ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Dankeschön Angela»: Θερμός αποχαιρετισμός και χειροκρότημα στην Μέρκελ από τους Ευρωπαίους ηγέτες

«Dankeschön Angela»: Θερμός αποχαιρετισμός και χειροκρότημα στην Μέρκελ από τους Ευρωπαίους ηγέτες
AP Photo/Olivier Matthys

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες χειροκρότησαν όρθιοι αποχαιρετώντας την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, κατά την τελευταία συμμετοχή της στις εργασίες Ευρωπαϊκού Συμβουλίου -της 107ης Συνόδου Κορυφής στην οποία παρίσταται στην μακρά πολιτική διαδρομή της-, με τον Σαρλ Μισέλ να δηλώνει πως «οι συνεδριάσεις των '27' χωρίς την Άνγκελα, είναι σαν την Ρώμη χωρίς το Βατικανό ή το Παρίσι χωρίς τον Πύργο του Άιφελ».

Στην αποχαιρετιστήρια τελετή που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες προς τιμήν της Άνγκελα Μέρκελ οι Ευρωπαίοι ηγέτες επαίνεσαν το πνεύμα συμβιβασμού που η ίδια επέδειξε όλα αυτά τα χρόνια -έχοντας μετάσχει στις 107 από τις συνολικά 207 συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως τόνισε ο Σαρλ Μισέλ.

«Η αποχώρησή σου από την ευρωπαϊκή σκηνή μας αγγίζει πολιτικά και μας γεμίζει συγκίνηση. Είσαι μνημείο» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απευθυνόμενος στην Μέρκελ για να προσθέσει: «Η σύνεσή σου θα λείψει ειδικά στις περίπλοκες στιγμές».

Ο Σαρλ Μισέλ προσέφερε, επίσης, ένα αναμνηστικό δώρο προς τιμήν των απερχόμενων μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Άνγκελα Μέρκελ και του πρωθυπουργού της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν.

Το δώρο είναι μια καλλιτεχνική αναπαράσταση του κτιρίου Europa, της εμβληματικής έδρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η αναπαράσταση αυτή δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Σαρλ Μισέλ, αποκλειστικά για να τιμήσει τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αποχωρούν.

«Είναι ένα πρόσωπο που επί 16 χρόνια σημάδεψε την Ευρώπη και μας βοήθησε, και τους 27, να λάβουμε καλές αποφάσεις με πολύ ανθρωπιά σε πολύ δύσκολες στιγμές» επισήμανε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο.

Η αποχώρηση της Αγγελα Μέρκελ «θα αφήσει ένα μεγάλο κενό, διότι είναι ένα πρόσωπο που βρέθηκε στην θέση αυτή εδώ και πολύ καιρό και είχε μία τόσο μεγάλη επιρροή στην εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης» δήλωσε από την πλευρά του Αυστριακός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, προσθέτοντας:

«Υπήρξε αρχιτέκτονας της ειρήνης στους κόλπους της ΕΕ. Είναι αναμφισβήτητα μια μεγάλη Ευρωπαία».

Η καγκελάριος είναι «μια τεράστια πολιτικός και υπήρξε σημαντικός παράγοντας σταθερότητας σε πολύ περιπεπλεγμένες καταστάσεις» είπε ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα, εκφράζοντας τον «τεράστιο σεβασμό» του προς το πρόσωπο της.

«Ήταν τέτοια μηχανή συμβιβασμών, που όταν τα πράγματα δεν προχωρούσαν, ξέραμε ότι είχαμε την Άνγκελα [...] Πάντα έβρισκε κάτι για να μας ενώσει και να μας επιτρέψει να προχωρήσουμε» επισήμανε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ. «Θα μου λείψει. Θα λείψει στην Ευρώπη» σημείωσε.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρώην υπουργός Άμυνας της Άνγκελα Μέρκελ, είχε τονίσει πρόσφατα σε ποιον βαθμό το αναλυτικό πνεύμα της Γερμανίδας καγκελαρίου ήταν κρίσιμο για την απεμπλοκή των ατέρμονων μερικές φορές ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων.

Τους τελευταίους μήνες, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πληθαίνουν τους διθυράμβους και τις ευχαριστίες προς την γυναίκα που ηγήθηκε της Γερμανίας από το 2005, σχεδόν όσο και ο καγκελάριος της γερμανικής επανένωσης Χέλμουτ Κολ (1982-1998).

Στην ηγεσία της πρώτης οικονομικής δύναμης της ευρωπαϊκής ηπείρου, η Άνγκελα Μέρκελ επικρίθηκε πάντως σφοδρά για την στάση του Βερολίνου κατά την διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη, που ακολούθησε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση (2008-2009), αλλά στην συνέχεια επαινέθηκε για την διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης του 2015 και για το ότι συμφώνησε τελικά στην ανάληψη κοινού χρέους από τους «27».

Η Γερμανία θα έχει νέο καγκελάριο πριν από τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσαν οι Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι που διαπραγματεύονται τον σχηματισμό κυβέρνησης με τον Όλαφ Σολτς να αναλαμβάνει την ηγεσία της χώρας στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Στιγμιότυπα από την τελευταία συμμετοχή της Άνγκελα Μέρκελ σε ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής (21-22 Οκτωβρίου 2021)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ