ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση ALCO: Προβάδισμα 10,1 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση ALCO: Προβάδισμα 10,1 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ
Φωτογραφία αρχείου ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ INTIME

Σε διψήφιο αριθμό παραμένει η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δημοσκόπησης της εταιρείας ALCO που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Open.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόμμα διατηρεί προβάδισμα με ποσοστό 35%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει ποσοστό 24,9% (διαφορά 10,1 ποσοστιαίων μονάδων).

Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 6,4%, το ΚΚΕ με 5,3% και η Ελληνική Λύση με 4,4%. Στη Βουλή φαίνεται να μπαίνει εκ νέου το ΜέΡΑ25 που καταγράφει ποσοστό της τάξης του 4,1%.

Σε ό,τι αφορά την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 37%, έναντι 24% των ερωτηθέντων που λέει ότι εμπιστεύεται περισσότερο τον Αλέξη Τσίπρα.

Αναφορικά με την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, περισσότεροι από έξι στους 10 ερωτηθέντες αποτιμούν θετικά τη σύναψή της, ενώ ενώ αρνητική άποψη έχει μόλις το 24% των ερωτηθέντων. Παράλληλα, οι πολίτες εκφράζουν σχεδόν βεβαιότητα ότι η Γαλλία αν χρειαστεί θα στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ελλάδα αν αυτή δεχθεί επίθεση από την Τουρκία. Στη σχετική ερώτηση 40% απαντά «σίγουρα ναι» ενώ 32% απαντά «μάλλον ναι» και μόλις 24% απαντά σίγουρα ή μάλλον όχι.

Στον αντίποδα, το 43% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι απαντά ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να δεχτεί τον όρο σύμφωνα με τον οποίο θα πρέπει να βοηθήσει στρατιωτικά τη Γαλλία στη ζώνη του Σαχέλ στην Αφρική ενώ 33% λέει ότι σωστά εντάχθηκε στη συμφωνία ο συγκεκριμένος όρος.

Στην ερώτηση αν πιστεύετε ότι υπάρχει ενδεχόμενο πολεμικής σύγκρουσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, οι γνώμες εμφανίζονται διχασμένες, καθώς το το 45% απαντά ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι απίθανο ενώ 43% το θεωρεί πιθανό.

Τέλος, αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, περισσότεροι από έξι στους 10 ερωτηθέντες (68%) εκτιμούν ότι δύσκολα θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους τον χειμώνα. Επιπλέον, 43% υποστηρίζει ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανόδου των τιμών στη ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο είναι «σωστά αλλά δεν επαρκούν», 34% τα θεωρούν «λανθασμένα» και μόλις 12% τα κρίνει σωστά και επαρκή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ