ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Σαουδική Αραβία ο Μητσοτάκης: Σφίγγει ο κλοιός του αραβικού κόσμου στην Άγκυρα

Στη Σαουδική Αραβία ο Μητσοτάκης: Σφίγγει ο κλοιός του αραβικού κόσμου στην Άγκυρα
INTIME/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται στη Σαουδική Αραβία σε μια συγκυρία κατά την οποία ήδη ανθίζει ο σπόρος της στρατηγικής συνεργασίας που μπήκε μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ριάντ τον Φεβρουάριο του 2020.

Η τόνωση των διμερών δεσμών στο πεδίο των επενδύσεων ιεραρχείται πάντα ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων με τους αλλά και των παρεμβάσεων που θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης στα δυο φόρουμ όπου θα συμμετάσχει κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής του. Η Αθήνα δεδηλωμένα έχει αποδεχθεί να αποτελέσει τη γέφυρα της Σαουδικής Αραβίας με την Ευρώπη.

Στον νευραλγικό τομέα των τεχνολογικών υποδομών επίσης επιδιώκεται η περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας και αναπόδραστα θα συμπεριληφθούν, μεταξύ άλλων, στις θεματικές των συνομιλιών που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης με τον Πρίγκιπα Διάδοχο Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud στο ανάκτορο Al Yamamah.

Η στρατιωτική συνεργασία

Με δεδομένη τη φάση την οποία διέρχονται οι σχέσεις Αθήνας και Ριάντ, ξεχωρίζει σε αυτές τις επαφές υψηλού επιπέδου, η γεωπολιτική τους διάσταση. Σε αυτήν την συντείνει το ελληνικό στρατιωτικό αποτύπωμα στην «ομπρέλα» αεράμυνας και αντιαεροπορικής προστασίας της Σαουδικής Αραβίας.

Η σύσταση της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας και η διάθεση μιας Πυροβολαρχίας Κατευθυνόμενων Βλημάτων του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς Patriot. Η συγκεκριμένη δράση είναι ενταγμένη στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας «Integrated Air and Missile Defence Concept» (IAMD Concept) και αποσκοπεί στην συνδρομή του Ριάντ από τις συχνές επιθέσεις που δέχεται από τους -ιρανικής επιρροής – αντάρτες Χούθι.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές είναι το ισχυρότερο δείγμα της βούλησης της Αθήνας να εδραιώσει τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων με την ηγέτιδα δύναμη του Αραβικού Κόσμου. Είναι ταυτοχρόνως, όπως περιγράφεται από τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, και η απόδειξη ότι η Ελλάδα επιδιώκει να διαδραματίζει ρόλο και να έχει λόγο στα τεκταινόμενα στο εγγύς γεωστρατηγικό της περιβάλλον. Άλλωστε η αποστολή εκστρατευτικού σώματος στο εξωτερικό είναι μια κίνηση που γίνεται μόλις για τρίτη φορά τα τελευταία 70 χρόνια.

Όπως ανέφεραν οι ίδιοι αξιωματούχοι, η εν τοις πράγμασι εφαρμογή της αμυντικής διπλωματίας με χώρες που η Αθήνα έχει κοινά συμφέροντα και κοινή αντίληψη των προβλημάτων στην περιοχή έπαιξε καθοριστική σημασία για την στρατιωτική ενίσχυση της Σαουδικής Αραβίας. Πρόσθεταν ότι ως σημαντικός παράγοντας σε αυτήν την εξίσωση λογίζονται οι εξαιρετικά κακές σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας.

Το μπλοκ στις τουρκικές παρεμβάσεις

Επαναλάμβαναν δε, ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για χτίσιμο στη βάση των διμερών σχέσεων με τα Αραβικά κράτη, αποτελεί τον καμβά πάνω στον οποίο φιλοτεχνείται ένα πλέγμα επαφών σε πολυμερές επίπεδο. Σε αυτήν την κατεύθυνση υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιο το μνημόνιο συνεργασίας με τον Αραβικό Σύνδεσμο, το οποίο θα επιτρέψει την προώθηση των Ελληνικών θέσεων, αλλά και των Ελληνικών υποψηφιοτήτων σε διεθνή fora, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και σε Οργανισμούς στους οποίους εξ'ορισμού δεν μετέχει η Ελλάδα, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Όπως υπενθύμιζαν η συνεργασία αυτή θεμελιώνεται σε κοινές αξίες και κοινές αρχές, όπως ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, η διασφάλιση της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, καθώς και η αποφυγή ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων κρατών. Σε αυτό το πεδίο υπενθύμιζαν ότι κατά την διάρκεια της Υπουργικής Συνάντησης του Αραβικού Συνδέσμου τον Οκτώβριυ 2020 δημιουργήθηκε ομάδα εργασίας η οποία παρακολουθεί την ανάμιξη της Τουρκίας στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών. Σε αυτήν την ομάδα εργασίας εκτός από την Σαουδική Αραβία συμμετέχουν η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ και το Μπαχρέιν.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Τη Δευτέρα, ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της πρωτοβουλίας «Middle East Green Initiative», όπου θα μιλήσει στο πλαίσιο των παρεμβάσεων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει στους συμμετέχοντες ηγέτες ο Διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud.

Την Τρίτη, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρίγκιπα Διάδοχο Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud στο ανάκτορο Al Yamamah. Μετά το πέρας των επαφών ο Διάδοχος θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Πρωθυπουργού.Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει μέρος στις εργασίες του επενδυτικού και οικονομικού forum «Future Investment Initiative», όπου θα έχει συζήτηση με τον δημοσιογράφο John Defterios.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ