ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγικό - Μηταράκης: Διαψεύδει τα δημοσιεύματα περί επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο

Προσφυγικό - Μηταράκης: Διαψεύδει τα δημοσιεύματα περί επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο
ΙΝΤΙΜΕ / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στην κατηγορηματική άρνηση των αιτιάσεων περί παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων στο Αιγαίο, που διατυπώνει έρευνα δέκα ευρωπαϊκών δημοσιογραφικών οργανισμών, προχώρησε με ανακοίνωσή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα, αξιωματικοί του ελληνικού Λιμενικού συμμετείχαν σε παράνομες επιχειρήσεις επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο, ενώ γίνεται αναφορά και σε εμπλοκή κρατικών αξιωματούχων σε αντίστοιχα περιστατικά σε Κροατία και Ρουμανία.

«Αρνούμαστε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί επαναπροωθήσεων» απαντά ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης. «Τα ελληνικά σύνορα είναι σύνορα της ΕΕ και λειτουργούμε στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου για την προστασία τους» σημειώνει.

Ο κ. Μηταράκης επισημαίνει, ότι «οι παράνομες ροές είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και θα πρέπει να αποτρέπονται σύμφωνα με την Kοινή Δήλωση του 2016, την οποία η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι εφαρμόζεται σωστά. Η Ευρώπη παραμένει στόχος κυκλωμάτων λαθροδιακινητών που εκμεταλλεύονται ανθρώπους, οι οποίοι επιθυμούν να εισέλθουν παράνομα στην ΕΕ».

Ο κ. Μηταράκης καταλήγει σημειώνοντας: «Δεν ζητάμε συγγνώμη για τη συνεχή προσήλωσή μας στο να διαλύσουμε αυτά τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων και να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα».

Ίλβα Γιόχανσον: Να διερευνηθούν οι αναφορές

Την ίδια στιγμή, η κοινοτική επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, ανέφερε σχετικά με τα εν λόγω δημοσιεύματα ότι οι αναφορές θα πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες με αφορμή το φόρουμ υψηλού επιπέδου για το Αφγανιστάν, η ίδια ανέφερε πως «φαίνεται ότι υπάρχει κάποιου είδους ενορχήστρωση βίας στα εξωτερικά μας σύνορα και φαίνεται να υπάρχουν πειστικές αποδείξεις κακής χρήσης των πόρων της ΕΕ».

Η ίδια ανέφερε, επίσης, ότι απόψε το βράδυ θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, και θα συζητήσει απευθείας μαζί του για αυτές τις αναφορές, ενώ προσέθεσε ότι θα συναντηθεί και με τον υπουργό Εσωτερικών της Κροατίας για το ίδιο ζήτημα, όπως μεταδίδει σχετικά το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Ίλβα Γιόχανσον υπογράμμισε ότι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πολύ σημαντικό το θέμα της συνεργασίας με την Ελλάδα για τη συγκρότηση ενός ανεξάρτητου μηχανισμού παρακολούθησης στα σύνορα, ένα ζήτημα στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση είχε δεσμευθεί, όπως είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ