ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Κρήτη ο Μητσοτάκης: «Αυτοψία» στις σεισμόπληκτες περιοχές - «Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε»

Στη Κρήτη ο Μητσοτάκης: «Αυτοψία» στις σεισμόπληκτες περιοχές - «Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε»
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο Ηράκλειο  Κρήτης έφθασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με απευθείας πτήση από τη Γαλλία, προκειμένου να ενημερωθεί από κοντά για την κατάσταση που επικρατεί, μετά το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες το πρωί.

Συνοδευόμενος από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, τον υφυπουργό Μεταφορών και Υποδομών Γιώργο Καράγιαννη, τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτερη Αυγενάκη, τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα αλλά και τοπικούς φορείς ο κ. Μητσοτάκης είδε τις καταστροφές που έχουν υποστεί κτίσματα αλλά και το οδικό δίκτυο.

Ο πρωθυπουργός, αυτή την ώρα, βρίσκεται στο Συντονιστικό Κέντρο που έχει στηθεί στον αύλειο χώρο δημοτικού σχολείου στο Αρκαλοχώρι, ενώ πραγματοποίησε επίσκεψη στο παλιό τμήμα της κωμόπολης όπου βρίσκονται και τα περισσότερα από τα κτίρια στα οποία έχουν καταγράφει σοβαρές ζημιές.

«Θα φτιάξουν όλα, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε» ανέφερε κατά την άφιξή του στο Χουδέτσι του δήμου Αρχανών Αστερουσίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως μεταδίδει η τοπική ιστοσελίδα cretapost.

Ανακοινώνει δέσμη μέτρων για τους σεισμόπληκτους

Ο κ. Μητσοτάκης που αναμένεται να ανακοινώσει δέσμη μέτρων για τους πληγέντες από το σεισμό, μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Ηρακλείου επισκέφθηκε το Χουδέτσι του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων. Ο κ. Μητσοτάκης στο Συντονιστικό Κέντρο ενημερώνεται για την κατάσταση από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανιδη, τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιώργο Καραγιάννη, τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, τον περιφερειάρχη Κρήτης και τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού ολοκληρώσει την επιτόπια αυτοψία στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τον Εγκέλαδο, όπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές θα ανακοινώσει το πλέγμα των μέτρων στήριξης των σεισμόπληκτων που έχει ήδη καταρτιστεί από την κυβέρνηση.

Το ύψος των κρατικών ενισχύσεων που θα καταβληθούν άμεσα στους πληγέντες υπολογίζεται στα 25-30 εκατ. ευρώ, ενώ τα χρηματικά βοηθήματα για τις μακροπρόθεσμες ανάγκες θα προσδιοριστούν μετά τις αυτοψίες των αρμόδιων υπηρεσιών. Κατά πληροφορίες οι σχετικές διατάξεις με τις οποίες θα εντάσσονται σε καθεστώς κρατικής αρωγής οι περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τον χθεσινό σεισμό, θα ψηφιστούν εντός της εβδομάδας.

Όπως εξηγούσαν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές και στην περίπτωση της Κρήτης, θα εφαρμοστεί το μοντέλο Καρδίτσας και της Βόρειας Εύβοιας.

Υπογράμμιζαν δε, ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει εν λειτουργία ένα πάγιο πλαίσιο κρατικής αρωγής και σε αντίθεση με το παρελθόν που η βοήθεια δινόταν ανάλογα με την περίπτωση και με καθυστέρηση, πλέον οι σχετικές διαδικασίες στήριξης των πληγέντων συμπολιτών μας από τις διάφορες καταστροφές, έχουν τυποποιηθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ