεύγματα της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας, τις ψηφιακές φρεγάτες Belharra. Στις σημερινές ανακοινώσεις θα αποκρυσταλλωθούν το τελικό κόστος, που οι αρχικές εκτιμήσεις το τοποθετούσαν πάνω από τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς επίσης και τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης των πλοίων, με τον εμπροσθοβαρή χαρακτήρα που προβλέπει η βελτιωμένη πρόταση που κατατέθηκε από γαλλικής πλευράς, να λειτουργεί καταλυτικά υπέρ της.

Deal για 6 πλοία

Οι κύκλοι των διαπραγματεύσεων φαίνεται ότι οδηγούν στην απόκτηση 3 μονάδων επιφανείας, με ενεργοποιημένη την option για ακόμη μια. Η σχεδίαση, ο εξοπλισμός και ο επιχειρησιακός φόρτος των συγκεκριμένων πλοίων θεωρείται ότι γέρνει - σε βαθμό στρατηγικού πλεονεκτήματος- την πλάστιγγα της ισορροπίας ισχύος υπέρ της χώρας μας.

Οι επίπονες διαβουλεύσεις και στο τελικό στάδιο οι καθοριστικά – όπως περιγράφονται και από στρατιωτικές πηγές- εξαιρετικές σχέσεις, των δυο ηγετών λύνουν και τον γόρδιο δεσμό των πλοίων που θα αφορούν με βάση τις αρχικές συζητήσεις τη λεγόμενη ενδιάμεση λύση. Τελικώς προκρίνεται μια λύση επίσης από το πάνω ράφι της αμυντικής βιομηχανίας, με τις κορβέτες κλάσης Gowind, επίσης με το μοντέλο των 3 πλοίων και ενεργοποιημένη τη επιλογή για την ένταξη στο στόλο ακόμη ενός.

Με τις υπογραφές στο Παρίσι θα γίνει πλήρης αριθμητικά, η πρώτη μοίρα γαλλικών μαχητικών Rafale με την ένταξη ακόμη έξι στα δεκαοκτώ που περιλαμβάνονται στη σύμβαση που είχε συναφθεί μόλις τον περασμένο Ιανουάριο. Αεροσκάφη που με την ένταξή τους στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας, θα μετασταθμεύσουν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα για να επιχειρούν από την 332 ΜΠΚ. Πληροφορίες πάντως που διακινούνται εντόνως θέλουν τη συμφωνία της 28ηςΣεπτεμβρίου να ανοίγει παράθυρο για επέκταση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας αναφορικά με τα μαχητικά 4-5 γενιάς.

Η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής

Ως επιστέγασμα στην εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας θεωρείται και η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής που θα αναφέρεται στη συμφωνία. Οι πληροφορίες θέλουν την συγκεκριμένη πρόβλεψη να καταλαμβάνει όλες τις εκδοχές στήριξης σε στρατιωτικό επίπεδο απέναντι σε κάθε απειλή, που πρακτικά θα εκπέπμπει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την τουρκική πλευρά. Ζητούμενο είναι η ενίσχυση του γαλλικού στρατιωτικού αποτυπώματος στην περιοχή. Προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως πληροφορείται το CNN Greece έχουν ήδη γίνει προπαρασκευαστικές συζητήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο οι οποίες θα γίνουν πιο εντατικές το προσεχές διάστημα. Η Αθήνα άλλωστε βλέπει θετικά το ενδεχόμενο της συστηματικότερης παρουσίας μονάδων του γαλλικού πολεμικού ναυτικού σε βάσεις όπως αυτή της Σούδας, αλλά και των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών στη ελληνική «φωλιά» της Τανάγρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ