ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ για τα Pandora Papers: Ενδελεχής έρευνα για να μη μείνουν σκιές

ΝΔ για τα Pandora Papers: Ενδελεχής έρευνα για να μη μείνουν σκιές
ΙΝΤΙΜΕ

Να μην μείνουν «γκρίζες ζώνες» στην υπόθεση των Pandora Papers καλεί η Νέα Δημοκρατία με αφορμή την ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Η θέση της Νέας Δημοκρατίας και των ευρωβουλευτών της για τα Pandora Papers είναι να γίνει ενδελεχής έρευνα ώστε να ριχτεί φως παντού και να μη μείνουν σκιές και "γκρίζες ζώνες"», ξεκαθαρίζει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία και προσθέτει:

«Και γι΄αυτό όπως έχει καταγραφεί συμφωνούσαν με το αρχικό κείμενο ψηφίσματος. Η στάση της αποχής από την ψηφοφορία υπαγορεύτηκε από το γεγονός ότι στο τελικό κείμενο, κατόπιν αιφνιδιαστικής τροπολογίας, στοχοποιούνταν συγκεκριμένα πρόσωπα, ονομαστικά, μεταξύ αυτών και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, παραβιάζοντας το τεκμήριο της αθωότητας, που αποτελεί βασικό κανόνα του κράτους δικαίου και βάζοντάς τους στην ίδια μοίρα με πρόσωπα που είχαν δημιουργήσει υπεράκτιες εταιρείες για να μεταφέρουν παράνομα, πλούτο έξω από τη χώρα τους» εξηγεί και καταλήγει:

«Ας αφήσουν κατά μέρος λοιπόν οι "γνωστοί", τη σπέκουλα».

Η Νέα Δημοκρατία επισυνάπτει επίσης την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το θέμα, στην οποία καταδικάζονται πρακτικές φοροδιαφυγής, φορολογικής απάτης ή ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

«Η αποκαλύψεις για τα Pandora Papers δείχνει την ανάγκη εντατικοποίησης της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ΕΛΚ η οποία συνεχίζει:

«Ωστόσο, η αρχή του κράτους δικαίου απαιτεί από εμάς, να ακολουθηθεί μια προσέγγιση βασισμένη στα γεγονότα και αναλογική, προς αποφυγή αδικαιολόγητων και πολιτικά προκατειλημμένων επιθέσεων, που θα σέβεται και θα υπερασπίζεται το τεκμήριο αθωότητας».

«Αυτό το δικαίωμα ισχύει και για τα πρόσωπα που κατονομάζονταιτα χαρτιά από την κομματική μας οικογένεια, όπως ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Wopke Hoekstra και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Οι περιπτώσεις αυτές, δεν είναι συγκρίσιμες με άλλες επωνύμων ατόμων που φέρεται να ίδρυσαν offshore εταιρείες για να μεταφέρουν πλούτο εκτός της χώρας τους» αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΛΚ.

 
 

Λευκωσία: «Ουδέν μεμπτό για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη»

Αναφορικά με την εμπλοκή του ονόματος του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη στην υπόθεση, σε ανακοίνωσή της η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 4 Οκτωβρίου ξεκαθάριζε ότι «ουδέν μεμπτό» εντοπίστηκε για τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη από τις αποκαλύψεις για τα Pandora Papers που δημοσιεύθηκαν στον ξένο τύπο.

Από την Κυπριακή Δημοκρατία ξεκαθαρίζεται ότι όπως καταγράφει η έρευνα ο κ. Αναστασιάδης ούτε μετείχε στη δημιουργία ούτε και είχε ή έχει συμμετοχή σε τέτοιου είδους εταιρείες.

«Όποια προσπάθεια αναπαραγωγής ανυπόστατων ισχυρισμών, δεν εξυπηρετεί τίποτε άλλο παρά μικροκομματικές σκοπιμότητες σε βάρος του Προέδρου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ