ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικός μαραθώνιος: Την Πέμπτη η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ

Διπλωματικός μαραθώνιος: Την Πέμπτη η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ
INTIME/ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Η Αθήνα θέλει να αξιοποιήσει στο έπακρον το διπλωματικό momentum και μετά το ματ αλά γαλλικά προχωρά εντός της εβδομάδας στην πρώτη από μια σειρά κινήσεις στρατηγικής στη γεωπολιτική σκακιέρα, τη στιγμή που φαίνεται ό,τι η εκδήλωση της τουρκικής προκλητικότητας προσλαμβάνει εντονότερες διαστάσεις.

Η επιστολή Μπλίνκεν

Η παρουσία του Νίκου Δένδια την ερχόμενη Πέμπτη στην Ουάσιγκτον ανοίγει τον νέο κύκλο της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, με την υπογραφή της περιώνυμης συμφωνίας, που θα έχει πενταετή διάρκεια. Αναπόδραστα στα αποκαλυπτήρια της τα φώτα στρέφονται αφενός στην επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν, με την οποία θα συνοδεύεται η συμφωνία, ανανεώνοντας το υπόβαθρο των αμερικανικών δεσμεύσεων για ζητήματα που άπτονται της προστασίας και της ασφάλειας της Ελλάδας.

Θα συνιστά την μονομερή πολιτική δέσμευση των ΗΠΑ, που αποτυπώνεται και στο παράρτημα της εν ισχύ συμφωνίας με την επιστολή Πομπέο, αλλά με τις πληροφορίες να συγκλίνουν ότι θα διαθέτει σαφώς πιο ενισχυμένα χαρακτηριστικά. Ο Νίκος Δένδιας απέφυγε να αποδώσει τις λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της επιστολής του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, προσδιόρισε όμως το στίγμα που θα δίνει:

«Αναμένεται όμως να περιέχει τουλάχιστον τρία σημεία καθοριστικής σημασίας, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής».

Από την άλλη σημείο κλειδί στη συμφωνία θεωρούνται και τα γεωγραφικά σημεία τα οποία η αμερικανική διοίκηση επιλέγει για να συνθέσει το αποτύπωμα των δυνάμεων της στην ελληνική επικράτεια από το βορρά προς το νότο, και την συνεπακόλουθη μόχλευση των επενδυτικών κεφαλαίων για αναβάθμιση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων. Η ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων ωστόσο δεν φαίνεται έχει την κατάληξη που επεδίωκε η ελληνική πλευρά με την ένταξη του φυσικού αεροπλανοφόρου του Αιγαίου, την Σκύρο στο καρέ των βάσεων της Σούδας, της Αλεξανδρούπολης, της Λάρισας και του Στεφανοβικειου, από όπου ήδη επιχειρούν και εκπαιδεύονται αμερικάνικες δυνάμεις.

Στον αντίποδα όμως η αποστροφή του υπουργού Εξωτερικών στην ίδια συνέντευξη, για την άλλη τοποθεσία στη νησιωτική Ελλάδα η οποία: «θα διευκολύνει την ενίσχυση της παρουσίας και την ταχεία ανάπτυξη του Αμερικανικού, καθώς και του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο», τροφοδότησε έναν νέο γύρο σεναρίων. Σενάρια που αφορούν στην περιοχή, πέραν της Σούδας, την οποία ενδεχομένως φωτογραφίζει ο Νίκος Δένδιας.

Νέες συμφωνίες

«Η νέα συμφωνία αποτελεί επιστέγασμα της μοναδικής αυτής σχέσης – που με τη σειρά της συμπληρώνεται από τις σχέσεις που έχουμε αναπτύξει με τους βόρειους γείτονες μας, τις χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία. Και έπονται άλλες». Αυτή η προαναγγελία του υπουργού Εξωτερικών, υποδηλώνει την ωρίμανση των σχεδίων της Αθήνας να σφυρηλατήσει έτι περαιτέρω τη διπλωματική ασπίδα που χτίζει μέσα από τις συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας, τα πολυμερή σχήματα συνεργασίας στα οποία ήδη συμμετέχει με πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά και με την ενίσχυση της διπλωματικής παρουσίας σε περιοχές κλειδί για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων.

Έτσι εντός του Οκτωβρίου αναμένεται η υπογραφή συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας και με τη Μεγάλη Βρετανία. Ταυτόχρονα θα εντατικοποιηθούν τα διπλωματικά βήματα για την ανάπτυξη των ελληνο-λιβυκών σχέσεων, με τον Νίκο Δένδια να ταξιδεύει για ακόμη μια φορά στην Τρίπολη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ