ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η επιθετικότητα της Τουρκίας δεν επιτρέπει την πολυτέλεια καταψήφισης της συμφωνίας

Δένδιας: Η επιθετικότητα της Τουρκίας δεν επιτρέπει την πολυτέλεια καταψήφισης της συμφωνίας
INTIME

Μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση έστειλε από τη Βουλή, όπου συζητείται η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας ο Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για μια από τις κορυφαίες στιγμές μας και απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνει ότι θα καταψηφίσει, τόνισε ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας δεν επιτρέπει την καταψήφισή της.

«Θα ήθελα να υπάρξει μια ομονοούσα εθνική αντιπροσωπεία, η επιθετικότητα από τη γείτονα δεν επιτρέπει την πολυτέλεια της καταψήφισης της συμφωνίας και του άρθρου», επεσήμανε και συμπλήρωσε με νόημα ότι «οφείλουμε να εκπέμψουμε μήνυμα ομοψυχίας και ομόνοιας, το οποίο είναι το ίδιο ισχυρό όπλο όπως οι γαλλικές φρεγάτες», είπε, εκτιμώντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα καταψηφίσει τελικά τη συμφωνία.

Αναφερόμενος στην Τουρκία την αποκάλεσε ιδιαίτερα επεκτατικό και επιθετικό γείτονα στον οποίο η Ελλάδα απαντά, αποκαλύπτοντας τη νεοθωμανική επεκτατικότητα και απηύθυνε νέα πρόσκληση στην Άγκυρα να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.

«Η διαφορά μας με την Τουρκία μπορεί να λυθεί. Ελάτε να συζητήσουμε την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας και αν δεν συμφωνήσουμε πάμε στην Χάγη. Λέμε επίσης καθαρά στην Τουρκία: παραιτηθείτε από το ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο», είπε και υπογράμμισε πως «εμείς, όπως και καμία άλλη κυβέρνηση, δεν θέλουμε κούρσα εξοπλισμών, υπάρχει όμως το κράτος της ανάγκης εκτός κι αν πει κάποιος ότι δεν υφίσταται». Διαμήνυσε μάλιστα, ότι «δεν θα καταλήξουμε αξιακό σύνολο υποτέλειας απέναντι στην Τουρκία».

Ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε ακόμη, αντιφατική τη συμπεριφορά της γειτονικής χώρας κι έφερε ως τελευταίο παράδειγμα στον μακρύ κατάλογο των αντιφάσεων την απαντητική επιστολή της Άγκυρας στον ΟΗΕ για αποστρατικοποίηση των νήσων του Αιγαίου, η οποία απορρίπτεται.

«Ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα διαθέτει παρανόμως στρατό στα νησιά, ότι τα νησιά την απειλούν, έχει εκδώσει απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας, μας ζητά να αφοπλίσουμε τα νησιά του Αιγαίου και απορρίπτεται μετά πολλών επαίνων», είπε.

Ο Νίκος Δένδιας σχολιάζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι εμφανίστηκε με δύο γραμμές, αυτή του εισηγητή Γιώργου Κατρούγκαλου που ανέφερε ότι η προσέγγιση Ελλάδας- Γαλλίας είναι στρατηγική ορθή και επιφυλάχθηκε να στηρίξει τη συμφωνία εάν γίνουν οι αλλαγές που ζητά και εκείνη του Νίκου Φίλη που εξέφρασε ισχυρές εντάσεις με την ανάπτυξη ισχυρών δεσμών συνεργασίας με την Γαλλία υποστηρίζοντας πως «η Γαλλία ανασυστήνεται στην βάση ενός αυτοκρατορικού δόγματος για τη Μεσόγειο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ