ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από Σάμο: Η δομή της ντροπής κλείνει - Η ΕΕ να καταλήξει σε κοινό σύμφωνο μετανάστευσης

Μητσοτάκης από Σάμο: Η δομή της ντροπής κλείνει - Η ΕΕ να καταλήξει σε κοινό σύμφωνο μετανάστευσης
Φωτογραφία αρχείου ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στη Σάμο βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφτηκε την σύγχρονη προσφυγική δομή που έχει γίνει στη θέση «Ζερβού» και το παλιό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, στο Βαθύ.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος, ο βουλευτής Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης και ο βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου.

Σε δηλώσεις του από εκεί, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε βαθύτατα ευρωπαϊκό το μεταναστευτικό πρόβλημα. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, τόνισε ο πρωθυπουργός, δεν μπορεί να εξαντλείται στη χρηματοδότηση αυτής της υπερσύγχρονης δομής, αλλά πρέπει να καταλήξει σε ένα κοινό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, που θα επιμερίζει με δίκαιο τρόπο τις ευθύνες διαχείρισης του σύνθετου αυτού προβλήματος.

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να πειστούν να αλλάξουν στάση και να συνεισφέρουν, εκείνες οι ευρωπαϊκές χώρες που νομίζουν ότι το πρόβλημα δεν τους αφορά.

«Σήμερα μια σημαντική ημέρα για το νησί, μια ακόμα επιβεβαίωση ότι αυτή η κυβέρνηση τηρεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Το είπαμε, το κάναμε. Η δομή της ντροπής κλείνει, η νέα λειτουργεί ήδη ο χώρος αυτός αμφιθεατρικός πανέμορφος παραδίδεται στην τοπική κοινωνία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, είπε ότι η δομή φιλοξενεί περί τους 300 πρόσφυγες και μετανάστες και έχει μεγαλύτερη δυναμικότητα αλλά εκτίμησε ότι θα είναι αχρείαστη.

Ο κ. Μητσοτάκης καταλήγοντας είπε ότι η κυβέρνηση τηρεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και η δομή της ντροπής κλείνει και μια υπερσύγχρονη ανοίγει.

«Είμαστε ανοιχτοί, για να συζητήσουμε και να αξιολογήσουμε όλες τις επιλογές που θα μας προτείνει η τοπική κοινωνία», τόνισε ο πρωθυπουργός νωρίτερα, λίγο πριν επισκεφθεί τη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή φιλοξενίας. Επισήμανε, ακόμα, πως θα εξεταστούν προτάσεις για τη δημιουργία χώρων αναψυχής και άθλησης, χώρων εκπαίδευσης ακόμη και για το πού θα στεγαστεί το καινούριο Δημαρχείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ