ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα να εξελιχθεί σε υπερσύγχρονο κόμβο δεδομένων

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα να εξελιχθεί σε υπερσύγχρονο κόμβο δεδομένων

Στην ευκαιρία που έχει η Ελλάδα να εξελιχθεί σε έναν υπερσύγχρονο κόμβο διακίνησης δεδομένων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τα εγκαίνια θεμελίωσης του Athens-3, του νέου κέντρου δεδομένων (data center) που κατασκευάζει η Lamda Hellix, θυγατρική του αμερικανικού ομίλου Digital Realty.

Το συγκεκριμένο data center θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και θα αποτελεί μέρος του μεγαλύτερου campus κέντρων δεδομένων στην Νοτιανατολική Ευρώπη, όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lamda Hellix, Απόστολος Κάκκος. Η επένδυση στο Athens-3 είναι ύψους άνω των 70 εκατ. ευρώ και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022. Ταυτόχρονα έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την αδειοδότηση της κατασκευής του Athens-4, το οποίο εκτιμάται πως θα έχει τεθεί σε λειτουργία το 2023 και θα είναι αντίστοιχου ύψους επένδυσης, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των πρώτων επενδύσεων στα 140 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία μελετά ακόμη το σχεδιασμό και την κατασκευή επιπλέον data centers, τόσο στην Αττική όσο και στην Βόρεια αλλά και τη Νότια Ελλάδα

Σημειώνεται πως η Digital Realty, εκ των μεγαλύτερων εταιρειών παγκοσμίως στο χώρο των data centers με περισσότερες από 300 εγκαταστάσεις σε 45 χώρες, έχει αναφέρει ότι οι επενδύσεις που θα κάνει στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια αναμένουν να έχουν ένα συνολικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία της τάξεως των 1,1 δισ. ευρώ.

Στον χαιρετισμό του ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η κίνηση αυτή της Digital Realty αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, προσθέτοντας ότι «χαίρομαι γιατί δρομολογούνται επενδύσεις σε κρίσιμης σημασίας υποδομές», ενώ σημείωσε ακόμη πως είναι σημαντικό πως αναγνωρίζετε η γεωστρατηγική θέση της χώρας.
«Η ψηφιακή μετάβαση παραμένει θεμελιώδης πυλώνας της πολιτικής μας και γι’ αυτό και διοχετεύουμε σημαντικότατους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης σε πολλές δράσεις ψηφιακής μετάβασης, πολλές εκ των οποίων έχουν να κάνουν και με τις ψηφιακές υποδομές», ανέφερε ο Πρωθυπουργός εστιάζοντας ταυτόχρονα στις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν:

«Μιλάμε για πολλές καλοπληρωμένες δουλειές στο οικοσύστημα της ψηφιακής οικονομίας. Με όλο και περισσότερες τέτοιες επενδύσεις βελτιώνονται και οι προοπτικές απασχόλησης των νέων Ελλήνων, ανοίγονται νέοι δρόμοι επιστροφής για παιδιά τα οποία έφυγαν από την Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό, και πιστεύω ότι κι εσείς με τον τρόπο σας θα βάλετε το δικό σας λιθαράκι έτσι ώστε η χώρα να μπορέσει να ξανά προσελκύσει αυτό το ανθρώπινο δυναμικό από το εξωτερικό προσφέροντας πολλές καλοπληρωμένες και με καλές προοπτικές θέσεις εργασίας και στη δική σας την επιχείρηση».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Digital Realty, William Stein, στον χαιρετισμό του, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς του για τη συνεργασία τους και σημείωσε πως «αυτή είναι μια ιστορική μέρα για την επιχειρηματική κοινότητα της Ελλάδας. Ήδη στη χώρα εφαρμόζονται μερικά από τα πιο καινοτόμα project data center της Ευρώπης. Σήμερα θέτουμε τα θεμέλια για την προώθηση της Ελλάδας ως ένα βασικό επενδυτικό hub της περιοχής. Η Ελλάδα είναι μια σπουδαία χώρα και το μέλλον της διαγράφεται λαμπρό».

Για τη Digital Realty το κλειδί δείχνει να είναι η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας. «Η Αθήνα είναι μια πόλη που πλέον αναδύεται ως ένα hub συνδεσιμότητας. Ένα σταυροδρόμι προς την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Ατενίζοντας το μέλλον, από το 2022 και μετά, ανυπομονούμε για τη συνεργασία μας με τη Lamda Hellix και την ελληνική κυβέρνηση, με στόχο να ενισχύσουμε περαιτέρω και τη δέσμευση προς τους πελάτες μας αλλά και τον ελληνικό λαό» επεσήμανε ο Chief Investment Officer της Digital Realty, Gregory Wright, ο οποίος ανακοίνωσε πως η Digital Realty θα προσφέρει 100 εκατομμύρια σε οργανώσεις και πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τις προσπάθειες ανακούφισης από τις συνέπειες των πυρκαγιών που ξέσπασαν στη χώρα το καλοκαίρι.

Ο κ. Κάκκος αναφέρθηκε αρκετά και στο ζήτημα της δημιουργίας «Data Gravity» στην χώρα μας προκειμένου να προσελκύσει σημαντικό αριθμό διεθνών υποβρυχίων καλωδίων οπτικών ινών και διεθνών τηλεπικοινωνιακών παρόχων, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η διαθεσιμότητα, η ταχύτητα και η ποιότητα των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στη χώρα μας, ενώ παράλληλα θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν καλύτερα, μέσω της Ελλάδας, οι χώρες της Βαλκανικής και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Μάλιστα, αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναφέρθηκε το παράδειγμα της επένδυσης της Digital Realty στη Μασσαλία, η οποία έχει εξελιχθεί σε σημαντικό κόμβο διακίνησης δεδομένων στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ