ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βιβλίο: Μετατοπίσεις ισχύος στον γεωπολιτικό χάρτη της Μεσογείου

Βιβλίο: Μετατοπίσεις ισχύος στον γεωπολιτικό χάρτη της Μεσογείου

Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου αποτελούν το αντικείμενο του συλλογικού τόμου που κυκλοφόρησε πρόσφατα υπό τον τίτλο: «Mare Nostrum: Μετατοπίσεις ισχύος στον γεωπολιτικό χάρτη της Μεσογείου».

Το βιβλίο χωρίζεται σε έξι μέρη που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα της μεσογειακής πολιτικής πραγματικότητας:

  • Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις από την αισιοδοξία του Ελσίνκι στη ματαίωση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας
  • Η Κύπρος και οι γεωπολιτικές και γεωοικονομικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο
  • Ανακατατάξεις στον γεωπολιτικό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής
  • Τα νέα γεωοικονομικά δεδομένα και ο ρόλος των αγωγών
  • Προσφυγική κρίση, μεταναστευτικό ζήτημα και προκλήσεις ασφάλειας στα σύνορα της Ευρώπης
  • Ο διατλαντικός κόσμος και η Ευρωπαϊκή Ένωση σε αναζήτηση γεωπολιτικού ρόλου και κυριαρχίας

Το έργο περιλαμβάνει κείμενα από πανεπιστημιακούς και δημόσιους διανοούμενους, πανεπιστημιακούς και πρώην υπουργούς, εν ενεργεία πολιτικούς, πρώην διπλωμάτες, δημοσιογράφους σε σχετικά με το θέμα του βιβλίου ερευνητικά πεδία και τεχνοκράτες.

Προλογίζοντας το βιβλίο, ο Σωτήρης Ντάλης γράφει για μια προσπάθεια «να ανασχηματίσουμε ψηφίδα ψηφίδα το μωσαϊκό της Μεσογείου» και «να συντάξουμε […] τον κατάλογο των δυνάμεων που τη συνθέτουν». Επιχειρείται, γράφει πιο κάτω, «ένας αναστοχασμός πάνω στις γεωπολιτικές και γεωοικονομικές ανακατατάξεις που παρατηρούνται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου».

Το βιβλίο, είναι μια προσπάθεια να αποτυπωθεί στο μέτρο του εφικτού ο ακαδημαϊκός και πολιτικός διάλογος για τις εξελίξεις στην Ανατολική και την Κεντρική Μεσόγειο. Κυκλοφορεί στη σειρά «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική» των εκδόσεων Παπαζήση, που διευθύνει ο Σ.Ντάλης και περιλαμβάνει πολλούς τίτλους για τις διεθνείς σχέσεις τη διεθνή πολιτική και την eυρωπαϊκή ενοποίηση.

Πρόκειται για ένα βιβλίο-οδηγό για όσους φιλοδοξούν να κατακτήσουν μια ευρύτερη και βαθύτερη, από αυτήν που προσφέρουν τα ΜΜΕ, κατανόηση των όσων συμβαίνουν στη γειτονιά μας και επηρεάζουν σε καθοριστικό βαθμό τη μοίρα μας. Μια «πολιτική εγκυκλοπαίδεια» της Μεσογείου στη σύγχρονη εποχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ