ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η Ελλάδα είναι παρούσα ξανά στη Λιβύη - Η σημαία μας στους δρόμους της Τρίπολης

Δένδιας: Η Ελλάδα είναι παρούσα ξανά στη Λιβύη - Η σημαία μας στους δρόμους της Τρίπολης
POOL / Υπουργείο Εξωτερικών

«Η Ελλάδα είναι παρούσα και πάλι στη Λιβύη», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος, Δένδιας, σε ανάρτησή του στο twitter, από την Τρίπολη όπου βρίσκεται, προκειμένου να συμμετάσχει στην υπουργική σύνοδο «Πρωτοβουλία για Σταθερότητα στη Λιβύη» («Libya Stabilization Initiative»).

«Ελληνική σημαία στους δρόμους της Τρίπολης, όπου θα συμμετάσχω σε λίγο στην Υπουργική Σύνοδο "Πρωτοβουλία για Σταθερότητα στη Λιβύη" ("Libya Stabilization Initiative"). Η Ελλάδα είναι παρούσα και πάλι στη Λιβύη», αναφέρει.

Ο κ. Δένδιας είναι προσκεκλημένος από τη Λίβυα ομόλογό του, Νάιλα ελ Μάνγκους, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η εν λόγω σύνοδος είναι λιβυκή πρωτοβουλία και έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν, κυρίως, γειτονικές προς τη Λιβύη χώρες, καθώς και οι χώρες που συμμετέχουν στη Διαδικασία του Βερολίνου.

Η σύνοδος αναμένεται να επικεντρωθεί σε δύο βασικούς τομείς: Στην ασφάλεια και την οικονομία/ανάπτυξη.

Προϋπόθεση η αποχώρηση των μισθοφόρων

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος, Δένδιας προσέρχεται στις εργασίες της διεθνούς διάσκεψης που λαμβάνει χώρα σήμερα Πέμπτη 21 Οκτωβρίου, στην Τρίπολη, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση της Ελλάδας να στήριξει την επάνοδο της Λιβύης στο δρόμο της σταθερότητας και της ασφάλειας και την ανάγκη απόσυρσης των μισθοφόρων και ξένων στρατευμάτων από το έδαφός της.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε χθες στο Ομάν, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι η Ελλάδα επανήλθε στην Λιβύη και επισήμανε πως η Ελλάδα θεωρεί ότι υπάρχουν γι' αυτό αυτονόητες προϋποθέσεις:

«Και η πρώτη είναι η αποχώρηση των μισθοφόρων και η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, όπως, επίσης, η ελεύθερη έκφραση της θέλησης του λιβυκού λαού μέσα από εκλογές. Στις 24 Δεκεμβρίου, όπως έχουν προσδιοριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Με αυτή την ατζέντα, και χωρίς την παραμικρή ιδιοτέλεια, διότι δεν έχουμε, προσέρχεται η Ελλάδα στη Λιβύη» κατέστησε σαφές ο κ. Δένδιας.

Διπλωματική «ρελάνς» της Αθήνας στη Λιβύη

Η Αθήνα «ξεδιπλώνει» το τελευταίο διάστημα τις διπλωματικές της πρωτοβουλίες σε σχέση με τις εξελίξεις στη Λιβύη, στο πλαίσιο της ευρύτερης και δεδηλωμένης πολιτικής της για έναν σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αναφορικά με την παρουσία του κ. Δένδια στην Τρίπολη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, έχει επισημάνει ότι υποδηλώνει την όλο και αυξανόμενη σημασία που αποδίδουν τόσο η Λιβύη, όσο και τα άλλα κράτη στον σταθεροποιητικό και θετικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα.

Η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη είναι ένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν την Αθήνα, η οποία παράλληλα επισημαίνει σε όλα τα διεθνή φόρα τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, κυρίως όσον αφορά στη στρατιωτική εμπλοκή και την παρεμπόδιση της πολιτικής διαδικασίας.

Τα ζητήματα αυτά βρέθηκαν εξάλλου στο επίκεντρο του προγεύματος εργασίας που είχε τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας με τη συμμετοχή της υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης Νάιλα Ελ Μάνγκους και ομολόγων του της ΕΕ.

«Είχαμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε όλες τις πολύπλευρες παραμέτρους της κατάστασης στη Λιβύη και τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ομαλοποίηση της κατάστασης, για τις προσεχείς εκλογές και για την γρήγορη αποχώρηση καταρχήν των μισθοφόρων, αλλά και των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη» είχε υπογραμμίσει ο Νίκος Δένδιας πριν την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Νομοσχέδιο για την αμερικανική πολιτική στη Λιβύη

Την ίδια ώρα, ικανοποίηση προκαλεί στην Αθήνα η υπερψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η νέα εκδοχή του νομοσχεδίου για την αμερικανική πολιτική στη Λιβύη.

H νέα νομοθεσία, η οποία πρέπει να περάσει και από τη Γερουσία, ανοίγει τον δρόμο για πιο ενεργή διπλωματική δραστηριοποίηση των ΗΠΑ στη Λιβύη.

Το νομοσχέδιο κάνει ειδική αναφορά στην ανάγκη πλήρους αποχώρησης του συνόλου των ξένων δυνάμεων, τακτικών και μισθοφόρων, από τη Λιβύη, καθώς και στην ανάγκη τήρησης του εμπάργκο όπλων. Το γεγονός αυτό ερμηνεύεται από διπλωματικές πηγές στην Αθήνα ως μία έμμεση πλην σαφής αναφορά στην εμπλοκή της Τουρκίας.

Ένας εκ των δύο εισηγητών του αμερικανικού νομοσχεδίου ήταν ο βουλευτής Τεντ Ντόιτς, τον οποίο συνάντησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά το πρόσφατο ταξίδι του στη Ουάσινγκτον -ο άλλος εισηγητής ήταν ο Τζο Γουίλσον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ