ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιμένει στις προϋποθέσεις για τη «θετική ατζέντα» έναντι της Τουρκίας η ΕΕ

Επιμένει στις προϋποθέσεις για τη «θετική ατζέντα» έναντι της Τουρκίας η ΕΕ
AP Photo/Lefteris Pitarakis

Στα συμπεράσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί «θετικής ατζέντας» έναντι της Τουρκίας, αλλά υπό τη ρητή προϋπόθεση βιώσιμης αποκλιμάκωσης και αποφυγής προκλήσεων και μονομερών ενεργειών, περέπεμψε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ, Στάνο, ερωτηθείς σχετικά με το περιστατικό με το ερευνητικό πλοίο Nautical Geo.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπεύθυνος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πίτερ Στάνο, υπογράμμισε σήμερα, Τετάρτη, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες «είχαν καλωσορίσει την αποκλιμάκωση, αλλά υπογράμμισαν την ανάγκη για βιώσιμη αποκλιμάκωση».

«Είπαν επίσης ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με την Τουρκία με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι η βιώσιμη αποκλιμάκωση, μία άλλη η εποικοδομητική δέσμευση και η αποχή από μονομερείς ενέργειες ή προκλήσεις εναντίον της ΕΕ ή κρατών-μελών» σημείωσε.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι παραμένουν αυτές οι προϋποθέσεις και λαμβάνονται υπόψη από τα κράτη-μέλη στην αξιολόγηση της κατάστασης.

Προκαλεί η Τουρκία με κατηγορίες κατά Ελλάδας για «παρενοχλήσεις και παραβιάσεις»

Στο πάγιο μοτίβο των προκλήσεων, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, είχε επιτεθεί, εν τω μεταξύ, εν νέου χθες, Τρίτη, κατά της Ελλάδας κατηγορώντας την για «παρενοχλήσεις και παραβιάσεις».

«Δυστυχώς, η γειτονική μας Ελλάδα προσπάθησε με επίμονο τρόπο να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στα ανατολικά της Κρήτης και τα νοτιοδυτικά της Κύπρου. Ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα και έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά μας» δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το Nautical Geo.

«Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η γειτονική μας Ελλάδα, συνεχίζει δυστυχώς τις παρενοχλήσεις και τις παραβιάσεις της» υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

«Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με ειρηνικό τρόπο, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και διάλογο σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Ειλικρινής ευχή μας και τώρα, όπως και στο παρελθόν, είναι να διατηρηθούν ανοικτοί οι δίαυλοι του διαλόγου με τους συνομιλητές μας. Είμαστε σε κάθε περίπτωση υπέρ του διαλόγου» συνέχισε.

«Ωστόσο, θα ήθελα να καταστίσω σαφές ότι δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματα της χώρας μας και της ΤΔΒΚ, ούτε κανένα τετελεσμένο» προειδοποίησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ