ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης - Φώφη Γεννηματά: Τα μπρα-ντε-φερ και τα άγνωστα περιστατικά

Κυριάκος Μητσοτάκης - Φώφη Γεννηματά: Τα μπρα-ντε-φερ και τα άγνωστα περιστατικά
INTIME/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Οι στίχοι του Ελύτη, με τους οποίους ο πρωθυπουργός επέλεξε να αποχαιρετήσει τη Φώφη Γεννηματά, δεν ήταν μια απλή εκδήλωση οδύνης για τον αδόκητο χαμό της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Συνιστούσε ταυτοχρόνως και μια γνήσια έκφραση της ανθρώπινης διάστασης στις σχέσεις των δυο ηγετών.

Μια σχέση που σφυρηλατήθηκε μέσα από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις εντός και εκτός της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Από την άλλη όμως η οξύτητα ουδέποτε αποτέλεσε το κυρίαρχο, φυσιογνωμικό της χαρακτηριστικό. Αυτή την αίσθηση απέπνεαν τα ενσταντανέ μπροστά από τις κάμερες, με τις αιχμηρές ατάκες που πάντα όμως αντανακλούσαν τους κανόνες της πολιτικής ευπρέπειας.

Το βουνό

Όπως τον Ιανουάριο του 2020 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιγε τον κύκλο των συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς, αμέσως μετά την ταξίδι του στην Ουάσινγκτον και τις επαφές με τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τράμπ. Μια επαφή στην οποία η Φώφη Γεννηματά έμπαινε πολιτικά φουριόζα όπως κατέδειξε ο διάλογός τους μπροστά στις κάμερες.

Φώφη Γεννηματά: Εσύ από τα βουνά στα βαθιά πάντως.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ από τα βουνά στα βαθιά.

Φώφη Γεννηματά: Κατευθείαν.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατευθείαν...Η παραμονή στα βουνά, δυστυχώς, ήταν μόνο τριήμερη.

Φώφη Γεννηματά: Λίγη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: ...Αλλά αναζωογονητική.

Φώφη Γεννηματά: Στα βαθιά τώρα εγώ είχα προτείνει πριν φύγεις γι’αυτό το ταξίδι να διαμορφώσουμε μια εθνική γραμμή, γιατί η χώρα θα μπορούσε να εκπέμψει ένα μήνυμα ετοιμότητας και αποφασιστικότητας. Δεν το ήθελες. Εν πάση περιπτώσει, καλή η ενημέρωση, αλλά επιμένω στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών,

Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω ότι η εθνική γραμμή, όπως θα διαπιστώσεις και μετά τη συζήτησή μας, είναι ούτως ή αλλιώς δεδομένη και δεν νομίζω ότι θα έχουμε ουσιαστικές αποκλίσεις. Αλλά πάρα ταύτα θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε

Φώφη Γεννηματά: Το θέμα είναι οι άλλοι να μην μας θεωρούν δεδομένους. Μακάρι να είναι δεδομένη η εθνική γραμμή θα το διαπιστώσουμε.

Το δεύτερο τετ-α-τετ

Σε μια από τις δυσκολότερες χρονιές για τα εθνικά θέματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχόταν ξανά στο γραφείο του στη Βουλή τους αρχηγούς των κομμάτων. Το φόντο αυτών των συναντήσεων δημιουργούσαν τα αποτελέσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου αλλά και οι εξελίξεις από το μέτωπο των εθνικών.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συγνώμη για την καθυστέρηση, αλλά όπως ξέρεις αυτές οι συζητήσεις, δεν έχουν…

Φώφη Γεννηματά: Σημασία έχει να μας δουν, όλους μια γροθιά. Και λέω όλους όχι ανά δυο. Αυτό περιμένει ο ελληνικός λαός από εμάς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω ότι μας βλέπει μια γροθιά, έστω κι αν μας βλέπει ανά δυο.

Φώφη Γεννηματά: Είναι κρίσιμες οι ώρες,

Η κυβερνητική πρωτοβουλία, που εκδηλώθηκε έναν χρόνο νωρίτερα, για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού θα έφερνε ακόμη ένα τετ-α-τετ Κυριάκου Μητσοτάκη και Φώφης Γεννηματά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλώς την.

Φώφη Γεννηματά: Τι γίνεται;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πως είσαι;

Φώφη Γεννηματά: Δεν είμαι πολύ καλά. Μην έρχεσαι πολύ κοντά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ούτε εγώ, ούτε εγώ. Οπότε…

Φώφη Γεννηματά: Άρα δεν κινδυνεύει ο ένας και να κολλήσουμε όλους τους άλλους.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έλα κάτσε, να σου φέρω ένα ζεστό πράσινο τσάι.

Φώφη Γεννηματά: Έγινε.

Κυριάκος Μητσοτάκης; Μην σε απασχολεί καθόλου και εγώ μόλις συνήλθα από το δικό μου κρύωμα.

Φώφη Γεννηματά: Εγώ σηκώθηκα, μόνο και μόνο, για να έρθω εδώ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό το εκτιμώ ιδιαίτερα.

Φώφη Γεννηματά: Η φωνή μου βγαίνει μετά βίας.

Οι χαλαρές στιγμές και οι κόντρες

Παρά τη διασταύρωση των πολιτικών ξιφών τους, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και η ομόλογός του Κινήματος Αλλαγής, φρόντιζαν να αναδεικνύουν το καλό κλίμα. Όπως τον Ιούλιο του 2021, όταν μετά την ομιλία της στην Βουλή και ενώ μεσολάβησε η παρέμβαση γαλάζιων βουλευτών, η Φώφη Γεννηματά πέρασε δίπλα από τον πρωθυπουργό και απευθυνόμενη στον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Κικίλια και στην κ. Μπακογιάννη είπε: «Τι πάθατε σήμερα; Πολλή φασαρία κάνετε».Ο κ. Μητσοτάκης αποδέχθηκε την παρατήρηση και χαριτολογώντας απάντησε με νόημα στην Φώφη Γεννηματά: «Μετά από τέτοια ομιλία δεν χρειάζεται να μιλήσει ο κ. Τσίπρας».

Ακριβώς έναν χρόνο νωρίτερα στη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, θα καταγράφει ακόμη ένα επεισόδιο. Η ένταση ωστόσο της κριτικής εκ μέρους της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά ήταν μεγάλη: «Η εικόνα που θέλετε να παρουσιάσετε δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματική ζωή, έξω από αυτήν αίθουσα. Είναι πλαστή. Υπάρχει κρίση στην οικονομία, στην κοινωνία», του είπε και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι τα μέτρα που έχει λάβει είναι ανεπαρκή. «Τα πήρατε με μεγάλη καθυστέρηση και υλοποιούνται με ακόμα μεγαλύτερη», είχε πει στην παρέμβαση της η κα Γεννηματά.

Εισέπραξε την ευθεία αιχμή του κ.Μητσοτάκη ο οποίος πρόετρεψε ευθέως την εκλιπούσα πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να μην υιοθετεί την καταστροφολογία και την στείρα αντιπολίτευση (μίλησε για αντιπολίτευση «πάνω σε μαγκάλια και συσσίτια», παραπέμποντας στο πρόσφατο αντιμνημονιακό παρελθόν).

«Δεν αφήνετε άνθρωπο να αγιάσει. Είπαμε να κάνουμε μία πολιτισμένη συζήτηση, αλλά όταν σας ακούω να μου κάνετε κριτική για αντιπολίτευση με μαγκάλια και συσσίτια, δεν μπορώ να το αφήσω αναπάντητο κ. Μητσοτάκη», του είπε η Φώφη Γεννηματά λέγοντας ότι η ΝΔ είχε ξεκινήσει τα «αντιμνημόνια» και τα «Ζάππεια» και ότι τα στελέχη της ήταν στις πλατείες των αγανακτισμένων.

Δεν άφησε αναπάντητες τις βολές ο πρωθυπουργός λέγοντάς της υπενθυμίζοντάς της ότι συνυπήρξαν στην κυβέρνηση Σαμαρά και ότι «τότε δεν τα λέγατε αυτά».

«Όταν κάνουμε άλματα στο παρελθόν να μην παρακάμπτουμε περιόδους που λόγω ανάγκης συγκυβερνήσαμε. Εσείς στο υπουργείο Άμυνας εμποδίσατε την μεταρρυθμιστική ατζέντα και την εξυγίανση της αμυντικής βιομηχανίας. Σας αντιμετώπισα με υπευθυνότητα και σοβαρότητα που σας αξίζει. Το να ανεβάζετε τα ντεσιμπέλ δεν σας κάνει πιο αξιόπιστους. Η αναφορά μου σε μαγκάλια δεν ήταν προς εσάς. Ήταν προς άλλους και ελπίζω να μην καταλήξατε και εσείς σαν τους άλλους», της είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ