ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καβγάς και κόντρες στη Βουλή για τη βροχή υπουργικών και βουλευτικών τροπολογιών

Καβγάς και κόντρες στη Βουλή για τη βροχή υπουργικών και βουλευτικών τροπολογιών
ΑΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης- αντιπολίτευσης προκάλεσε στη Βουλή η βροχή υπουργικών και βουλευτικών τροπολογιών σε μια ανώδυνη κατά τ’ άλλα κύρωση συμφωνίας αεροπορικών υπηρεσιών μεταξύ της Ε.Ε. και τρίτων χωρών.

Το γεγονός ότι οι τροπολογίες στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν άσχετες με το συζητούμενο νομοσχέδιο, καθώς ρύθμιζαν διάφορα θέματα -από το προσωπικό της ΕΡΤ έως την παράταση της λειτουργίας της ανοιχτής δομής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στον Ελαιώνα και το Λαύριο- ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης αναγνώρισε μεν πως «ο τρόπος νομοθέτησης με την κατάθεση τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια δεν είναι ο βέλτιστος», υπεραμύνθηκε ωστόσο, της ανάγκης υπερψήφισής τους με το επιχείρημα ότι αντιμετωπίζουν άμεσες ανάγκες. Κατηγόρησε δε, για λαϊκισμό και δημαγωγία την αντιπολίτευση και πρόσθεσε: «Δεν καταθέτουμε για να εξυπηρετήσουμε συγκεκριμένα συμφέροντα που έχουν συγκεκριμένα ονόματα όπως γινόταν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Για «κατάπτυστες και απαράδεκτες ρυθμίσεις» μίλησε από τη ΝΔ ο Μάκης Βορίδης, ενώ οξύτερος υπήρξε ο Βασίλης Κεγκέρογλου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη που υποστήριξε ότι οι περισσότερες από αυτές είναι «κομπίνες». Για ντροπιαστικές τροπολογίες έκανε λόγο ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι, ενώ βάναυση παραβίαση του Συντάγματος καταλόγισε στην κυβέρνηση η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ. Έντονα επικριτικός υπήρξε και ο Γιώργος Καρράς από την Ένωση Κεντρώων.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στη Βουλή ήταν ο άγριος καβγάς της Θεανούς Φωτίου με τον Γιώργο Αμυρά και τον Μάκη Βορίδη για την τροπολογία που αφορά στην παράταση της λειτουργίας της ανοικτής δομής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στον Ελαιώνα και στο Λαύριο, κάτι που προκαλεί δαπάνες ύψους 380.000 και 670.000 αντίστοιχα.

Η φράση του Γιώργου Αμυρά «εδώ δεν είναι τα γεμιστά είναι τα εκατομμύρια», προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της, που φώναζε όρθια «αυτό είναι ντροπή». Λίγο αργότερα, «αρπάχτηκε» και με τον Μάκη Βορίδη όταν της είπε ότι νομιμοποιεί δαπάνες ύψους 4,5 εκατ. ευρώ. «Ποιος το λέει αυτό;», αναρωτήθηκε η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τον βουλευτή της Ν.Δ να απαντά: «Το λέει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».

«Και τι έγινε που το λέει η έκθεση του ΓΛΚ;», αναρωτήθηκε η Θεανώ Φωτίου με τον Μάκη Βορίδη να αντιδρά έντονα, λέγοντας: «Αυτός είναι ο τρόπος που διαχειρίζεστε τα χρήματα των φορολογουμένων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ