ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξεταστική επιτροπή: Το κυβερνητικό μπλόκο στο «σκληρό ροκ» ΣΥΡΙΖΑ και η ρελάνς του Μαξίμου

Εξεταστική επιτροπή: Το κυβερνητικό μπλόκο στο «σκληρό ροκ» ΣΥΡΙΖΑ και η ρελάνς του Μαξίμου
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανακόψει το σκληρό ροκ στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να επενδύει και μετά την καταψήφιση της ελληνογαλλικής συμφωνίας με τις μομφές για οσμές μίζας να κλιμακώνει αυτόν τον πολιτικό ρυθμό με την ενεργοποίηση του κοινοβουλευτικού όπλου της εξεταστικής επιτροπής για να διερευνήσει τις καταγγελίες της Κουμουνδούρου για χειραγώγηση της κοινής γνώμης μέσω των δημοσκοπήσεων συγκεκριμένης εταιρείας αλλά και για την κρατική χρηματοδότηση προς τα ΜΜΕ για τις ενημερωτικές καμπάνιες της πανδημίας.

 

Για το κοινοβουλευτικό στρίμωγμα που επιχειρείται από την αξιωματική αντιπολίτευση, στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκεται και μια κοινοβουλευτική ρελάνς, την αξιοποίηση της οποίας η πλειοψηφία θα αξιολογήσει τα προσεχή εικοσιτετράωρα. Είναι άλλωστε πρόδηλη η κυβερνητική πρόθεση ο σχεδιασμός που θα ξεδιπλωθεί να μην επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει πάτημα για αλλαγή της ατζέντας αλλά και ταυτόχρονα η αίσθηση ανάκτησης της πρωτοβουλίας των κινήσεων στην πολιτική σκακιέρα.

Προς αυτήν την κατεύθυνση σταθμίζεται η κυβερνητική αντεπίθεση που ήδη εξελίσσεται με την αποδόμηση του αφηγήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να αποκτήσει ως αιχμή την ξεχωριστή πρόταση για χρονική επέκταση της περιόδου που θα κληθεί να διερευνήσει η εξεταστική και στους 48 μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μια πρόταση στην οποία δείχνει να διάκειται θετικά και το ΚΙΝ.ΑΛ, όπως προκύπτει και από την τοποθέτηση στην Ολομέλεια της βουλευτίνας του κόμματος Νάντιας Γιαννακοπούλου, ενώ την ίδια στιγμή και το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης του περιεχομένου της επιτροπής.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής περιγράφει ένα σχέδιο άλωσης του τύπου που επιχείρησε να εφαρμόσει όσο κυβερνούσε, αλλά δεν κατάφερε να υλοποιήσει. Ένα σχέδιο με βοσκοτόπια, εξωχώριες εταιρείες, περίεργες διαδρομές εκατομμυρίων ευρώ και δημοσκοπήσεις από ανύπαρκτες εταιρείες, που όχι μόνο χαμήλωναν τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ψήλωναν και τη Χρυσή Αυγή» ήταν η αντίδραση σε πρώτο χρόνο δια στόματος του Γιάννη Οικονόμου.

Η κοινοβουλευτική αριθμητική

Η απάντηση όμως του κυβερνητικού εκπροσώπου συνοδευόταν και από την υπενθύμιση προς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ήταν η πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οδήγησε στην αλλαγή του άρθρου του άρθρου 68 κατά την τελευταία αναθεώρηση.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου: «Όλοι καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι ο κ. Τσίπρας κατέφυγε στην πρόταση αυτή προκειμένου να δικαιολογήσει την αποτυχία και την ανεπάρκεια του απέναντι σε κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα για την πατρίδα και την κοινωνία για τα οποία δεν έχει καμιά ουσιαστική πρόταση. Όλα τα ζητήματα που επικαλείται έχουν απαντηθεί πολλές φορές. Το ίδιο φυσικά θα γίνει αν η πρόταση του συγκεντρώσει τον απαραίτητο από το Σύνταγμα αριθμό βουλευτών».

Άλλωστε με βάση την κοινοβουλευτική αριθμητική η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να υπολογίζεται η Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ, φαίνεται ότι απέχει μια ψήφο από το όριο των 120 βουλευτών που απαιτούνται για την επικύρωση της από την Ολομέλεια. Στις 86 θετικές ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, αθροίζονται ακόμη 15 από το ΚΚΕ, η στήριξη της κοινοβουλευτικής δύναμης των 10 της Ελληνικής Λύσης αλλά και οι 8 βουλευτές του ΜέΡΑ 25.

Το κυβερνών κόμμα ταυτόχρονα εκθέτει τον οξύμωρο χαρακτήρα της τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ για τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται ακόμη και από την εφημερίδα «Αυγή».

Σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία το κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ δεν εμφανίζει ποτέ την πρόθεση ψήφου στις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύει, οι οποίες υποτίθεται ότι είναι σοβαρές: «Εάν αμφισβητεί τα ευρήματα των αναγνωρισμένων εταιρειών σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, γιατί δεν δημοσιεύει τα ευρήματα των εταιριών που εμπιστεύεται;» είναι το ερώτημα που απευθύνει σε εμφανώς δηκτικό τόνο η Πειραιώς.

Η νέα δημοσκόπηση

Εν τω μεταξύ και ενώ φουντώνει η πολιτική αντιπαράθεση, περισσότερα δεδομένα προσδίδουν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης από την εταιρεία Marc για τον ΑΝΤ1. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, παρά τις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώθηκαν, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί τα αυξημένα ποσοστά σε σχέση με τις δυνάμεις που κατέγραψε εκλογικά στην κάλπη του Ιουνίου του 2019. Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι στον αντίποδα την πολιτική αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ που αποτυπώνεται είτε στη στασιμότητα των ποσοστών του στα επίπεδα της προ διετίας αναμέτρησης, είτε με τη διατήρηση στην τροχιά αποδυνάμωσης σε σχέση με τις εκλογικές επιδόσεις του.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία, διευρύνει το διψήφιο προβάδισμα της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα συγκεντρώνει ποσοστό 34,8% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει απώλεια μιας μονάδας σε σχέση με τη μέτρηση του περασμένου Σεπτεμβρίου, υποχωρώντας στο 22%. Συντριπτική είναι και η υπεροχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που θεωρείται από το 50,4% των ερωτηθέντων ως καταλληλότερος για Πρωθυπουργός έναντι 28,2% που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Καθοριστικό ρόλο φαίνεται - κατά τις ίδιες πηγές- ότι έπαιξε η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσει την αμυντική Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, η οποία αξιολογείται θετικά από το 75,2% των ερωτηθέντων. Είναι αξιοσημείωτο ότι σχεδόν έξι στους δέκα (59,3%) όσων είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019 αξιολογεί θετικά και μάλλον θετικά τη Συμφωνία. Την ίδια στιγμή στο 64,2% ανέρχεται το ποσοστό όσων θεωρούν ότι ήταν λάθος και μάλλον λάθος η απόφαση Τσίπρα να καταψηφίσει τη Συμφωνία στη Βουλή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ