ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευ.Βενιζέλος: Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας πρέπει να υπερψηφιστεί

Ευ.Βενιζέλος: Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας πρέπει να υπερψηφιστεί
INTIME / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

«Θεωρώ ότι είναι μία διπλωματική και πολιτική επιτυχία, άρα είναι προφανές για εμένα ότι πρέπει να υπερψηφιστεί από την Βουλή των Ελλήνων» δήλωσε για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος εν όψει της συζήτησης επί του συμφώνου στη Βουλή αύριο, Πέμπτη, σημειώνοντας πως εάν ήταν στη θέση της αντιπολίτευσης, θα έδινε θετική ψήφο.

«Όταν έκανα την ανάρτησή μου [σ.σ.: στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης] εξέφρασα τα θερμά μου συγχαρητήρια και στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό. Θεωρώ ότι είναι μια διπλωματική και πολιτική επιτυχία, άρα είναι προφανές για μένα ότι πρέπει να υπερψηφιστεί από την Βουλή των Ελλήνων με ένα αντικείμενο που είναι βαρυσήμαντο» επισήμανε ο κ. Βενιζέλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Action 24.

«Η ελληνογαλλική συνεργασία ενισχύει και την ευρωπαϊκή πολιτική συνεργασία και το ΝΑΤΟ και δεν υπάρχει πρόβλημα από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών και του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Αν ήμουν στη θέση της αντιπολίτευσης, θα σκεφτόμουν με ένα πιο γενναιόδωρο και θετικό τρόπο και θα ήταν θετική η ψήφος» επισήμανε.

Στην ανάρτησή του στο Facebook, o κ. Βενιζέλος ανέφερε: «Θερμά συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό για τη συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας και ιδίως για το κρίσιμο άρθρο 2.»

Ο ίδιος υπογραμμίζε ακόμη πως «μέσα στον δίκαιο ενθουσιασμό ας μη μας διαφύγει ότι η ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής του άρθρου 2 της συμφωνίας προβλέπει την ενεργοποίησή της εάν τα μέρη 'διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών'.

»Όμως η υφαλοκρηπίδα, ακόμη και μετά την οριοθέτησή της και η ΑΟΖ ακόμη και μετά την ανακήρυξη και οριοθέτησή της δεν συνιστούν «επικράτεια» στην οποία ασκείται εθνική κυριαρχία, αλλά ζώνες στις οποίες ασκούνται ειδικά κυριαρχικά δικαιώματα. Δεν είμαι οπαδός του μαξιμαλισμού, αλλά ίσως υπάρχει περιθώριο για διευκρίνιση έστω με τη μορφή δήλωσης ή επιστολής».

Μητσοτάκης: Όλοι θα αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους στη Βουλή

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες έστειλε από πλευράς του σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σλοβενία, όπου μετείχε στη Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, με αφορμή τη συζήτηση αύριο, Πέμπτη, στη Βουλή, για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.

«Όλοι θα τοποθετηθούν και θα αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους, καθώς σε μία ιστορική Συμφωνία ιστορικές είναι και οι ευθύνες όσων θα κληθούν δια της ψήφου τους να πουν 'ναι' ή 'όχι' σε μία συμφωνία η οποία έχει πραγματικά εθνική διάσταση» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Και προσέθεσε: «Λυπάμαι που, δυστυχώς, κάποιοι δεν μπορούν να δουν πέρα από τις κομματικές παρωπίδες το πραγματικό εθνικό συμφέρον της χώρας».

Από πλευράς του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε διαμηνύσει χθες, Τρίτη, από τη Βουλή πως η επιθετικότητα της Τουρκίας δεν επιτρέπει την πολυτέλεια καταψήφισης της συμφωνίας

Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για μια από τις κορυφαίες στιγμές της χώρας και απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, που δηλώνει ότι θα καταψηφίσει, τόνισε ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο.

«Θα ήθελα να υπάρξει μια ομονοούσα εθνική αντιπροσωπεία, η επιθετικότητα από τη γείτονα δεν επιτρέπει την πολυτέλεια της καταψήφισης της συμφωνίας και του άρθρου» επισήμανε και συμπλήρωσε με νόημα ότι «οφείλουμε να εκπέμψουμε μήνυμα ομοψυχίας και ομόνοιας, το οποίο είναι το ίδιο ισχυρό όπλο όπως οι γαλλικές φρεγάτες», εκτιμώντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα καταψηφίσει τελικά τη συμφωνία.

Ελλάδα - Γαλλία: Τα οκτώ βασικά σημεία της «Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ