ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόλτενμπεργκ εναντίον των σχεδίων κοινής ευρωπαϊκής Άμυνας

Στόλτενμπεργκ εναντίον των σχεδίων κοινής ευρωπαϊκής Άμυνας
AP Photo/John Minchillo, Pool

Να αποτρέψει την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής άμυνας επιχειρεί ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι η δημιουργία δομών που «ανταγωνίζονται» το ΝΑΤΟ κινδυνεύει να αποδυναμώσει και να διχάσει την Βορειοατλαντική Συμμαχία. Οι δηλώσεις Στόλτενμπεργκ έρχονται τη στιγμή που τίθεται στο «τραπέζι» των «27» στη Σλοβενία η ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, με τη δυναμική που προκαλεί και η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας.

Καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμμετέχουν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, υπό μορφή δείπνου, ο Γενς Στόλτενμπεργκ επικρίνει προσπάθειες συγκρότησης ευρωπαϊκής άμυνας «ανταγωνιστικής» στη Συμμαχία.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν της Ουάσινγκτον, σχετικά με τις συνέπειες της αμυντικής σύμπραξης AUKUS μεταξύ των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου στις διατλαντικές σχέσεις, ο γενικός γραμματέας επισήμανε πως κατανοεί την απογοήτευση της Γαλλίας λόγω της ακύρωσης του συμβολαίου-μαμούθ για την αγορά γαλλικών υποβρυχίων από την Καμπέρα.

«Ταυτόχρονα, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφωνούν στον πρωταρχικό μας στόχο, που είναι ότι πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι» επισήμανε, προσθέτοντας: «Αλλά δεν πιστεύω στις προσπάθειες δημιουργίας κάτι εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, ή στον ανταγωνισμό ή σε μια αντιγραφή του ΝΑΤΟ».

Ως μήνυμα προς τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ο οποίος είναι Νορβηγός, τόνισε ότι το 80% των αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ παρέχονται από χώρες εκτός ΕΕ. «Είναι βεβαίως οι ΗΠΑ αλλά είναι και άλλοι σύμμαχοι» σημείωσε.

«Υπάρχει επίσης και η γεωγραφία. Η Τουρκία στα νότια, η Νορβηγία και η Ισλανδία στα βόρεια, και οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο στα δυτικά. Αν κοιτάξετε έναν χάρτη, είναι σημαντικές για την προστασία ολόκληρης της Ευρώπης» τόνισε.

«Οποιαδήποτε προσπάθεια αποδυνάμωσης των διατλαντικών δεσμών με τη δημιουργία εναλλακτικών δομών, λέγοντας ότι μπορούμε να καταφέρουμε μόνοι μας, όχι μόνο θα αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ, αλλά θα διχάσει και την Ευρώπη» υποστήριξε.

«Έτος ευρωπαϊκής άμυνας το 2022»

Στρατηγικός διάλογος επί της ανάγκης αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πεδίο της άμυνας και της ασφάλειας σε σύμπλεση με τις υφιστάμενες συμμαχικές δομές «ανοίγει» πλέον επίσημα στους κόλπους των «27», υπό το φως της χαοτικής αποχώρησης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, της αμυντικής σύμπραξης AUKUS που αιφνιδίασε την Ένωση, και δη τη Γαλλία, αλλά και της αυξανόμενης πρόκλησης που συνιστά η Κίνα.

Δίνοντας τον «τόνο», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έχει «κηρύξει» το 2022 ως «έτος ευρωπαϊκής άμυνας», και η συζήτηση για την άμυνα και την ασφάλεια «θερμαίνεται» απόψε το βράδυ στο δείπνο των αρχηγών και κρατών και κυβερνήσεων των «27» στη Σλοβενία, που θα προηγηθεί της Συνόδου της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Το ζήτημα της ευρωπαϊκής άμυνας έρχεται επί τάπητος στους «27» και με τη δυναμική που προκαλεί η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, την οποία o πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει χαρακτηρίσει ως «ένα πρώτο τολμηρό βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία», με την Γαλλίδα υπουργό Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, να συμπληρώνει πως πρόκειται για τεκμήριο μίας φιλόδοξης ευρωπαϊκής άμυνας.

Προσχέδιο «Στρατηγικής Πυξίδας» για την ευρωπαϊκή άμυνα το Νοέμβριο

Την ανάγκη προώθησης της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την ενίσχυση της συλλογικής δέσμευσης στη διαχείριση κρίσεων της ΕΕ, υπογράμμισε εκ νέου ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, μιλώντας σήμερα, Τρίτη, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις των «27» με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η το αμυντικό σύμφωνο AUKUS μεταξύ των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να λειτουργήσει ως σημάδι αφύπνισης και προσέθεσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, 'Αντονι Μπλίνκεν, στην Ουάσιγκτον.

«Όλοι συμφωνούμε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ο πιο στενός και σημαντικότερος στρατηγικός εταίρος της ΕΕ .Φέτος, ξεκινήσαμε την ανανεωμένη Κοινή Διατλαντική Ατζέντα κατά την επιτυχημένη σύνοδο κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ και υπήρξε ισχυρή εταιρική σχέση και συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ για να προσθέσει:

«Η διατλαντική εταιρική σχέση είναι ζωτικής σημασίας και αναντικατάστατη. Πρέπει όμως να την τοποθετήσουμε σε ισχυρότερη βάση. Το AUKUS ήταν σημάδι αφύπνισης, αν και οι αλλαγές στην αμερικανική κοινωνία βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και πολλά χρόνια. Το μήνυμα από το Αφγανιστάν είναι εξίσου σαφές και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να επωμιστούμε το δικό μας μερίδιο βάρους».

Επισήμανε ότι «τα πρόσφατα γεγονότα μάς υπενθύμισαν για άλλη μια φορά την ανάγκη για προώθηση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ και την ανάπτυξη επειγόντως της ικανότητας για δράση».

«Πρέπει να το εξηγήσουμε καλύτερα στους εταίρους και τους συμμάχους μας. Θα παρουσιάσω ένα προσχέδιο της Στρατηγικής Πυξίδας τον Νοέμβριο. Θα προτείνω να ενισχύσουμε τη συλλογική μας δέσμευση στη διαχείριση κρίσεων της ΕΕ και να ενισχύσουμε τα όργανα και τους μηχανισμούς της» σημείωσε.

Επιπροσθέτως, ο Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται νέα κοινή δήλωση ΕΕ - ΝΑΤΟ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ