ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαγραφή Μπογδάνου: Το σήμα του πρωθυπουργού και οι παραλήπτες του

Διαγραφή Μπογδάνου: Το σήμα του πρωθυπουργού και οι παραλήπτες του
INTIME/ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος γλίτωσε την απευθείας «κόκκινη» τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το πολιτικό ξεστράτισμα όμως με τις εμφυλιοπολεμικές αναφορές, έφερε και την ακαριαία απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δεύτερη κίτρινη κάρτα και την απομάκρυνση Μπογδάνου από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η αντίδραση Μητσοτάκη

Το τηλεφώνημα με το οποίο ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός από στενό συνεργάτη του, για τα διαμειβόμενα στη Βουλή, ενώ βρισκόταν στο Μπρντο της Σλοβενίας και τη στιγμή που θα παρουσίαζε στους ευρωπαίους ηγέτες την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Αθήνας και Παρισιού, απλώς επιτάχυνε τη διαδικασία για την ολοκλήρωση του χρονικού μιας προαναγγελθείσας αποπομπής.

«Ο Μητσοτάκης χτίζει την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Και αυτή δεν μπορεί να χτιστεί με τοξικότητα και συνθήματα που παραπέμπουν σε ταραγμένες εποχές, από όπου και αν προέρχονται» ήταν τα λόγια με τα οποία συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη εξηγούσαν το σκεπτικό της απόφασης του πρωθυπουργού.

Άλλωστε η ακραία τοποθέτηση του βουλευτή Μπογδάνου φρέσκαρε πολύ γρήγορα τις νωπές, πολιτικά, μνήμες από το ξενοφοβικό παραστράτημα με την δημοσιοποίηση της λίστας ανήλικων προσφύγων προσφυγόπουλα σε νηπιαγωγείο. Εξίσου νωπή όμως ήταν και η δημόσια προειδοποίηση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, είχε ξεκαθαρίσει ότι: «…τέτοιες συμεριφορες δεν θα γίνουν ανεκτές στο μέλλον».

Το τελευταίο κρούσμα αποτέλεσε απόδειξη, ό,τι ο ανεξάρτητος βουλευτής προσπέρασε αψήφιστα την προειδοποίηση της Ηρώδου Αττικού. Κυβερνητικές πηγές υπενθύμιζαν τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Για τον Πρωθυπουργό τα ζητήματα αρχής είναι αδιαπραγμάτευτα. Όταν είχαμε πει κίτρινη κάρτα την προηγούμενη φορά το εννοούσαμε». Ταυτοχρόνως όμως, εκτιμήθηκε ότι δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ περιθώρια για πολιτικές μανούβρες που θα τον βγάλουν από τη θέση άμυνας, στην οποία η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει περιέλθει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λόγω της απόφασής της να καταψηφίσει την ελληνογαλλική συμφωνία.

Το δεύτερο ημίχρονο με Δένδια

Αμέσως μετά την σφοδρή αποδοκιμασία που του απηύθυνε από τα υπουργικά έδρανα, και την ολοκλήρωση της συζήτησης για την ελληνογαλλική συμφωνία, Νίκος Δένδιας και Κωνσταντίνος Μπογδάνος συναντήθηκαν έξω από την αίθουσα της ολομέλειας. Ο υπουργός Εξωτερικών είχε ολιγόλεπτη συζήτηση με το πρώην μέλος της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος φέρεται να διατύπωσε προς τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας το εξής ερώτημα: «Τι είναι αυτά τα πράγματα κύριε υπουργέ;». Ο Νίκος Δένδιας, διατηρώντας τον τόνο δυσαρέσκειας που χρησιμοποίησε και στην έντονη τοποθέτησή του εντός της ολομέλειας κατά τις ίδιες πληροφορίες, αποκρίθηκε: «Όχι Κωνσταντίνε δεν λέγονται αυτά». Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών εμφανίζεται, να επανέλαβε προς τον πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, την εξίσου φορτισμένη αναφορά που περιελάμβανε η έντονη τοποθέτησή του μέσα στην ολομέλεια, ότι: «Εμένα ο πατέρας μου ήταν στο Βίτσι».

Το διπλό μήνυμα

Η καρατόμηση Μπογδάνου όμως αποτελεί είναι ένα πρωθυπουργικό μήνυμα με διττό περιεχόμενο στο φόντο της σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ που δημιουργούν τα ανεξέλεγκτα γεγονότα με πρωταγωνιστές ακροδεξιούς σε σχολικές μονάδες στο νομό Θεσσαλονίκης. Καταρχάς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε με ακόμη μεγαλύτερη ευκρίνεια την προσωπική αλλά και την κυβερνητική αποφασιστικότητα για μηδενική ανοχή απέναντι στα φαινόμενα εκδήλωσης, κάθε μορφής, φασιστικών συμπεριφορών.

Αναφορικά με τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για καθυστερημένη αντίδραση στην αντιμετώπιση ακραίων συμπεριφορών, κυβερνητικές πηγές υπενθύμιζαν ότι είναι η «πολλοστή φορά που ο πρωθυπουργός διαγράφει κάποιον βουλευτή ή στέλεχος της ΝΔ που περνά τα όρια σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα που δεν το έχει πράξει μέχρι σήμερα». Μια στάση που είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με εκείνη που τηρεί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του Παύλου Πολάκη, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τη ΝΔ «κόμμα δοσιλόγων» και ο Αλέξης Τσίπρας τον κάλυψε.

Και «αυτή η διαφορά αντιμετώπισης δείχνει άλλωστε γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυριαρχεί στον χώρο του κέντρου» όπως τονίζουν εμφατικά κυβερνητικές πηγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ