ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική Επιτροπή: Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κρύψει τις ευθύνες του για τις λίστες Πέτσα

ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική Επιτροπή: Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κρύψει τις ευθύνες του για τις λίστες Πέτσα
INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η Εξεταστική Επιτροπή θα στηθεί είτε ψηφίσει η ΝΔ είτε όχι, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως απάντηση σε αναφορές από τη Νέα Δημοκρατία για την σχετική πρόταση του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης που ορίστηκε να συζητηθεί στις στις 3 Νοεμβρίου.

«Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κρύψει τις ευθύνες του για τις λίστες Πέτσα πίσω από "ουδέτερες διατυπώσεις". Η Εξεταστική Επιτροπή θα στηθεί είτε ψηφίσει η ΝΔ είτε όχι», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει:

«Δεδομένου λοιπόν ότι η ΝΔ θα έχει την πλειοψηφία στην Επιτροπή και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι μετά τη σύστασή της αποδέχεται οποιαδήποτε πρόταση για χρονική διεύρυνση, τι είναι αυτό που φοβίζει τον κ. Μητσοτάκη και προσπαθεί να δραπετεύσει;».

«Μήπως ότι η υπόθεση Κουρτς είναι παιδική χαρά μπροστά στα αίσχη που έχουν κάνει ο ίδιος και οι στενοί του συνεργάτες με τις υπογραφές τους;».

«Το ερώτημα λοιπόν είναι απλό: Θα σεβαστούν τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 68 παρ. 2 του νέου Συντάγματος που και οι ίδιοι ψήφισαν ή από τον πανικό τους θα ευτελίσουν και το Σύνταγμα και το Κοινοβούλιο;».

ΝΔ: Δεύτερη πρόταση για Εξεταστική αν δεν συναινέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για χρονική διεύρυνση

Νωρίτερα πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, ξεκαθάριζαν ότι η θέση της ΝΔ είναι διευρυμένη εξεταστική επιτροπή από το 2015 μέχρι σήμερα με ουδέτερη διατύπωση χωρίς κανένα υπονοούμενο.

Η θέση της ΝΔ είναι σαφής και συγκεκριμένη όπως τη διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλαδή, να συσταθεί διευρυμένη εξεταστική επιτροπή από το 2015 μέχρι σήμερα, με μία ουδέτερη διατύπωση χωρίς κανένα υπονοούμενο ώστε να ελεγχθεί η χρηματοδότηση στα μέσα και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, ξεκαθάριζαν συγκεκριμένα πηγές από τη Νέα Δημοκρατία.

Οι ίδιες πηγές καλούν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απάντησε καταφατικά ενώπιων της Βουλής στην πρόταση του πρωθυπουργού και το νεύμα του καταγράφηκε στις τηλεοπτικές κάμερες, μέχρι και τη συζήτηση της 3ης Νοεμβρίου να δεχθεί την πρόταση, να ανταποκριθεί στον θεσμικό του ρόλο και να μην ευτελίσει - όπως σημειώνουν - το Συνταγματικό δικαίωμα της μειοψηφίας επιλέγοντας επικοινωνιακά τρικ για να ξεφύγει από το πολιτικό του αδιέξοδο.

Στη συνέχεια αναρωτιούνται τι μπορεί να φοβάται ο κ. Τσίπρας και δε συναινεί σε διευρυμένη Εξεταστική Επιτροπή ουδέτερης διατύπωσης και αν έχει κάτι να κρύψει.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουν, θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι αν ο κ. Τσίπρας επιμείνει στην ενοχική στάση του, η Νέα Δημοκρατία θα αναλάβει κάθε θεσμική πρωτοβουλία προκειμένου να διερευνηθεί το σύνολο του διαστήματος από το 2015 έως και το 2021.

Στις 3 Νοεμβρίου η συζήτηση για την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ περί εξεταστικής επιτροπής

Την ερχόμενη Τετάρτη 3 Νοεμβρίου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διαφημιστική δαπάνη για τον κορωνοϊό και τις δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Διάσκεψη των Προέδρων αν υπάρξει δεύτερη εξεταστική, θα έχει διαφορετικό περιεχόμενο ως προς το χρόνο. Μπορεί δε, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, να συγκροτηθούν και δύο και τρεις εξεταστικές επιτροπές.

Υπενθυμίζεται ότι με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε να ελεγχθούν «οι κατ’ επανάληψη πράξεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με χρήματα των ίδιων των φορολογουμένων», τόσο μέσω της χρηματοδότησης των ΜΜΕ ύψους 42 εκατ. ευρώ όσο και με «κατά παραγγελία δημοσκοπήσεις».

Στην πρόταση, την οποία υπογράφει σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα περιλαμβάνονται ως ζητήματα οι «λίστες Πέτσα 1 και 2, η αποτυχημένη εκ του αποτελέσματος εμβολιαστική καμπάνια του υπουργείου Υγείας, η χρηματοδότηση της Enterprise Greece για τη διεθνή καμπάνια προβολής της κυβέρνησης, καθώς και η χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα του ιδιοκτήτη δημοσκοπικής εταιρείας Opinion Poll, τον έλεγχο της οποίας αρνήθηκε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας παρά τα ατράνταχτα στοιχεία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ