ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας από το Λονδίνο: Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας - Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit

Δένδιας από το Λονδίνο: Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας - Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit

Μνημόνιο κατανόησης για το Στρατηγικό Διμερές Πλαίσιο μεταξύ της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου υπέγραψαν στο Λονδίνο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και η Βρετανίδα ομολογός του Ελίζαμπεθ Τρας.

«Υπογράψαμε μια ελληνο-βρετανική συμφωνία που καλύπτει το σύνολο των τομέων -άμυνα, εμπόριο, μορφωτικές σχέσεις- ο,τιδήποτε μπορεί κανείς να φανταστεί ό,τι είναι ενδιαφέρον για τις δύο χώρες» επισήμανε ο κ. Δένδιας στους δημοσιογράφους κατόπιν της συνάντησής του με την Ελίζαμπεθ Τρας στο Φόρεϊν Όφις.

«Αυτό το οποίο θα ήθελα να γίνει από εδώ και πέρα είναι να μπορέσουμε να προσθέσουμε ουσία σε αυτή την συμφωνία με το να την εφαρμόσουμε» σημείωσε ο κ. Δένδιας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι στόχος του είναι να αναπτυχθούν οι σχέσεις των δύο χωρών «ακόμη περισσότερο και να αποδείξουμε ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ δεν σημαίνει με κανένα τρόπο ελάττωση των σχέσεών του με την Ελλάδα. Αντίθετα είναι μια ευκαιρία για στενότερες βαθύτερες ειλικρινέστερες διμερής σχέσεις».

«Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο ανοίγουν νέο κεφάλαιο στις σχέσεις τους μετά το Brexit και εμβαθύνουν τη συνεργασία τους σε εξωτερική πολιτική, άμυνα και ευρύ φάσμα άλλων τομέων» τόνισε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών σε σχετική ανάρτηση του στο Twitter.

Κατά τη συνάντηση με την Ελίζαμπεθ Τρας εξετάστηκαν επίσης, όπως επισημαίνεται, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Κυπριακό και τα Δυτικά Βαλκάνια.

«Οι συζητήσεις ήταν εξαιρετικά σημαντικές. Μπορέσαμε επίσης και εξετάσαμε από κοινού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο Κυπριακό, τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, τα προβλήματα της εφαρμογής του Δικαίου της Θάλασσας» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Είχαμε μια εκτεταμένη συζήτηση για ζητήματα που αφορούν στην άμυνα αλλά και ευρύτερα, την κατάσταση στα Βαλκάνια, όπως επίσης για τις επενδύσεις και μορφωτικά θέματα και το συνολικό εύρος των ελληνο-βρετανικών σχέσεων» επισήμανε.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Λονδίνο, ο Νίκος Δένδιας συνάντησε και την Βρετανίδα υπουργό αρμόδια για θέματα Ευρωπαϊκής Γειτονίας και Αμερικής, Γουέντι Μόρτον.

Συζήτησαν θέματα σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επισημαίνεται από το υπουργείο Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ