ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Νέα μετωπική Μητσοτάκη -Τσίπρα για την πανδημία

Βουλή: Νέα μετωπική Μητσοτάκη -Τσίπρα για την πανδημία
INTIME/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Θέσεις μάχης στα «χαρακώματα» της πανδημίας παίρνουν για ακόμη μια φορά κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση με τους τόνους στην προγραμματισμένη συζήτηση για τις 10 το πρωί στην Ολομέλεια να προοιωνίζονται εξαιρετικά υψηλοί.

Υψηλοί τόνοι

Η εκτίμηση αυτή εδράζεται στο συγκρουσιακό κλίμα που διαμορφώνουν η μικροκομματική και στείρα στάση για την οποία η Νέα Δημοκρατία καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ αφενός στην υγειονομική κρίση και αφετέρου στα εθνικά θέματα με αποκορύφωμα την καταψήφιση της ελληνογαλλικής συμφωνίας. Την πόλωση ενισχύει και το ανοιχτό μέτωπο της εξεταστικής που αποτελεί ένα επεισόδιο από τα…προσεχώς της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης.

Κυβερνητικά στελέχη, παρέπεμπαν σε δηκτικό ύφος, στον κεντρικό άξονα της επίκαιρης ερώτησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που αφορά όπως αναφέρουν στην μακάβρια στατιστική της πανδημίας. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης έκαναν την αντιπαραβολή ανάμεσα στη θεσμική συνέπεια που έχει επιδείξει ο πρωθυπουργός για την ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας έναντι της επιμονής του Αλέξη Τσίπρα στην επιχειρηματολογία που στηρίζεται στα στοιχεία που αφορούν στις απώλειες των ανθρώπινων ζωών.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως λένε οι συνομιλητές του, δεν θα αφήσει αναπάντητη οποιαδήποτε μομφή που θα απευθύνει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Με την ομιλία του ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στα δεδομένα που στοιχειοθετούν την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής στην αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης.

Θα αναδείξει όμως την κεντρική πολιτική επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην υποστηρίξει την εθνική προσπάθεια για την ανάσχεση της πανδημίας, την οποία έχει κατηγορήσει για υγειονομικό σαμποτάζ. Θα στρέψει δε, τα βέλη του και προς τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης για το ίδιο ζήτημα.

Υπενθυμίζοντας αυτήν τη στρατηγική, ο πρωθυπουργός θα εκθέσει για ακόμη μια φορά τη στάση του κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα της ενίσχυσης του εμβολιαστικού ρεύματος. Όπως έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είναι σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έβαλε ποτέ πλάτη απέναντι στον εμβολιασμό».

Τόσο με την ανοχή των αντιεμβολιαστιακών μηνυμάτων που εκφράζονταν - επί μακρόν και με τη σιωπηρή κάλυψη που καταμαρτυρά στην Κουμουνδούρου-όσο και με την απουσία στήριξης μέτρων όπως η υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς αλλά και τα κίνητρα στους νέους για να αυξηθούν τα ποσοστά της επιχείρησης «Ελευθερία».

«Δεν έβαλε ποτέ πλάτη»

Σε αυτό το πεδίο θα πρέπει να θεωρείται αναμενόμενη η διακριτή αναφορά του κ.Μητσοτάκη στο γεγονός ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κάλυψε την υπονόμευση της εμβολιαστικής εκστρατείας. Έχει κατηγορήσει άλλωστε ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν αποκήρυξε δημόσια τα λεγόμενα του πρώην υπουργού, Αναπληρωτή Υγείας, Παύλου Πολάκη, για τα εμβόλια.

Την ίδια στιγμή τα μηνύματα του θα εστιάσουν στους νέους ανθρώπους και την αναγκαιότητα για να εμβολιαστούν, επαναλαμβάνοντας τους επίσημους δείκτες που αποδεικνύουν ό,τι η πανδημία μετατρέπεται-όπως λει η κυβέρνηση- είναι πανδημία των ανεμβολίαστων.

«Τα δεδομένα είναι τόσο εμφατικά που δεν επιτρέπουν καμία αμφισβήτηση ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου. Ας σπεύσουμε όλοι να εμβολιαστούμε για να αυξήσουμε κι άλλο τα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα μας συνολικά» είχε τονίσει ο πρωθυπουργός την ημέρα που έκανε την τρίτη δόση του εμβολίου.

Συμπληρώνοντας τον ίδιο αρνητικό απολογισμό, ο κ. Μητοτάκης θα επισημάνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει εισφέρει στον δημόσιο διάλογο μετά από 18 μήνες πανδημίας τη δική του πρόταση για την αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει την αλήθεια των αριθμών για το σκέλος που αφορά στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με τις προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και επικουρικού προσωπικού, που έχουν γίνει αλλά και αυτές που προκηρύχθηκαν. Ταυτόχρονα θα επαναλάβει τον διπλασιασμό του αριθμού των κλινών ΜΕΘ που έγινε εν μέσω της πανδημίας.

Η κριτική Τσίπρα

Στον αντίποδα ο Αλέξης Τσίπρας, όπως προϊδεάζει η επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό, θα επιμείνει στις κατηγορίες του περί παταγώδους αποτυχίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας που αντανακλάται και στα στοιχεία των θανάτων από την Covid-19.

«Από τον Αύγουστο και μετά η χώρα μας διαρκώς βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θύματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Την ίδια στιγμή ούτε το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωράει, αφού είμαστε 20η σε ποσοστά εμβολιασμού ανάμεσα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναπόδραστα οι αιτιάσεις του θα επεκταθούν και στις μεταβολές στην κυβερνητική εμπροσθοφυλακή για την υγειονομική κρίση, οι οποίες μετά τον ανασχηματισμό συνεχίστηκαν και στον ΕΟΔΥΥ. Θα ασκήσει κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και για την ενίσχυση των εμβολιασμών. τήσει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Αναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρωθυπουργό.

Προς τον κ. Πρωθυπουργό


Θέμα: Θα αναλάβει ο Πρωθυπουργός την ευθύνη για τα καταστροφικά αποτελέσματα της κυβέρνησής του στη διαχείριση της πανδημίας;

Από τον Αύγουστο και μετά η χώρα μας διαρκώς βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θύματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Την ίδια στιγμή ούτε το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωράει, αφού είμαστε 20η σε ποσοστά εμβολιασμού ανάμεσα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες, με ποσοστό εδώ και πολύ καιρό καθηλωμένο γύρω στο 55%.


Πέρυσι αρχές Οκτώβρη είχαμε συνολικό αριθμό θυμάτων 400 και σχεδόν σε μηνιαία βάση η Βουλή συζητούσε την εξέλιξη και τη διαχείριση της πανδημίας.


Φέτος αρχές Οκτώβρη, μέσα σε έναν χρόνο έχουμε φτάσει από τους 400 στους 15.000 συμπολίτες μας που έχουν χάσει τη ζωή τους. Τις μέρες αυτές μάλιστα η χώρα μας ξεπέρασε σε αριθμό θυμάτων ακόμη και τη Σουηδία, με πληθυσμό αντίστοιχο της χώρας μας, που από την αρχή της πανδημίας αποτελούσε παράδειγμα προς αποφυγή για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας.

Σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση έχουμε πλέον περίπου 300 συμπολίτες μας που χάνουν τη ζωή τους από κορονοϊό, αριθμό εξαιρετικά υψηλό. Η κυβέρνηση προσποιείται πως τα πράγματα κυλούν ομαλά και την ίδια στιγμή ο κύριος Μητσοτάκης έπαυσε από τα καθήκοντά τους την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας και τον πρόεδρο του ΕΟΔΔΥ.

Τα δεδομένα και οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά αρνητικό σημείο σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας.

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός :


1. Συναισθάνεται την κυβερνητική ευθύνη για τη κατάταξη της χώρας μας στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης σε θύματα αναλογικά με τον πληθυσμό και ποιες αξιολογεί ως αιτίες αυτής της αρνητικής εξέλιξης;

2. Έχει σχέδιο αντιμετώπισης της οδυνηρής κατάστασης, με ενδυνάμωση του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αποτελεσματική επιδημιολογική επιτήρηση, ενίσχυση του εμβολιασμού και του φαρμακευτικού προγράμματος ή η χώρα θα συνεχίζει να θρηνεί θύματα και η κυβέρνηση θα ομιλεί για κανονικότητα;'

ΔΗΜΟΦΙΛΗ