ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξεταστική επιτροπή: Την ερχόμενη Πέμπτη αποφασίζεται η ημέρα συζήτησης του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ

Εξεταστική επιτροπή: Την ερχόμενη Πέμπτη αποφασίζεται η ημέρα συζήτησης του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ
INTIME/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Την ερχόμενη Πέμπτη θα συζητηθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων η ημερομηνία διεξαγωγής της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διαφημιστική καμπάνια για τον κορωνοϊό και τις δημοσκοπήσεις.

Όπως ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας στη σημερινή συνεδρίαση ακούστηκαν οι απόψεις των κομμάτων για το θεμα του χρονικού εύρους. Διατυπώθηκε η άποψη να αποφασίσει η Ολομέλεια επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ με πλειοψηφία τουλάχιστον 120 βουλευτών και εκ των υστέρων να αποφασίσει η εξεταστική επιτροπή που θα συγκροτηθεί για τη διεύρυνση.

Σύμφωνα ωστόσο, με τον Κώστα Τασούλα αυτό δεν μπορεί να γίνει, καθώς η Ολομέλεια της Βουλής "κατευθύνει". Κατά συνέπεια πρέπει όλα να είναι ξεκάθαρα πριν τη συζήτηση και ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής. "Πρέπει όλα να καθοριστούν στην Ολομέλεια. Πρέπει οποιαδηποτε αλλαγη να διατυπωθεί και γραπτώς πριν τη ψηφοφορία. Αυτο που θα ψηφιστεί πρεπει να εχει διατυπωθεί εγγράφως, ανέφερε σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους και σημείωσε ότι στην επόμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων θα ξεκαθαρίσει το ζήτημα.

"Δεν τίθεται θέμα αλλαγής της πρότασης μας", ανέφερε από την πλευρά της η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη.

"Υπάρχει έλλειμμα κατανόησης της πρότασης μας. Η πρόταση μας δε διερευνά γενικώς και αορίστως, έχει τις λίστες Πέτσα, δεν υπάρχει χρονική διεύρυνση σε αυτο. Μεσα στην πανδημία μοιράστηκε δημοσιο χρημα με αδιαφανή τροπο. Αυτα τα θέματα δεν παίρνουν καμια διεύρυνση ή τα εξεταζεις ή όχι", είπε και πρόσθεσε πως το θέμα των δημοσκοπήσεων, είναι από μόνο του διευρυμένο. "Είναι αυτονόητο ότι το κομμάτι αυτό μπορεί να πάει πιο πίσω. Μπορεί να πάει εις βάθος", είπε στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη δεν μπορούν να συμβούν αυτά που ακούγονται για δυο κάλπες, "καθώς είναι καταστρατήγηση του Συντάγματος".

Την ίδια ώρα, με τα ξίφη για την εξεταστική επιτροπή να έχουν ήδη βγει από τα κομματικά θηκάρια, η κυβέρνηση αναμένεται να υποβάλει αυτοτελή πρόταση, με την οποία θα ζητά το χρονικό βάθος της έρευνας να καλύπτει και την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει κατατεθεί αίτημα από την πλειοψηφία για τη διεύρυνση του χρονικού πεδίου της έρευνας από το 2015.

Εισηγήσεις στην κυβέρνηση να στήσει δική της κάλπη

Υψηλόβαθμος παράγοντας με γνώση των διεργασιών και των συζητήσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης, μέσω του CNN Greece, συνιστούσε υπομονή: «Δεν υπάρχει λόγος για βιασύνη, σημασία έχει ότι υπάρχει βούληση να συζητηθούν όλα» και πρόσθετε με νόημα: «Και θα συζητηθούν όλα».

Ερωτηθείσα η ίδια πηγή ενημέρωσης για τον τρόπο διεξαγωγής αυτής της διαδικασίας, σημείωνε: «Θα επιλεγεί η θεσμικά πρόσφορη οδός». Όπως εξηγούσε μάλιστα αυτή η διατύπωση δεν συνεπάγεται απαραίτητα την κυβερνητική πρόθεση να στηθεί και δεύτερη κάλπη στην Ολομέλεια.

Θετικό το ΚΙΝΑΛ

«Ναι» στην πρόταση της ΝΔ για διεύρυνση του χρονικού πεδίου της εξεταστικής επιτροπής για τις χρηματοδοτήσεις μέσων ενημέρωσης και τις δημοσκοπήσεις από το 2015, εφόσον αυτή κατατεθεί, θα πει το ΚΙΝΑΛ.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος αναφέρει ότι "Για την παράταξή μας σε θέματα διαφάνειας στο δημόσιο βίο δεν υπήρξαν και δεν υπάρχουν διλήμματα.

Είναι πάγια και αδιαπραγμάτευτη η θέση μας «όλα στο φως για τους πάντες και τα πάντα, χωρίς αστερίσκους και επιλεκτικούς αποκλεισμούς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ