ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φρεγάτες Belharra: Τo υπερόπλο που αλλάζει τις ισορροπίες σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Φρεγάτες Belharra: Τo υπερόπλο που αλλάζει τις ισορροπίες σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Στο ραντεβού της Αθήνας Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν έδωσαν τα χέρια για την ιστορική συμφωνία και έντεκα ημέρες αργότερα στο ηλιόλουστο Παρίσι και στο πλημμυρισμένο από φως, Μέγαρο των Ηλυσίων, μπήκαν οι υπογραφές στις «άδειες γάμου» για τις φρεγάτες Belh@rra και το Πολεμικό μας Ναυτικό.

Η διαπραγμάτευση

Η stealth υπερ – φρεγάτα της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας όμως είναι το πλοίο, το οποίο καλύπτει όλες τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο. Για τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις αλλά και το περιβάλλον πίεσης δε που είχε διαμορφωθεί αναφορικά με τον «μνηστήρα» που θα κέρδιζε τη διαδικασία, ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού έλεγε προς το CNN Greece: «Ήταν βαρύ το φορτίο».

Με την επιλογή της, η κυβέρνηση δίνει για πρώτη φορά αντανάκλαση επί του πεδίου της διαχρονικής αλλά, θεωρητικής μέχρι και την συμφωνία του Παρισιού, διακήρυξης, το Πολεμικό μας Ναυτικό με την τρισχιλιετή παράδοση, να κρατήσει τα σκήπτρα της ναυτικής ισχύος στο Αιγαίο αλλά και να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου.


«Τείχος» ναυτικής αποτροπής

Οι 3 φρεγάτες FDI HN (Hellenic Navy), θα είναι εξοπλισμένες με την τελευταία λέξη της ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογίας, συνδυάζοντας συστήματα κολοσσών της αμυντικής βιομηχανίας όπως η Naval Group, η MBDA, η Thales. Η διαμόρφωσή τους δε, που έχει επιλεγεί από τους επιτελείς του Πολεμικού μας Ναυτικού, θα είναι ισχυρότερη από την εκδοχή που θα ενταχθεί στο Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό.

Όλα τα συστήματα φέρουν την αυστηρή πιστοποίηση του NATO και έχουν δοκιμασθεί σε συνθήκες μάχης σε μεγάλα θέατρα πολεμικών επιχειρήσεων των τελευταίων ετών. Αυτή η διπλή ιδιαιτερότητα προσφέρει έτσι κορυφαίες δυνατότητες σε όλα τα είδη πολέμου, όπως ανθυποβρυχιακό, αντιπλοϊκό, αντιαεροπορικό, ασύμμετρο, αλλά και στο πεδίο του κυβερνοπολέμου.Τα συστήματα τελευταίας γενιάς της φρεγάτας Belh@rra, της παρέχουν αυξημένη ικανότητα εντοπισμού, μικρότερους χρόνους αντίδρασης και καλύτερη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Για την προστασία της από τις εναέριες απειλές, η φρεγάτα Belharra είναι εξοπλισμένη με έως και 32 σιλό κάθετης εκτόξευσης αντιαεροπορικών/αντιβαλλιστικών πυραύλων Aster 30 της MBDA. O Aster 30 block 1 έχει δυνατότητα αναχαίτισης στόχου σε ύψος έως και 20 χιλιόμετρα και σε απόσταση έως και 120 χιλιόμετρα.Επίσης θα διαθέτει ένα ραντάρ AESA, το σύγχρονο SEA FIRE 500 της εταιρείας Thales, το οποίο υπόσχεται εμβέλεια 500 χιλιομέτρων και υψηλές ικανότητες αποκάλυψης στόχων με χαμηλό RCS και υπερηχητικά κινούμενων στόχων με stealth χαρακτηριστικά και υψηλή ευκινησία.

Ο συνδυασμός SeaFire/ASTER 30 θα προσφέρει αεράμυνα περιοχής στις Μονάδες του Στόλου, σε αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 100 χιλιόμετρα, ενώ ταυτόχρονα θα διαθέτει και Αντιβαλλιστικές Ικανότητες. Δηλαδή το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά για πρώτη φορά στην ιστορία του, πλοία που θα έχουν δυνατότητα να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ενώ θα μπορούν να προσφέρουν και προστασία απέναντι σε βαλλιστικούς πυραύλους. Ο οπλισμός συμπληρώνεται από προηγμένο πυροβόλο των 76 χιλιοστών, αλλά και σύστημα RAM των 21 πυραύλων, που ολοκληρώνει την αντιαεροπορική/αντιβληματική ασπίδα του πλοίου.

Η νέα φρεγάτα του Πολεμικού μας Ναυτικού, εκτός από εξελιγμένες αντιαεροπορικές δυνατότητες, διαθέτει και κορυφαίες ανθυποβρυχιακές ικανότητες, χάρη στο παγκοσμίως πρωτοπόρο sonar CAPTAS-4, αλλά και ένα πρωραίο σόναρ kingklip Mk2,, καθώς επίσης και τορπίλες MU90 της Naval Group, με βεληνεκές πάνω από 12χλμ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ρηχά και βαθιά νερά.Το τελευταίο θα συνδυαστεί με τα υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R που πρόσφατα αγόρασε η χώρα μας από τις ΗΠΑ και θα παραδοθούν στις αρχές του 2022. Τον ανθυποβρυχιακό οπλισμό συμπληρώνουν υπερσύγχρονες ανθυποβρυχιακές τορπίλες.

Οι κορβέτες Gowind

Στο πεδίο του ηλεκτρονικού πολέμου, οι φρεγάτες Belharra είναι εξοπλισμένες με το σύστημα SENTINEL της Thales, το οποίο διαθέτει παρεμβολείς τελευταίας τεχνολογίας, ικανούς να παρεμβάλουν επικοιννωίες, βλήματα και αεροσκάφη.Χάρη στην αρχιτεκτονική και την ευελιξία του συστήματος διαχείρισης μάχης SETIS της Naval Group, η φρεγάτα Belh@rra θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των τομέων του σύγχρονου ναυτικού πολέμου.

Η «αγορά του αιώνα» όπως χαρακτηρίζεται, υπάρχει ακόμη η εκκρεμότητα των κορβετών Gowind, με τις συζητήσεις για την τελική διαμόρφωσή τους και κατά συνέπεια για το κόστος που αφορά στην πρόσκτησή τους να συνεχίζονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ