ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκατέρωθεν «πυρά» Μηταράκη - Τσακαλώτου για το προσφυγικό

Εκατέρωθεν «πυρά» Μηταράκη - Τσακαλώτου για το προσφυγικό
Intime/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Απάντηση στα περί εργαλειοποίησης του προσφυγικού από την κυβέρνηση που υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπροσώπος και συντονιστή Οικονομικού Κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δίνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

«Εργαλειοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος σχετικά με το κείμενο που συνυπέγραψε η Αθήνα με τις χώρες του Βίζενγκαρντ και επισημαίνει ότι η στάση της κυβέρνησης «μας γυρίζει χρόνια πίσω».

Όπως τονίζει ο ο κοινοβουλευτικός εκπροσώπος του ΣΥΡΙΖΑ, το κείμενο που συνυπογράφει η Αθήνα, εργαλειοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες, ζητώντας να επιτραπεί η παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μάλιστα, υπενθυμίζει την πρόσφατη διεθνή έρευνα για τις επαναπροωθήσεις και επισημαίνει τις δηλώσεις της Ευρωπαίας επιτρόπου Ίλβα Γιόχανσον για τη συζήτηση που είχε με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου.

Όπως τονίζει ο κ. Μηταράκης, «η Ελλάδα φυλά τα σύνορά της αποτελεσματικά, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο» ενώ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «αναπολεί το δράμα 2015-2019, το οποίο η Ευρώπη ξεκάθαρα δεν θα επαναλάβει».

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Μετανάστευσης αναφέρει στη δήλωσή του:

«Από το Λουξεμβούργο όπου βρίσκομαι για το Συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πληροφορήθηκα για μία παρέμβαση του πρώην υπουργού Οικονομικών και νυν Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, για το Μεταναστευτικό.

Η Ελλάδα φυλά τα σύνορά της αποτελεσματικά, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Ακολουθούμε αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, με μετρήσιμους στόχους και αποτελέσματα.

Η μείωση των ροών σε σύγκριση με το 2019 καταγράφηκε στο 90%, ο αριθμός των διαμενόντων είναι 39.000 από 92.000,οι δομές σε όλη τη χώρα 36 ενώ ήταν 121 και οι επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες έχουν μειωθεί σημαντικά.

Τα νησιά «αναπνέουν» ξανά, η ενδοχώρα ξαναζεί σε κανονικούς ρυθμούς, η μεταναστευτική κρίση αποτελεί παρελθόν. Έχουμε πλέον μία διαχειρίσιμη κατάσταση και αυτό είναι ορατό σε όλους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναπολεί το δράμα 2015-2019. Το οποίο η Ευρώπη ξεκάθαρα δεν θα επαναλάβει. Στηρίζουμε και θα στηρίξουμε τους ανθρώπους που κινδυνεύουν, αλλά δεν θα επιτρέψουμε στα κυκλώματα λαθροδιακινητών να μας μετατρέψουν ξανά σε πύλη εισόδου. Έχουμε διασώσει και συνεχίζουμε να διασώζουμε χιλιάδες ζωές στο Αιγαίο.

H Eυρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει μεταναστευτική πίεση στα εσωτερικά και εξωτερικά σύνορα. Αυτό κάνει την συζήτηση για το νέο Σύμφωνο πιο επίκαιρη. Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι αλληλεγγύη, που είναι βασικός πυλώνας της πολιτικής μας, μπορεί να υπάρξει εντός κανονικότητας. Με έλεγχο και κανόνες. Αλληλεγγύη στο χάος, δεν υπάρχει.

Γι΄ αυτό και όπως είπα στη Βουλή την Τετάρτη, στις διαπραγματεύσεις για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ, δύο είναι τα ζητούμενα: Αφενός η δραστική μείωση των παράνομων ροών στην Ευρώπη και αφετέρου η έμπρακτη και υποχρεωτική ανακατανομή των προσφύγων σε όλα τα Κράτη-Μέλη.

Η Ελλάδα, όπως αποδεικνύεται και στην κοινή επιστολή 12 υπουργών κρατών- μελών της ΕΕ προς τις Βρυξέλλες, η οποία επισυνάπτεται, είναι στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης και μέσω των Med5 αλλά και γενικότερα στην προσπάθεια επίτευξης πλειοψηφίας σε προτάσεις που στηρίζουν την χώρα μας».

«Η ΝΔ έχει πάρει διαζύγιο από τις αρχές του διεθνούς δικαίου»

«Ευχαριστώ τον κ. Μηταράκη για την απάντησή του στο ποστ μου και την επιβεβαίωσή του ότι η ΝΔ έχει πάρει διαζύγιο από τον φιλελευθερισμό, τον ανθρωπισμό, τις αρχές του διεθνούς δικαίου, και της αλληλεγγύης», υπογραμμίζει σε νέα του δήλωση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχετικά με την επιστολή των 12 υπουργών της ΕΕ για ενίσχυση των μέτρων προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

«Όταν όμως ρωτάμε έναν υπουργό αν τηρεί το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και απαντάει άλλα λόγια και για το 2015 υπάρχει τεράστιο ζήτημα», σχολιάζει και τονίζει:

«Αν ψάχνει τους υπαίτιους για την κατάσταση το 2015, να τους αναζητήσει στους φίλους του με τους οποίους συνυπογράφει σήμερα κείμενα, οι οποίοι έκλεισαν τα σύνορα τους, δεν πήραν έναν άνθρωπο αλλά κράτησαν όλα τα λεφτά που τους έδωσε η ΕΕ για το προσφυγικό και προσπάθησαν να κάνουν την Ελλάδα αποθήκη ψυχών».

«Να τους αναζητήσει στους ακροδεξιούς που αλλοιώνουν τις αξίες και τον πολιτισμό μας».

«Γιατί ο κ. Μηταράκης με την στάση του δικαιώνει απόλυτα την φράση του Μαχάτμα Γκάντι, που όταν τον ρώτησαν την γνώμη του για τον δυτικό πολιτισμό, είπε ότι θα ήταν μια καλή ιδέα…», καταλήγει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ