ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Γεραπετρίτης επιβεβαίωσε την υποκριτική και προσχηματική διαγραφή Μπογδάνου

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Γεραπετρίτης επιβεβαίωσε την υποκριτική και προσχηματική διαγραφή Μπογδάνου
ΙΝΤΙΜΕ

«Πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι της διαγραφής Μπογδάνου από την ΚΟ της ΝΔ, ο κ. Γεραπετρίτης διευκρινίζει ότι παραμένει μέλος του κόμματος και αφήνει μάλιστα παράθυρο επιστροφής του», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Δεν περιμέναμε τόση ειλικρίνεια από τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού για την υποκριτική και προσχηματική διαγραφή Μπογδάνου, που αναγκάστηκε ο κ. Μητσοτάκης να ανακοινώσει, μετά τη τοποθέτηση του κ. Δένδια», σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση, τονίζοντας πως «άλλωστε η αιτία της διαγραφής, η παρουσία δηλαδή του κ. Μπογδάνου στην εμφυλιοπολεμική φιέστα του μίσους στο Βίτσι, μαζί με τη Χρυσή Αυγή, αφορά και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη που εκπροσωπήθηκε από τη διευθύντρια του γραφείου του στη Βόρεια Ελλάδα».

«Όσο ο κ. Μητσοτάκης θα τρέμει τους ακροδεξιούς που έχουν πάρει κεφάλι στη ΝΔ, τόσο θα παραμένει έρμαιό τους, θα τους υπουργοποιεί και δεν θα τολμά να φέρει προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία», καταλήγει η εν λόγω ανακοίνωση.

Νωρίτερα, τους λόγους της διαγραφής του βουλευτή Κωσταντίνου Μπογδάνου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, εξήγησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, τονίζοντας επίσης, ότι είναι αρμοδιότητα των οργάνων του κόμματος η διατήρηση ή μη της έδρας του.

«Η διαγραφή του κ. Μπογδάνου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν προέκυψε από το μεμονωμένο λόγο του βουλευτή αλλά ήταν το σωρευτικό αποτέλεσμα άτυχων δράσεών του το τελευταίο διάστημα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γεραπετρίτης μιλώντας στον ΣΚΑΙ και ερωτηθείς για το εάν το κυβερνών κόμμα ζητήσει την έδρα από τον Κ. Μπογδάνο, απάντησε:

«Αυτή τη στιγμή θα περιοριστούμε στη διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, το τι θα πράξουν τα όργανα του κόμματος είναι ένα ζήτημα που αφορά εκείνα. Είναι πάντοτε λεπτά τα όρια μεταξύ της ελευθερίας του κοινοβουλευτικού λόγου ενός βουλευτή, που ούτως ή άλλως έχει και μια συνταγματική κατοχύρωση, σε σχέση με το τι συμβαίνει για τη διατήρηση της έδρας ή όχι».

Σε ένα ακόμα ερώτημα για το αν προβλέπει επιστροφή του βουλευτή στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα στο μέλλον, εξήγησε ότι «το πολιτικό σκηνικό είναι πολύ δυναμικό, εδώ υπάρχουν πολύπλευρες μετεγγραφές μεταξύ ετερόκλητων πολιτικών σχηματισμών, βλέπουμε συμμαχίες μεταξύ συνδυασμών που δεν θα το περίμενε κανείς. Μέσα στο πλαίσιο ενός δυναμικού πολιτικού παιχνιδιού, οτιδήποτε θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον».

Η διαγραφή του «δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα», είπε ακόμα προσθέτοντας ότι «η ΝΔ λειτουργεί με αυστηρούς κανόνες κοινοβουλευτικής δεοντολογίας περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο πολιτικό φορέα στη χώρα».

«Αντιθέτως με ό,τι ισχύει στο χώρο της κυβέρνησης, της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η αντιπολίτευση είναι η επιτομή του πολιτικού αμοραλισμού», κατηγόρησε το αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο, προσθέτοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε με γρήγορα αντανακλαστικά». Σε κάθε περίπτωση, υποδείξεις κοινοβουλευτικής ηθικής δεν μπορεί να δεχθεί η κυβερνητική πλειοψηφία από εκείνους οι οποίοι έχουν εξαιρετικά μισαλλόδοξο λόγο, δήλωσε επίσης.

Για τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια είπε πως «αντέδρασε με τον απολύτως προφανή τρόπο: όταν ακούγεται κάτι στη Βουλή, το οποίο υπερβαίνει τα όρια της κοινοβουλευτικής δεοντολογίας, τότε από τα κυβερνητικά έδρανα θα πρέπει να υπάρχει μια αποκατάσταση. Για το λόγο αυτό ήταν πολύ γρήγορη η αντίδραση και του πρωθυπουργού, ο οποίος προσωπικά ενημερώθηκε για τα τεκταινόμενα στη Βουλή [...] τον διέγραψε αποκλειστικά και μόνον ο πρωθυπουργός, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

«Ο κ. Δένδιας είναι απολύτως συντεταγμένος, λειτουργεί στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών κανόνων που τίθενται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και είναι απολύτως βέβαιο ότι κινείται στη γραμμή την οποία θέτει ο πρόεδρός μας».

Παράλληλα χαρακτήρισε «ιλαρό» το να ακούγεται ότι «θα κάνει υποδείξεις η αντιπολίτευση, μια παράταξη που έχει υιοθετήσει ρητορική μίσους» θυμίζοντας και το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ, «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν».

Προχώρησε δε και στην εξής σύγκριση: «Η ΝΔ και ο πρόεδρος της ΚΟ αντέδρασαν άμεσα και ριζικά στο θέμα του κ. Μπογδάνου. Ποια ήταν η αντίστοιχη αντίδραση εκ μέρους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον οξύτατο αντιεμβολιαστικό λόγο του κ. Πολάκη; Ποια ήταν η αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε φαινόμενα, όπως αυτά του κ. Φίλη που χαρακτήρισε τους αστυνομικούς, "μπάτσους";», διερωτήθηκε ο Γ. Γεραπετρίτης.

Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαίωσε, «εμείς έχουμε φύγει από την αναζήτηση "σκελετών" του παρελθόντος, έχουμε φύγει πολύ μπροστά. Κοιτάμε για το μέλλον της χώρας, κοιτάμε για τις επόμενες γενεές. Δεν θα αναζητήσουμε στο παρελθόν την οποιαδήποτε δικαιολογία, εκείνος ο οποίος διαρκώς αναφέρεται στο παρελθόν είναι αυτός που δεν έχει να πει κάτι για το μέλλον».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ