ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματική «ρελάνς» της Αθήνας στη Λιβύη - Πρωτοβουλίες από Δένδια και ΗΠΑ

Διπλωματική «ρελάνς» της Αθήνας στη Λιβύη - Πρωτοβουλίες από Δένδια και ΗΠΑ
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη στην Αθήνα, στις 6 Σεπτεμβρίου, της υπουργού Εξωτερικών τη Λιβύης, Νάιλα ελ Μανγκούς, και τη συνάντησή της με τον Νίκο Δένδια ΙΝΤΙΜΕ / ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Τις διπλωματικές της πρωτοβουλίες «ξεδιπλώνει» το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα σε σχέση με τις εξελίξεις στη Λιβύη, στο πλαίσιο της ευρύτερης και δεδηλωμένης πολιτικής της για έναν σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στην Τρίπολη της Λιβύης, προσκεκλημένος της λίβυας ομολόγου του Νάιλα αλ Μανγκούς στην Πρωτοβουλία Σταθεροποίησης της χώρας.

Κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, ανέφερε ότι η παρουσία του κ. Δένδια στην Τρίπολη υποδηλώνει την όλο και αυξανόμενη σημασία που αποδίδουν τόσο η Λιβύη, όσο και τα άλλα κράτη στον σταθεροποιητικό και θετικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα.

Η πρωτοβουλία ανήκει στη λιβυκή πλευρά και έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν σε αυτή κυρίως γειτονικές προς την Λιβύη χώρες, καθώς και οι χώρες που συμμετέχουν στην Διαδικασία του Βερολίνου, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ. Η διάσκεψη αναμένεται να επικεντρωθεί σε δύο βασικούς τομείς: ασφάλεια και οικονομία.

Η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη είναι ένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν την Αθήνα, η οποία παράλληλα επισημαίνει σε όλα τα διεθνή φόρα τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, κυρίως όσον αφορά στη στρατιωτική εμπλοκή και την παρεμπόδιση της πολιτικής διαδικασίας.

Τα ζητήματα αυτά βρέθηκαν εξάλλου στο επίκεντρο του προγεύματος εργασίας των συνομιλιών που είχε, χτες Δευτέρα, ο κ. Δένδιας με τη συμμετοχή της κ. Ελ Μάνγκους και ομολόγων του της ΕΕ.

«Είχαμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε όλες τις πολύπλευρες παραμέτρους της κατάστασης στη Λιβύη και τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ομαλοποίηση της κατάστασης, για τις προσεχείς εκλογές και για την γρήγορη αποχώρηση καταρχήν των μισθοφόρων, αλλά και των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη» δήλωσε ο κ. Δένδιας λίγο πριν την έναρξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Νομοσχέδιο για την αμερικανική πολιτική στη Λιβύη

Την ίδια ώρα, ικανοποίηση προκαλεί στην Αθήνα η υπερψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η νέα εκδοχή του νομοσχεδίου για την αμερικανική πολιτική στη Λιβύη.

H νέα νομοθεσία, η οποία πρέπει να περάσει και από τη Γερουσία, ανοίγει τον δρόμο για πιο ενεργή διπλωματική δραστηριοποίηση των ΗΠΑ στη Λιβύη, δίδοντας, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα στην αμερικανική κυβέρνηση να επιβάλει κυρώσεις σε οποιονδήποτε απειλεί την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη χώρα.

Το νομοσχέδιο κάνει ειδική αναφορά στην ανάγκη πλήρους αποχώρησης του συνόλου των ξένων δυνάμεων, τακτικών και μισθοφόρων, από τη Λιβύη, καθώς και στην ανάγκη τήρησης του εμπάργκο όπλων. Έμφαση δίδεται στη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και αεροπορικών πληγμάτων, στην αναλυτική καταγραφή μισθοφόρων και σε ανάλυση ως προς τον βαθμό στον οποίο οι ξένες δυνάμεις παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

Το γεγονός αυτό ερμηνεύεται από διπλωματικές πηγές στην Αθήνα ως μία έμμεση πλην σαφής αναφορά στην εμπλοκή της Τουρκίας.

Ζητείται ακόμη να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο πετρελαίου και να στηριχθεί η πολιτική διαδικασία , υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για τη σύσταση μη στρατιωτικής κυβέρνησης και την προετοιμασία για τις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, καλείται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ να υποβάλει έκθεση, εντός 90 ημερών από τη θέση σε ισχύ της νομοθεσίας, ως προς τις δραστηριότητες ξένων κυβερνήσεων στη Λιβύη, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία.

Ένας εκ των δύο εισηγητών του αμερικανικού νομοσχεδίου ήταν ο βουλευτής Τεντ Ντόιτς, τον οποίο συνάντησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά το πρόσφατο ταξίδι του στη Ουάσινγκτον -ο άλλος εισηγητής ήταν ο Τζο Γουίλσον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ