ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκτάκτως στο Παρίσι ο Τσίπρας - Τι θα συζητήσει με Ολάντ

Εκτάκτως στο Παρίσι ο Τσίπρας - Τι θα συζητήσει με Ολάντ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Andrea Bonetti

Έκτακτη συνάντηση με Ολάντ θα έχει στο Παρίσι ο Τσίπρας, μετά και την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο σε μία προσπάθεια να ασκηθούν πιέσεις για να κλείσει το συντομότερο δυνατό η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, που ακόμη είναι "στον αέρα". Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει τη στήριξη του Ολάντ στο ζήτημα της "διαχείρισης" του ΔΝΤ, που συνεχίζει να απαιτεί περισσότερα μέτρα για να "βγουν τα νούμερα" του ελληνικού προγράμματος. Χαρακτηριστική ήταν και η τοποθέτηση για το θέμα του κ. Τσακαλώτου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους κ.κ. Κατρούγκαλο, Χουλιαράκη, Σταθάκη, σήμερα το μεσημέρι, ο οποίος ανέφερε ότι το ΔΝΤ έχει διαφορετική κατανόηση σχετικά με τα αναμενόμενα αποτελέσματα των ελληνικών προτάσεων. Την ίδια ώρα, παραμένει το ζήτημα του ελληνικού χρέους για το οποίο οι θέσεις του κ. Σόιμπλε είναι απαγορευτικές.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τον Γάλλο Πρόεδρο για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή το φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο έως το τέλος της επόμενης εβδομάδος προκειμένου να ψηφιστούν με κανονικές διαδικασίες την Μεγάλη εβδομάδα, γεγονός που έχει χαρακτήρα μονομερούς κίνησης, καθώς η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 7 μ.μ. στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων. Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί την Πέμπτη στις 12 μ.μ. με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Στη συνέχεια, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου στις 7 μ.μ. να συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος Άξελ Σπρίνγκερ με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Αναβάλλεται η συζήτηση στη Βουλή για την εξεταστική επιτροπή

Ταυτόχρονα, αναβάλλεται η προγραμματισμένη για αύριο Τετάρτη συζήτηση στη Βουλή για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον έλεγχο των δανείων που έλαβαν κόμματα και ΜΜΕ, λόγω του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι.

Σύμφωνα με ενημέρωση συνεργατών του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, η συζήτηση θα διεξαχθεί την Παρασκευή το πρωί.

Την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής έχουν προτείνει οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ζητώντας να διερευνηθεί το ειδικό ζήτημα δημόσιου ενδιαφέροντος για τη δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Οι βουλευτές που υπογράφουν την πρόταση αναφέρουν ότι «την ώρα που η οικονομία κατέρρεε και το τραπεζικό σύστημα κλονιζόταν, πολιτικά κόμματα συνέχιζαν να δανειοδοτούνται με ανύπαρκτες ή εικοτολογικές εξασφαλίσεις των
μελλοντικών κρατικών τους επιχορηγήσεων, που, ως γνωστόν, εξαρτώνται από τα μελλοντικά εκλογικά ποσοστά τους».

Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να ψηφίσουν την πρόταση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ