ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Δ. Βαλκανίων: Για τη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας ενημερώνει o Μητσοτάκης

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Δ. Βαλκανίων: Για τη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας ενημερώνει o Μητσοτάκης
INTIME/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τα αποκαλυπτήρια της Συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας θα κάνει ο πρωθυπουργός στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων στο Μπρντο της Σλοβενίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει απόψε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τη Συμφωνία Εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής σχέσης στην άμυνα και την ασφάλεια, μια συμφωνία που όπως εκπέμπεται από την Αθήνα ενισχύει τον ευρωπαϊκό πυλώνα άμυνας και την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, καθώς και για τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το άτυπο Συμβούλιο θα διεξαχθεί υπό τη μορφή δείπνου εργασίας σήμερα το βράδυ, ενώ για αύριο, 6 Οκτωβρίου, είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων. Όπως μεταδίδεται από κυβερνητικές πηγές κατά τη διάρκεια του δείπνου θα γίνει μια στρατηγική συζήτηση για τον ρόλο της Ένωσης στη διεθνή σκηνή υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στο Αφγανιστάν, της εταιρικής σχέσης ασφάλειας AUKUS και της εξέλιξης των σχέσεων της Ε.Ε. με την Κίνα.

Στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων θα συζητηθεί η στρατηγική σημασία των Δυτικών Βαλκανίων για την Ένωση και η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Η ατζέντα για τα Δυτικά Βαλκάνια θα είναι χωρισμένη σε δύο συνεδρίες.

Στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων που αρχίζει την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει την σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και την πεποίθηση ότι χρειάζεται να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στήριξης στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Το μήνυμα αυτό, άλλωστε, απηύθυνε προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας με τον δημοσιογράφο των New York Times, Steven Erlanger, τονίζοντας ότι «πρέπει να προσφέρουμε στα Δυτικά Βαλκάνια μια πολύ σαφή ευρωπαϊκή προοπτική. Πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά για τη διεύρυνση. Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα ότι σε 10-15 χρόνια όσο χρειαστεί, αλλά τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην Ευρώπη».

Α) Στην πρώτη συνεδρία, θα συμμετέχουν οι φορείς της περιοχής. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Συνεργασίας, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων,η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και η Παγκόσμια Τράπεζα, θα παρουσιάσουν τις απόψεις τους. Το επίκεντρο θα είναι η υλοποίηση της δέσμευσης για την προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ανάκαμψης και της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής και το Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Β) Στη δεύτερη συνεδρία, στην οποία θα μετέχουν οι ηγέτες της Ε.Ε. και των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων, θα εξεταστεί η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής και ο τρόπος περαιτέρω εμβάθυνσης του πολιτικού διαλόγου, της συνεργασίας, της διασφάλισης της σταθερότητας της περιοχής και της ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ