ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απειλεί ξανά η Τουρκία: Η Κύπρος θα πάρει απάντηση εάν ξεκινήσει γεώτρηση

Απειλεί ξανά η Τουρκία: Η Κύπρος θα πάρει απάντηση εάν ξεκινήσει γεώτρηση
Timothy A. Clary/Pool Photo via AP

Με κατηγορίες κατά απειλές κατά της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας επανέρχεται η Τουρκία, καταλογίζοντάς τους «βήματα που αυξάνουν την ένταση» και προειδοποιώντας ότι θα «απαντήσει» εάν η Λευκωσία ξεκινήσει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο τον Νοέμβριο.

Οι νέες απειλές εκτοξεύτηκαν διά στόματος του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς, ο οποίος και επανέλαβε για περί ερευνών στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα».

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο. Εάν συμβεί αυτό, εμείς ως Τουρκία θα αντιδράσουμε για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Το δηλώνω ξεκάθαρα από εδώ. Ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις σε τέτοιες προκλήσεις» δήλωσε.

Στον ίδιο προκλητικό τόνο, ο Τανζού Μπιλγκίτς ανέφερε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος «προβαίνουν σε ενέργειες που αυξάνουν την ένταση» στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι προσπάθειες αποστολής ερευνητικών πλοίων στην υφαλοκρηπίδα μας στη Μεσόγειο συνεχίζονται» είπε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας:

«Απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις τόσο στο πεδίο, όσο και στο τραπέζι. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων μας».

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Ακάρ: Σεβαστείτε την εθνική κυριαρχία και το Διεθνές Δίκαιο

Σύντομη συνάντηση με τον ομόλογό του της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, είχε εν τω μεταξύ σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στο περιθώριο της συνόδου υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι είναι χρήσιμη η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά για να γίνουν βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση απαιτείται βελτίωση του κλίματος και τήρηση των αρχών καλής γειτονίας.

Ο υπουργός Άμυνας τόνισε τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της προσήλωσης στο Διεθνές Δίκαιο, που αποτελούν την αδιαμφισβήτητη εγγύηση για τη διαμόρφωση συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας στην περιοχή.

Η συνάντηση έλαβε χώρα κατόπιν αιτήματος του Χουλουσί Ακάρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ