ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρβιτσιώτης: Κοινή προμήθεια φυσικού αερίου στηρίζουν Ελλάδα και ευρωπαϊκός Νότος

Βαρβιτσιώτης: Κοινή προμήθεια φυσικού αερίου στηρίζουν Ελλάδα και ευρωπαϊκός Νότος
AP Photo/Francisco Seco

Στην ανάγκη να υπάρξει μία ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση απέναντι στο πρόβλημα της αύξησης των τιμών ενέργειας αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, το οποίο και προετοιμάζει την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της 21ης και 22ας Οκτωβρίου.

«Η ελληνική πρόταση είναι σαφής: Η Ευρώπη να αγοράσει για λογαριασμό των κρατών-μελών φυσικό αέριο, ώστε να το προμηθευτούμε στην καλύτερη δυνατή τιμή και στις μεγαλύτερες δυνατές ποσότητες» υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει στο θέμα της ενέργειας και της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει την ισπανική πρωτοβουλία και υπογραμμίζοντας παράλληλα την κοινή στάση των χωρών του Νότου, που βρίσκονται ενωμένες, όπως, είπε σε αυτή την προοπτική.

«Περιμένουμε να ακούσουμε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να συν-διαμορφώσουμε ως το τέλος της εβδομάδας τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη πρόκληση» σημείωσε.

Ακόμη, ο κ. Βαρβιτσιώτης εκτός από το θέμα της ενέργειας, αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό, λέγοντας πως χρειάζεται «μία σοβαρή, στιβαρή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική που θα ανταποκρίνεται και στις αρχές της Ευρώπης για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά παράλληλα θα ικανοποιεί και το αίτημα για ασφάλεια των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών».

Σχετικά με το Κράτος Δικαίου, ο ίδιος σημείωσε ότι η οποιαδήποτε συζήτηση θα πρέπει να γίνει μέσα στο πλαίσιο της κατανόησης των άλλων κρατών-μελών, αλλά πάνω από όλα με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο.

Όσον αφορά την επικείμενη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή, επισήμανε ότι «είναι σημαντικό η Ευρώπη να βρεθεί για άλλη μία φορά στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης πρόκλησης για την ανθρωπότητα».

Στην ατζέντα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων βρίσκεται η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο Πέμπτη και Παρασκευή 21-22/10 στις Βρυξέλλες, στο οποίο ο κ. Βαρβιτσιώτης θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ