ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Αναγκαία η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ

ΣΥΡΙΖΑ: Αναγκαία η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ
ΙΝΤΙΜΕ

Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση του κατώτατου μισθού επανέλαβε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης στο Kontra Channel. «Αν σήμερα αυξηθεί ο βασικός μισθός και μείωση της ανεργίας θα έχουμε και αύξηση της κατανάλωσης και πολύ περισσότερα έσοδα για την κοινωνική ασφάλιση», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

«Εν μέσω πανδημίας στην Ελλάδα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δημιουργεί μια βαλκανικού τύπου αγορά εργασίας. Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αύξηση στο βασικό μισθό. Χρειαζόμαστε η επιστρεπτέα προκαταβολή στο σύνολό της να γίνει μη επιστρεπτέα, να υπάρξει ρύθμιση και διαγραφή των χρεών της πανδημίας για τις επιχειρήσεις και να έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα» τόνισε. «Χαρακτηριστικά από τα 40 δισ. ευρώ που αυξήθηκε η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών για το 2020 μόλις 5 δισ. πήγαν στην αγορά, και από τα 5 δισ. Μόλις τα 2,5 δισ. ευρώ πήγαν σε 30.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος, και σημείωσε ότι για «το 2021 τα στοιχεία δανεισμού είναι ακόμη χειρότερα».

«Οι δύο άνθρωποι που πήραν το Νόμπελ Οικονομίας φέτος διέλυσαν τον νεοφιλελεύθερο μύθο ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού αυξάνει την ανεργία», δήλωσε χαρακτηριστικά, και υπενθύμισε: «Όταν το 2012 μειώθηκε ο κατώτατος μισθός και θεσπίστηκε ο υποκατώτατος, η ανεργία εκτοξεύθηκε στο 27% και είχαμε τη χειρότερη ύφεση της περιόδου 2010-2014. Όταν το 2018 καταργήθηκε ο υποκατώτατος και αύξηθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 11% από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τα αντικειμενικά δεδομένα απέδειξαν ότι η αύξηση είναι μέρος της λύσης».

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, επισήμανε: «Κεντρικά ζητήματα είναι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, η ρύθμιση του πανδημικού χρέους και η αύξηση του βασικού μισθού».

Τζανακόπουλος: Ενίσχυση του εισοδήματος των νοικοκυριών και των μισθωτών

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος επίσης επισήμανε την ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την ενίσχυση μισθωτών αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM 97.8», αναφέρθηκε στη σχετική καμπάνια που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για κορυφαία πολιτική πρωτοβουλία, καθώς η ενίσχυση του εισοδήματος των νοικοκυριών και των μισθωτών στρωμάτων θα πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων». «Βέβαια, ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι κάτι που αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

«Η αύξηση του κατώτατου στα 800 ευρώ είναι αναγκαία γιατί θα τονώσει την αγοραστική δύναμη των μισθωτών στρωμάτων, ενισχύοντας παράλληλα τη μικρή και τη μεσαία επιχείρηση», σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, εξηγώντας ότι «αυτό θα συμβεί γιατί ενισχύεται η ενεργός ζήτηση».

«Δεν ισχύει το επιχείρημα που επικαλούνται κάποιοι ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα προκαλέσει έλλειμμα ανταγωνιστικότητας ή θα δημιουργήσει πίεση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», συνέχισε.

«Το ίδιο επιχείρημα ακουγόταν και το 2019, όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% -και κατά 27% για τους νέους με την κατάργηση του υποκατώτατου», υπενθύμισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «στην πραγματικότητα αυτό που έγινε τότε ήταν ακριβώς το αντίθετο, είχαμε πιο γρήγορη αποκλιμάκωση της ανεργίας, αυξήθηκε η ενεργός ζήτηση και η ιδιωτική κατανάλωση, κάτι που οδήγησε σε ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης και μείωση του κινδύνου φτώχειας».

«Και την ίδια στιγμή είχαμε και αύξηση του μέσου μισθού, διότι η αύξηση του κατώτατου συμπαρασύρει το σύνολο των μισθών προς τα πάνω», επισήμανε.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στην πανδημία και τη χθεσινή επανεμφάνιση Τσιόδρα, τόνισε ότι «η ερώτηση Τσίπρα στη Βουλή ίσως λειτούργησε σαν ξυπνητήρι για τον κοιμώμενο κ. Μητσοτάκη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ