ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξεταστική επιτροπή: Κοινοβουλευτικό μπρα ντε φερ - Συμφωνούν ότι... διαφωνούν ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Εξεταστική επιτροπή: Κοινοβουλευτικό μπρα ντε φερ - Συμφωνούν ότι... διαφωνούν ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
ΙΝΤΙΜΕ

O λευκός καπνός που δεν βγήκε από τη Διάσκεψη των Προέδρων αλλά και οι αντικρουόμενες διαρροές που συνόδευσαν την ολοκλήρωση της πρώτης, αναγνωριστικής συνεδρίασης, κατέδειξαν ότι στο κοινοβουλευτικό μπρά-ντε-φερ για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής για τις καταγγελίες που αφορούν στις αποκαλούμενες «Λίστες Πέτσα» αλλά και τις «δημοσκοπήσεις», θα προστεθούν κι άλλα επεισόδια προ της διαφαινόμενης σύγκρουσης που προοιωνίζεται με συνταγματικό άρωμα.

Ανατροπή βλέπει η ΝΔ

Από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων τους καθώς επίσης από την διαφορετική ανάγνωση των θέσεων των υπολοίπων κομμάτων, κυβέρνηση και αντιπολίτευση έδειξαν ότι διατηρούν τη διάταξη μάχης που έχουν πάρει αμέσως μετά την κατάθεση της σχετικής πρότασης από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Σύμφωνα με γαλάζιες πηγές, από τη στάση του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης, που - κατ’αυτές τις πηγές - φέρονται να θέτουν ως όρο για την υπερψήφιση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, τη διεύρυνση του χρονικού πεδίου της έρευνας στη δεκαετία, ανατρέπει τους συσχετισμούς που διαμόρφωναν οι δημόσιες δηλώσεις και η αντιστοίχιση τους στην κοινοβουλευτική αριθμητική.

Υπό αυτό το πρίσμα από την πλειοψηφία υπογράμμιζαν ότι το κυβερνών κόμμα θα χρειαστεί να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική του, καθώς χωρίς την στήριξη του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται ο στόχος των 120 ψήφων που προϋποθέτει το αναθεωρημένο άρθρο 68 του Συντάγματος για την έγκριση της πρότασης.

Συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία, θεωρεί ότι εάν τα κόμματα δεν αλλάξουν τις θέσεις, που υποστηρίζει ότι διατύπωσαν στη συνεδρίαση της Πέμπτης, τότε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει τη στήριξη 117 θετικών ψήφων έναντι 183 αρνητικών. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι ουσιαστικά οι εξελίξεις σέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην τροποποίηση του αρχικού αιτήματός του και στην αποδοχή της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας.

Στελέχη πάντως από το ΚΚΕ και από την Ελληνική Λύση υποστήριζαν ότι με την τοποθέτησή τους στη Διάσκεψη των Προέδρων, δεν εξάρτησαν τη θετική ψήφο των κομμάτων τους, από την αιρεσιμότητα του χρονικού πλαισίου που θα προσδιοριστεί για την έρευνα της επιτροπής.

«Δεν αλλάζει η πρόταση»

Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια εκ διαμέτρου αντίθετη ανάγνωση των διαμειβόμενων σε αυτόν τον πρώτο κύκλο των διαβουλεύσεων. Αυτήν μετέδωσε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Όλγα Γεροβασίλη, η οποία συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ανέτρεψε τη γαλάζια διαρροή κια υποστήριζε ότι από τα δύο κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης δεν ετέθη ως όρος το ζήτημα της χρονικής διεύρυνσης, για να στηρίξουν την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κα. Γεροβασίλη ξεκαθάρισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει την πρότασή της και διαπίστωνε επικριτικά έλλειμμα κατανόησης της: «Η πρόταση μας δε διερευνά γενικώς και αορίστως, έχει τις λίστες Πέτσα, δεν υπάρχει χρονική διεύρυνση σε αυτό» έλεγε χαρακτηριστικά. Πρόσθετε δε: «Μεσα στην πανδημία μοιράστηκε δημόσιο χρημα με αδιαφανή τρόπο. Αυτά τα θέματα δεν παίρνουν καμία διεύρυνση ή τα εξετάζεις ή όχι», είπε με αιχμηρό ύφος η Όλγα Γεροβασίλη.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υποστηρίζουν ότι για το σκέλος που αφορά στις δημοσκοπήσεις, η πρόταση που έχει κατατεθεί, ναι μεν κατονομάζει συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά συνιστά ένα διευρυμένο θέμα και ταυτοχρόνως δεν περιορίζει την χρονική έκταση της έρευνας:

«Είναι αυτονόητο ότι το κομμάτι αυτο μπορεί να πάει εις βάθος», τόνισε εμφατικά η Γραμματέας του ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Με φόντο τα σενάρια να κατατεθεί και μια αυτοτελής πρόταση από τη Νέα Δημοκρατία που θα οδηγούσε σε μια διπλή ψηφοφορία στην Ολομέλεια, η κα Γεροβασίλη απηύθυνε και μια έμμεση προειδοποίηση προς την πλειοψηφία, καθώς διατύπωσε με κάθετο τρόπο την άποψη ότι το ενδεχόμενο να στηθούν δυο κάλπες ενέχει σαφώς στοιχεία αντισυνταγματικότητας: «Είναι καταστρατήγηση του Συντάγματος» σημείωσε.

«Η ολομέλεια κατευθύνει την επιτροπή»

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, υποστήριξε ότι το θέμα του χρονικού εύρους της έρευνας συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Διακομματικού Συλλογικού Οργάνου της Βουλής. Σύμφωνα με τον κ. Τασούλα η άποψη που διατυπώθηκε ότι η Ολομέλεια μπορεί να αποφασίσει με 120 ψήφους τη συγκρότηση της Επιτροπής και στη συνέχεια η Επιτροπή να αποφασίσει για διεύρυνση του χρονικού πλαισίου, προσκρούει στις προβλέψεις του Κανονισμού της Βουλής.

«Η Ολομέλεια κατευθύνει την Επιτροπή και συνεπώς δεν είναι δυνατόν η τελευταία να αυτονομηθεί», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος συμπλήρωσε ότι ότι όλα πρέπει να ξεκαθαρίσουν πριν από την ψηφοφορία στην Ολομέλεια και κατά συνέπεια οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να διατυπωθεί γραπτώς πριν τη ψηφοφορία.

Πάντως κυβερνητικοί αξιωματούχοι επέμεναν ότι η απουσία ιστορικού προηγούμενου επιβάλλει την θεσμικά, αψεγάδιαστη επιλογή.

Όπως τόνιζαν θα πρέπει να δικαιώνει εν τοις πράγμασι την πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας ως αξιωματικής αντιπολίτευσης να δοθεί η συνταγματική δυνατότητα στη μειοψηφία να αξιοποιεί το κοινοβουλευτικό όπλο των εξεταστικών επιτροπών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ