ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρβιτσιώτης: Η Τουρκία να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις για τις επιστροφές παράτυπων μεταναστών

Βαρβιτσιώτης: Η Τουρκία να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις για τις επιστροφές παράτυπων μεταναστών
(φωτογραφία αρχείου) INTIME

Το μήνυμα ότι «η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της Κοινής Διακήρυξης του 2016, ιδίως ως προς το θέμα των επιστροφών των παράνομων μεταναστών που έχουν έρθει στη χώρα μας» έστειλε από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Η Ελλάδα το έχει ζητήσει εδώ και μήνες και η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί ακόμη» αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να καταδικάσει ρητά όσα συμβαίνουν στη Λιθουανία και να προσδιορίσει ότι όσα συμβαίνουν στη χώρα και ιδίως «η εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς λόγους, δεν είναι αποδεκτή».

«Πρέπει πρώτα να επιλύσουμε τα προβλήματα που δημιουργούν τις ροές πρωτογενώς σε συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και μετά να διαχειριστούμε τις ροές» ανέφερε παράλληλα ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Ράπισμα» κατά της Τουρκίας από την Κομισιόν

Την ίδια ώρα, την ετήσια έκθεση για τις προς ένταξη χώρες και την πρόοδο την οποία έχουν επιτελέσει παρουσίασε η Κομισιόν διαμηνύοντας προς την Τουρκία ότι ενώπιον μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και των κρατών-μελών της».

Ειδικότερα, σε σχέση με το μεταναστευτικό, αναφέρεται ότι η Τουρκία σημείωσε κάποια πρόοδο.

«Μετά τα περιστατικά του Μαρτίου 2020 όταν η Τουρκία ενθάρρυνε ενεργά μετανάστες και πρόσφυγες να ακολουθήσουν το χερσαίο δρομολόγιο προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, η κατάσταση τελικά αποκλιμακώθηκε. Έγινε κάποια πρόοδος ως προς την ενίσχυση της ικανότητας επιτήρησης και προστασίας των ανατολικών χερσαίων συνόρων» επισημαίνεται.

Σημειώνεται επίσης ότι «η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016 συνέχισε να αποδίδει αποτελέσματα και η Τουρκία συνέχισε να διαδραματίζει βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης κατά μήκος της Ανατολικής Μεσογείου» και «στη φιλοξενία του μεγαλύτερου προσφυγικού πληθυσμού στον κόσμο».

Αναφέρεται ακόμη ότι η Επιτροπή τον Ιούνιο του 2021 πρότεινε να διατεθούν 3 δισ. ευρώ σε πρόσθετη βοήθεια για τους Σύρους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία. Τέλος, η Επιτροπή υπενθυμίζει τη σημασία της συνεχούς εφαρμογής τής δήλωσης, συμπεριλαμβανομένων των επιστροφών και της αποτροπής των παράτυπων διαδρομών μετανάστευσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ