ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία εκπαιδευτικών τη Δευτέρα καλεί ο Φίλης

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία εκπαιδευτικών τη Δευτέρα καλεί ο Φίλης
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Η μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία της Δευτέρας, θα είναι η πρέπουσα απάντηση στην αντιεκπαιδευτική, προκλητική και ανιστόρητη κυβερνητική πολιτική», αναφέρει σε δήλωση του ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Φίλης, ασκώντας δριμεία κριτική στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «απομονωμένη από τον εκπαιδευτικό κόσμο και σε καταφανή αδυναμία να πείσει για την ορθότητα των επιλογών της, καταφεύγει στα δικαστήρια και στην ωμή καταστολή, χρησιμοποιώντας τους αντεργατικούς νόμους που η ίδια έχει θεσπίσει και ειδικά τον απεργοκτόνο νόμο Χατζηδάκη, που η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα καταργήσει».

Όπως αναφέρει -μεταξύ άλλων- ο πρώην υπουργός Παιδείας, τα τεράστια ποσοστά συμμετοχής των εκπαιδευτικών στους αγώνες τους «έχουν πανικοβάλει την κυβέρνηση και ενώνουν τη μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης».

«Τους αγώνες αυτούς δεν θα σταματήσουν ούτε οι δικαστικές διώξεις, ούτε η αστυνομική βία», σημειώνει ο κ. Φίλης.

«Ταυτόχρονα, η υπουργός Παιδείας προβάλλει τον επικίνδυνο και βγαλμένο από σκοτεινές εποχές ισχυρισμό, ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να απεργούν, αρκεί η απεργία τους "να μην επιχειρεί ακύρωση νόμων που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων". Πρόκειται για ακραία προκλητική και αντιδημοκρατική δήλωση, αντάξια μιας υπουργού μιας κυβέρνησης-θερμοκήπιο ακροδεξιών αντιλήψεων και πρακτικών».

«Μετά από δύο αιώνες αγώνων των εργαζομένων για καλύτερη ζωή και καλύτερες συνθήκες εργασίας, που δόθηκαν και κερδήθηκαν ανατρέποντας νόμους και ρυθμίσεις κυβερνήσεων, η υπουργός Παιδείας έρχεται να πει ότι οι απεργίες δεν πρέπει να στρέφονται κατά... νόμων της κυβέρνησής της! Τι ήθη, τι καιροί για την κυβέρνηση Μητσοτάκη!» προσθέτει.

«Μετά από αυτές τις προκλήσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, γίνεται φανερό ότι για μια ακόμη φορά στην ιστορία του, το εκπαιδευτικό κίνημα αγωνίζεται όχι απλώς για τα δίκαια αιτήματα του, αλλά για την ίδια τη Δημοκρατία» επισημαίνει ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία της Δευτέρας, θα είναι η πρέπουσα απάντηση στην αντιεκπαιδευτική, προκλητική και ανιστόρητη κυβερνητική πολιτική. Η ψευδεπίγραφη αξιολόγηση που είναι το κρίσιμο βήμα για τον διαχωρισμό, την υποχρηματοδότηση και το κλείσιμο σχολείων, τη θεσμοθέτηση των ανισοτήτων και τη συνολική υποβάθμιση του δικαιώματος στη μόρφωση, δεν θα περάσει» καταλήγει ο Νίκος Φίλης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ