ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φραγκογιάννης: Γυρίσαμε στη Λιβύη - Είμαστε παρόντες με εμπορική και οικονομική στήριξη

Φραγκογιάννης: Γυρίσαμε στη Λιβύη - Είμαστε παρόντες με εμπορική και οικονομική στήριξη
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σειρά επαφών με κυβερνητικούς αξιωματούχους είχε στη Λιβύη ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης κατά τις οποίες διαπιστώθηκε βελτίωση των διμερών σχέσεων, κάτι που «επικυρώνεται» τόσο με την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και του προξενείου στη Βεγγάζη, όσο και στην επιχειρηματική αποστολή με Έλληνες επιχειρηματίας με σκοπό τη συμβολή στην ανοικοδόμηση της χώρας.

Συγκεκριμένα, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Κώστα Σμυρλή, ο κ. Φραγκογιάννης είχε συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών της Λιβύης, τον υπουργό Υγείας, Αλί Ελ Ζινάτι και τον υφυπουργό Εξωτερικών, Μοχάμεντ Χαλίλ Είσα, αλλά και με μέλη της ελληνικής ομογένειας της Λιβύης, με τα οποία συναντήθηκε στην ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη.

«Αντιπροσωπεύετε ένα κομμάτι του Ελληνισμού που είναι βαθιά ριζωμένο στη Λιβύη» είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στα μέλη της ελληνικής ομογένειας της Λιβύης.

Έχοντας δίπλα του τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννη Χρυσουλάκη, ο κ. Φραγκογιάννης διαμήνυσε πως «είμαστε εδώ, παρόντες στη Λιβύη», μετά τη δύσκολη περίοδο των τελευταίων 10 ετών.

«Είμαστε εδώ χάρη και στην παρουσία της ελληνικής ομογένειας. Με τη Λιβύη μας συνδέουν δεσμοί φιλίας, δεσμοί συνύπαρξης των πολιτισμών για εκατοντάδες χρόνια. Αυτές οι σχέσεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν», σημείωσε.

Διαμήνυσε πως η Ελλάδα είναι κοντά στην ελληνική Ομογένεια και ότι στηρίζει οικονομικά και εμπορικά τη Λιβύη, αναφερόμενος στην πρώτη ξένη επιχειρηματική αποστολή μετά τα γεγονότα. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως η Ελλάδα στηρίζει και στηρίζεται στη διεθνή νομιμότητα και στο διεθνές δίκαιο.

Τέλος, αναφερόμενος στις διήμερες επαφές του στη Λιβύη, είπε πως «δείχνουμε σταθερά την επιθυμία να αποτελούμε ένα πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης σε όλη την περιοχή» και παρατήρησε ότι αυτό το αντιλαμβάνονται οι συνομιλητές και μας ξεχωρίζουν από πολλούς άλλους που δεν έχουν την ίδια νοοτροπία.

Μεγάλη πρόοδος στις ελληνολιβυκές σχέσεις

Κατά τη συνάντησή του -η δεύτερη μέσα σε δύο μήνες- με τον Λίβυο ομόλογό του Μοχάμεντ Χαλίλ Είσα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης κατέγραψε μεγάλη πρόοδο στις σχέσεις Ελλάδας-Λιβύης.

Ειδικότερα, ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρθηκε στην επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και του προξενείου στη Βεγγάζη, στην αποστολή 200.000 εμβολίων στη Λιβύη, καθώς και στην επιχειρηματική αποστολή με Έλληνες επιχειρηματίας «με σκοπό να βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση της χώρας».

Επιπροσθέτως, σημείωσε πως τα ελληνικά ενδιαφέροντα για τη Λιβύη έχουν σχέση με την υποστήριξη της ανοικοδόμησης της χώρας, την ενδυνάμωση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και με την πίστη ότι η Λιβύη σύντομα θα σταθεί μόνη της στα πόδια της, χωρίς ξένα στρατεύματα.

Απευθυνόμενος στον Λίβυο ομόλογό του, έστειλε το μήνυμα: «Είμαστε φίλοι σας, είμαστε οι κοντινοί Ευρωπαίοι γείτονες και είμαστε εδώ».

Υφυπουργός Εξωτερικών Λιβύης: Νέο ξεκίνημα στις οικονομικές σχέσεις

«Είσαστε ένας επισκέπτης από μια αγαπητή χώρα για μας, την Ελλάδα, η οποία έχει ιδιαίτερα αισθήματα στις καρδιές μας και μας συνδέουν μακραίωνες σχέσεις» είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Χαλίλ Είσα, καλωσορίζοντας στο υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Γιάννη Σμυρλή.

Αναφερόμενος στην προηγούμενη συνάντηση που είχαν τον Ιούλιο, είπε πως συζήτησαν σημαντικά θέματα τα οποία έχουν προωθήσει και στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να δράσει ανάλογα.

Ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη διοργάνωση του επιχειρηματικού φόρουμ Ελλάδας-Λιβύης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Περαιτέρω, επισήμανε πως «η Ελλάδα πάντα σέβεται την κυριαρχία της Λιβύης και τους προσανατολισμούς της» και προσέθεσε:

«Όπως συμβαίνει στις σχέσεις ανάμεσα στις χώρες, καμιά φορά οι σχέσεις ανάμεσα σε χώρες ψυχραίνονται, αλλά πάλι βρίσκουν τον δρόμο τους και αναβιώνουν».

Τέλος, ανέδειξε ότι η Ελλάδα είναι μια πολύ σημαντική ευρωπαϊκή χώρα και είναι πολύ κοντά στις ακτές της Λιβύης.

Συνάντηση με τον Λίβυο υπουργό Υγείας

Στη συνέχεια, ο κ. Φραγκογιάννης, συνοδευόμενος εκτός από τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και από Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας, συναντήθηκε, για δεύτερη φορά επίσης μέσα σε δύο μήνες, με τον υπουργό Υγείας της Λιβύης, Αλί Ελ Ζινάτι. Κατά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Υγείας της Λιβύης, ο κ. Φραγκογιάννης είπε πως ο λόγος της επίσκεψής του είναι να εξεταστεί πώς η Ελλάδα μπορεί να υποστηρίξει την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη της χώρας.

«Ήρθαμε με μια ματιά στο μέλλον και όχι στο παρελθόν» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε πως πριν από λίγο καιρό η Ελλάδα έστειλε 200.000 εμβόλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, «σαν ένα δείγμα μικρής απόδειξης της φιλίας προς τον λιβυκό λαό».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι μια ειρηνική δύναμη στην περιοχή και υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας να επενδύσει στη Λιβύη.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στα χρέη της Λιβύης προς ελληνικά νοσοκομεία την τελευταία δεκαετία και επισήμανε πως «θα βοηθούσε πάρα πολύ αν καταφέρναμε να βρούμε μια λύση, γιατί θα δημιουργήσει ένα αίσθημα ασφάλειας στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα για το μέλλον».

Με τη σειρά του, από το ίδιο βήμα, ο Λίβυος υπουργός Υγείας ανέφερε ότι πιο κοντά από τις ευρωπαϊκές χώρες είναι η Ελλάδα και τόνισε πως η επίσκεψη του κ. Φραγκογιάννη αποτελεί απόδειξη της επιθυμίας της ελληνικής κυβέρνησης να αναβιώσει τις ελληνολιβυκές σχέσεις συνεργασίας.

Ο Αλί Ελ Ζινάτι εστίασε στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της υγείας και ευχαρίστησε την Ελλάδα για την αποστολή των εμβολίων.

Επίσης, επισήμανε πως οι δύο χώρες έχουν μια καλή εμπειρία συνεργασίας στο θέμα νοσηλείας Λίβυων τραυματιών στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ζήτησε επικαιροποίηση των διμερών συμφωνιών στους τομείς της υγείας.

Την ίδια στιγμή αναγνώρισε τις εκκρεμότητες στο θέμα των οφειλών της Λιβύης προς την Ελλάδα, που προέκυψαν από τη νοσηλεία Λίβυων τραυματιών και τόνισε πως εργάζονται την επίλυση του θέματος. «Θέλουμε να κλείσει αυτό το θέμα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Καταληκτικά, τόνισε την ανάγκη για το άνοιγμα νέων οριζόντων μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ