ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργικό Συμβούλιο: Κυβερνητικές παρεμβάσεις για «φρένο» στις ανατιμήσεις

Υπουργικό Συμβούλιο: Κυβερνητικές παρεμβάσεις για «φρένο» στις ανατιμήσεις
INTIME/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ανάβοντας το πράσινο φως για το προσχέδιο του προϋπολογισμού στο οποίο περιλαμβάνεται η πρώτη δέσμη μέτρων που είναι προσανατολισμένη στην ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος της μεσαίας τάξης, την εισήγηση του πρωθυπουργού κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να διατρέξουν στοχευμένες αναφορές για τη μείζονα προτεραιότητα της κυβέρνησης στην παρούσα συγκυρία, που δεν είναι άλλη από την αναχαίτιση του εξωγενούς κύματος ανατιμήσεων.

Τα μηνύματα Μητσοτάκη

Στην τοποθέτηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το στίγμα των δραστικών παρεμβάσεων στον τομέα της ενέργειας προκειμένου να απορροφηθεί το συντριπτικά, μεγαλύτερο μέρος, των αυξήσεων, με την εφαρμογή ενός πλαισίου στήριξης όσων πλήττονται.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει την κυβερνητική δέσμευση να στηριχθούν οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της κρατικής χρηματοδότησης αλλά και της ενθάρρυνσης των παρόχων ενέργειας να απορροφήσουν μέρος τους κόστους.

Το αποτύπωμά των κυβερνητικών παρεμβάσεων όπως θα επισημανθεί, θα είναι ορατό για τους καταναλωτές από τους επόμενους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίοι και θα τιμολογηθούν με την επιδότηση έως και 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες και επιπλέον για πάνω από τις 600 κιλοβατώρες.
Όπως προϊδεάζουν κυβερνητικά στελέχη στα σκαριά είναι νέα οριζόντια ελάφρυνση, ενώ στον σχεδιασμό που γίνεται από το αρμόδιο υπουργείο, είναι ενταγμένη και η μείωση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που ανεβάζουν το τελικό κόστος των λογαριασμών.

Ο πρωθυπουργός θα σταθεί στην πρόταση που έχει υποβληθεί από την κυβέρνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για «να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση σε κάτι που θεωρούμε βραχυπρόθεσμο φαινόμενο». Όπως είχε υπογραμμίσει σε πρόσφατη παρέμβαση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πρόκειται για πραγματικό πρόβλημα για την Ευρώπη και νομίζω πως απαιτείται μια ευρωπαϊκή αντίδραση που θα πηγαίνει πέραν και όσων κάνουν τα μεμονωμένα τα κράτη μέλη σε εθνικό επίπεδο».

Ανάλογη φόρμουλα θα εφαρμοστεί και για το φυσικό αέριο με την εξειδίκευση των νομοθετικών προβλέψεων να γίνεται μέσω της ΚΥΑ που θα εκδοθεί εντός της εβδομάδας. Το ύψος της ενίσχυσης θα καθορίζουν κριτήρια όπως η κατανάλωση, το εισόδημα αλλά και συνολικά η περιουσιακή κατάσταση. Στο ίδιο πακέτο θα υπενθυμιστεί ότι συμπεριλαμβάνεται η αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων κατά 20% για την χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης κατά 20%, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Συνέπεια και ρεαλισμός»

Αναπόδραστα οι πρωθυπουργικές αναφορές θα είναι εστιασμένες στον συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για το προσεχές έτος, όπως αυτός αποτυπώνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο μετά την έγκριση του θα πάρει το δρόμο για την Εθνική Αντιπροσωπεία και να επικυρωθεί από αυτήν πριν από το τέλος του έτους.

Σε αυτό άλλωστε ενσωματώνονται οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, τμήμα των οποίων ήδη υλοποιείται, και παρά την ευκρινή θέση ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να μπει σε μια πλειοδοσία παροχών, είναι ξεκάθαρο ότι έως την τελική διαμόρφωση του και την ψήφισή του από τη Βουλή, θα πρέπει να αναμένεται και νέο πακέτο στήριξης.

Σε κάθε περίπτωση η φιλοσοφία του, διέπεται από την συνέπεια και τον ρεαλισμό, όπως περιγραφόταν από τους επιτελείς της οδού Νίκης. Το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων ανέρχεται στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία επιμερίζονται σε 1,1 δισ. για το 2021 και 2,4 δισ. το 2022.

Στην αιχμή των μέτρων βρίσκεται η αύξηση του αφορολογήτου ορίου των γονικών παροχών και των δωρεών σε συγγενείς της πρώτης κατηγορίας από τις 150.000 ευρώ στις 800.000 ευρώ. Η επέκταση έως τον Ιούνιο του 2022, των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από 24% σε 13% στις μεταφορές, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, καθώς επίσης στους κινηματογράφους.
Ακόμη η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από το 24% σε 13% από 1η Οκτωβρίου 2021 έως τον Ιούνιο του 2022 καθώς και του συντελεστή ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή από το 13% στο 6%. Επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης έως τον Ιούνιο του 2022.Χορηγείται, τον μήνα Δεκέμβριο, διπλή δόση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, συνολικού ύψους πλέον - για εκείνο το μήνα - 130 εκατ. ευρώ. Επεκτείνεται, από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, η χορήγηση στεγαστικού επιδόματος και στους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ.


Η ατζέντα του υπουργικού

Στην προμετωπίδα των παρεμβάσεων βρίσκονται η διατήρηση και για το 2022 του παγώματος της πληρωμής έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα (μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους), αλλά και οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές κατά 3%. Μειώνεται από το 24% στο 22% ο συντελεστής φορολογίας για τις επιχειρήσεις και κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου(από 1/10/2021) για δοθούν κίνητρα για συγχωνεύσεις.

Επιπλέον μειώνεται το ποσοστό επιστροφής όλων των Επιστρεπτέων Προκαταβολών, ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης.
6. Μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, προχωράει η μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσει για το 2022. Πέραν των νομοσχεδίων που θα συζητηθούν όπως αυτό της προστασίας του καταναλωτή και το νομοσχέδιο για τον εθελοντισμό στον αθλητισμό και τα φορολογικά κίνητρα, θα ζητηθεί να παρουσιάσουν το σχέδιο δράσης του υπουργείου τους για τι 2022.

Αναλυτικά η ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου:

-Εισήγηση από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη σχετικά με την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και το Προσχέδιο Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης 2022

-Εισήγηση από τους Υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσο σχετικά με το ενοποιημένο Προσχέδιο Δράσης της Κυβέρνησης για το 2022 – Σχέδια δράσης των Υπουργείων

-Εισήγηση από τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη σχετικά με τον προγραμματισμό Ανθρώπινου Δυναμικού για το 2022

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για τα κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη του νομοσχεδίου Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2161/2019 για τον εκσυγχρονισμό των κανόνων προστασίας των καταναλωτών

-Παρουσίαση από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη του νομοσχεδίου Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού: «Αθλητικός εθελοντισμός, Άθληση για Όλους, Πνευματικός αθλητισμός, Ηλεκτρονικός αθλητισμός, εργασιακός αθλητισμός».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ