ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 11,1 μονάδων για τη ΝΔ - Ακρίβεια και οικονομία ανησυχούν τους πολίτες

Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 11,1 μονάδων για τη ΝΔ - Ακρίβεια και οικονομία ανησυχούν τους πολίτες
INTIME / ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Προβάδισμα της τάξης του 11,1% διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, βάσει των αποτελεσμάτων δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρία Metron Analysis για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Mega.

Η «απόσταση» ανάμεσα στα δύο κόμματα παραμένει μεγάλη και παρά την καταγραφόμενη μείωση κατά τρεις μονάδες στην πρόθεση ψήφου για τη Νέα Δημοκρατία συγκριτικά με την προηγούμενη μέτρηση, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν καταφέρνει να καρπωθεί τη φθορά και παραμένει δημοσκοπικά στάσιμη.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 30,8%, μειωμένο κατά 3,1% ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στάσιμος καταγράφοντας και οριακή μείωση, καθώς από το 20% στην προηγούμενη μέτρηση βρίσκεται τώρα στο 19,7%.

Το ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει 6% έναντι 6,7% τον περασμένο Ιούλιο, ενώ εξίσου μειωμένο εμφανίζεται και το ποσοστό τη Ελληνικής Λύσης -4% έναντι 5,3%. Το ΚΚΕ ενισχύεται συγκεντρώνοντας 5,1% από 4,5%, καθώς και το ΜέΡΑ25 που λαμβάνει στη δημοσκόπηση ποσοστό 4,1% έναντι 3,2%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 12,7%.

Στην εκτίμηση ψήφου, η δημοσκόπηση της Metron Analysis «δίνει» στη Νέα Δημοκρατία ποσοστό της τάξεως του 41% και στον ΣΥΡΙΖΑ 26,2% των ψήφων. Το ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει 8%, το ΚΚΕ 6,8%, το ΜέΡΑ25 5,5% και η Ελληνική Λύση 5,3%.

Με αναγωγή των αναποφάσιστων, η διαφορά μεταξύ των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει τις 14,8 μονάδες.

Ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να υπερέχει συντριπτικά -συγκεκριμένα με υπερδιπλάσια διαφορά- του Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει 38%, έχοντας χάσει τέσσερις μονάδες συγκριτικά με την προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έπεται με 16%, ποσοστό σχεδόν σταθερό το τελευταίο εξάμηνο.

Η κυβέρνηση αξιολογείται θετικά από τους τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες (39%), ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση περιορίζεται στο 14%, με τη διαφορά να διαμορφώνεται στις 25 μονάδες.

Ακρίβεια και οικονομία

Η ακρίβεια και η οικονομία αναδεικνύονται ως τα σημαντικότερα προβλήματα για τους πολίτες, με την ανησυχία για την πανδημία να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αν και μειωμένη συγκριτικά με την προηγούμενη μέτρηση.

Η «εξίσωση» του εμβολιασμού

Σχεδόν 8 στους δέκα πολίτες τάσσονται υπέρ του εμβολιασμού -και 7 στους 10 στις ηλικίες 17 έως 34 και 35 έως 44-, στον αντίποδα όμως έχουν εμβολιαστεί πολύ λιγότεροι.

Και όπως προκύπτει από την έρευνα για την ασφάλεια των εμβολίων έχουν πεισθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες πάνω από 6 στους 10.

Καταγράφεται, όμως, ποσοστό 6% του πληθυσμού που δηλώνει πρόθεση να εμβολιαστεί και έτσι διαφαίνεται πεδίο ενθάρρυνσης εκ μέρους ειδικών και πολιτείας προς αυτή την κατεύθυνση για να προχωρήσει στον εμβολιασμό άμεσα.

Ποσοστό 4% των ερωτηθέντων δηλώνει αναποφάσιστο, ενώ οι αποφασισμένοι αρνητές φθάνουν το 12%.

Ως προς το πότε βλέπουν το τέλος της πανδημίας, η πλειοψηφία των πολιτών -σχεδόν 7 στους δέκα- θεωρεί πως οι τίτλοι τέλους θα πέσουν μετά το 2022.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε τηλεφωνικά το διάστημα μεταξύ 21-27 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 1.200 ατόμων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ