ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπυράκη: Επείγουν ευρωπαϊκές προμήθειες φυσικού αερίου - Στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Σπυράκη: Επείγουν ευρωπαϊκές προμήθειες φυσικού αερίου - Στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα την «εργαλειοθήκη» για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, το ζήτημα των τιμών της ενέργειας συζητήθηκε αναλυτικά στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με τη συμμετοχή της αρμόδιας Επιτρόπου Κάρντι Σίμπσον.

Στην παρέμβασή της η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη, ζήτησε επείγουσα δράση από την Κομισιόν εστιάζοντας σε τρία βήματα, τις ευρωπαϊκές παραγγελίες φυσικού αερίου, τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και τις υποδομές για αποθήκευση πράσινης ενέργειας.

«Η ΕΕ πρέπει να παρέμβει τώρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους» επισήμανε με έμφαση η κ. Σπυράκη. Σημείωσε μάλιστα, ότι παρά το σχεδιασμό της ΕΕ για ενεργειακή ένωση , τα τελευταία έξι χρόνια δεν ήταν επαρκείς οι προβλέψεις για τον εφοδιασμό του φυσικού αερίου και δεν κατασκευάστηκαν οι κατάλληλες υποδομές αποθήκευσης που θα εξασφάλιζαν ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ με πράσινη ενέργεια.

Η ελληνίδα ευρωβουλευτής στην ομιλία της, αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, όπου βάσει έρευνας του ΑΠΘ το 2018 , έξι στα δέκα νοικοκυριά εξαρτώνται από το φυσικό αέριο και περισσότερα από ένα στα δέκα περιμένουν να πέσει η θερμοκρασία κάτω από 15 βαθμούς Κελσίου για να θέσουν σε λειτουργία τη θέρμανση.

Ζήτησε να ληφθούν επειγόντως μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, προτείνοντας, εξειδικευμένα προγράμματα ολιστικής αναβάθμισης στις ευάλωτες γειτονιές, προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων και να δοθούν κίνητρα για παραγωγή πράσινης ενέργειας από τα νοικοκυριά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ