ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας: Ένταση με το «καλημέρα» στη Βουλή - Λαζαρίδης κατά Σκουρλέτη

Συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας: Ένταση με το «καλημέρα» στη Βουλή - Λαζαρίδης κατά Σκουρλέτη
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2021 15:15

Αντιδράσεις προκαλούν οι δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη σε τηλεοπτική του συνέντευξη περί μυρωδιάς σκανδάλου στην συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας με τον Μακάριο Λαζαρίδη να καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο του Αλέξη Τσίπρα να πάρουν θέση.

«Ο κ. Σκουρλέτης σε τηλεοπτική του συνέντευξη μίλησε για μυρωδιά σκανδάλου στην ελληνογαλλική συμφωνία, ρωτήθηκε μάλιστα από τον δημοσιογράφο αν υπάρχει ζήτημα μαύρου χρήματος ή μίζας και απάντησε «ενδεχομένως και αυτό», είπε στη Βουλή όπου ξεκίνησε η συζήτηση της ελληνογαλλικής συμφωνίας ο εισηγητής της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης και πρόσθεσε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απαντήσει. Η συμφωνία υπογράφεται από Έλληνα πρωθυπουργό, τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας καθώς και από τον Γάλλο πρόεδρο και τους αρμόδιους υπουργούς. Καλούμε τον κ. Τσίπρα είτε να αποδοκιμάσει τον κ. Σκουρλέτη ή να φέρει αποδείξεις για την καταγγελία έως την Πέμπτη. Σε διαφορετική περίπτωση είναι απλοί συκοφάντες».

Τη διαφωνία του με τη μεταφορά εκ μέρους του βουλευτή της ΝΔ, των δηλώσεων Σκουρλέτη στη Βουλή εξέφρασε ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος.

Επί της ουσίας της συζήτησης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος κάλεσε την κυβέρνηση να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για τη διόρθωση των μελανών σημείων της συμφωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να υπάρξει ρηματική διακοίνωση εκ μέρους της Γαλλίας για την υποχρέωση συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα αλλά και να μην προβλέπεται αποστολή ελληνικών δυμάμεων όταν αυτές δεν είναι υπό την ομπρέλα διεθνών οργανισμών.

«Η συμφωνία είναι το κυριότερο όπλο που έχουμε να αντιτάξουμε στην τουρκική επιθετικότητα, εμείς θα την ψηφίσουμε αλλά ασκούμε κριτική σε ορισμένα σημεία», είπε από το ΚΙΝΑΛ ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Μιλώντας νωρίτερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο Πάνος Σκουρλέτης είχε δηλώσει ότι «σε μία χώρα, η οποία έχει καταταλαιπωρηθεί γύρω από τα εξοπλιστικά θέματα, που έχει χρεοκοπήσει με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, πρέπει να είμαστε δέκα φορές πιο προσεκτικοί» και προσέθεσε: «Όταν ανακοινώνεται αγορά νέων Rafale από το βήμα της ΔΕΘ χωρίς να έχει υπάρξει αντίστοιχη εισήγηση από τους στρατιωτικούς μας, κάτι "μυρίζει”».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ