ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φώφη Γεννηματά: Μεσίστιες οι σημαίες την 27η Οκτωβρίου σε όλα τα κτήρια

Φώφη Γεννηματά: Μεσίστιες οι σημαίες την 27η Οκτωβρίου σε όλα τα κτήρια
ΙΝΤΙΜΕ

Τη μεσίστια έπαρση της σημαίας σε όλα τα δημόσια κτήρια την 27η Οκτωβρίου, λόγω της κήρυξης εθνικού πένθους για τον θάνατο της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά αποφάσισε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Υπενθυμίζεται πως αύριο, Τετάρτη θα γίνει και η κηδεία της Φώφης Γεννηματά, στις 2 το μεσημέρι, με τιμές εν ενεργεία υπουργού.

Νωρίτερα η σορός της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στην Μητρόπολη Αθηνών, ενώ η ταφή θα γίνει στο Α’ νεκροταφείο της Αθήνας.

Μαχήτρια στη ζωή, δυναμική γυναίκα και μητέρα, πολιτικός με όραμα, αυτοί οι τρεις χαρακτηρισμοί, θα μπορούσαν να «φωτογραφίσουν» τη Φώφη Γεννηματά, που κατάφερε να αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στην πολιτική ζωή της χώρας.

Ημέρα εθνικού πένθους έχει κηρυχθεί η Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, οπότε και θα τελεστεί η κηδεία της Φώφης Γεννηματά. Η οικογένεια της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής επιθυμεί, αντί στεφάνων, να κατατεθούν χρήματα στην Κιβωτό του Κόσμου και στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Η σορός της θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στις 10:00 πμ στην Μητρόπολη Αθηνών, ενώ στις 14:00 θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών και αμέσως μετά η ταφή της στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, λόγω του εθνικού πένθους δεν θα τελεστεί την Τετάρτη η μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, εν όψει 28ης Οκτωβρίου.

Μητσοτάκης: Άδικος και πρόωρος ο χαμός της

Τη θλίψη και τη συντριβή του για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά εκφράζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για ένα σύμβολο θάρρους για όλους όσους δοκιμάζονται από σοβαρές ασθένειες.

«Με θλίψη και συντριβή πληροφορήθηκα την απώλεια της Φώφης Γεννηματά. Την αποχαιρετώ με σεβασμό. Αλλά και πλημμυρισμένος από τις σκέψεις που προκαλεί ο τόσο άδικος και πρόωρος χαμός της. Γιατί η πολιτική υπάρχει για να είναι, πριν απ’ όλα, ανθρώπινη» αναφέρει στη συλλυπητήρια δήλωσή του ο πρωθυπουργός

«Η Φώφη υπήρξε ένας μαχητής της ζωής, πολεμώντας με αξιοπρέπεια τις δυσκολίες της υγείας της και τον εχθρό που χτύπησε την οικογένειά της. Και έμεινε όρθια ως το τέλος, υπηρετώντας το καθήκον της. Έγινε, έτσι, σύμβολο θάρρους για όλες τις γυναίκες, αλλά και τους άνδρες που δοκιμάζονται από σοβαρές ασθένειες» υπογραμμίζει.

«Κι έναν πόντο πιο ψηλά να πάτε άνθρωποι ευχαριστώ θα σας πει ο Θεός, έγραψε ο αγαπημένος της ποιητής Οδυσσέας Ελύτης. Και η Φώφη ήταν ένας άνθρωπος που, πράγματι, ανέβηκε πολύ ψηλά. Στα θερμά συλλυπητήρια όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων προς τα παιδιά, τον σύζυγο και τους δικούς της ανθρώπους, προσθέτω και τα δικά μου» κατέληξε στη δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γεννηματά: Η εξομολόγηση για τη μάχη της με τον καρκίνο

Πολιτική σταδιοδρομία

Βουλή των Ελλήνων

Το 2000, εξελέγη Βουλευτής Α΄ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα γραμματέας του Προεδρείου της Βουλής. Παρέμεινε στο αξίωμα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2002, όπου και ανέλαβε Υπερνομάρχης.

Στις εκλογές του Μαΐου του 2012, εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ. Παρέμεινε έως τις 19 Μαΐου 2012.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, εξελέγη Βουλευτής Β΄ Αθηνών, θέση στην οποία παραμένει και σήμερα. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, επανεξελέγη στη Β' Αθηνών.

Στις εκλογές του 2019, επανεξελέγη Βουλευτής, στην περιφέρεια Β3' Νότιου Τομέα Αθηνών με το Κίνημα Αλλαγής.

Υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς

Το 2002 εξελέγη Υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς, θέση στην οποία επανεξελέγη το 2006. Την περίοδο 2003-07 διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος.

Το 2007 παραιτήθηκε από την θέση της προέδρου της Υπερνομαρχίας, για να θέσει υποψηφιότητα ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο, με απόφαση του Αρείου Πάγου που εξέτασε τη νομιμότητα της υποψηφιότητάς της, η Γεννηματά αποκλείστηκε από την εκλογική διαδικασία λόγω κωλύματος, καθώς δεν μπορούσε να συμμετάσχει στις εκλογές κατά την προβλεπόμενη διάρκεια της θητείας της.

Κυβερνητικές θέσεις

Μετά τις εκλογές του 2009, επιλέχθηκε από τον τότε νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, για τη θέση της Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ανέλαβε καθήκοντα στις 7 Οκτωβρίου 2009. Παρέμεινε έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2010.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2010, ανέλαβε Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Παρέμεινε έως τις 11 Νοεμβρίου 2011.

Στις 11 Νοεμβρίου 2011, ανέλαβε Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών. Στις 27 Μαρτίου 2012, παραιτήθηκε από το αξίωμα της Υπουργού, στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, για να αναλάβει Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Με τον ανασχηματισμό της 25ης Ιουνίου 2013 της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, επιλέχθηκε για το αξίωμα της Αναπληρώτριας Υπουργού Εθνικής Άμυνας, θέση την οποία διατήρησε μέχρι τις επόμενες εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Τον Ιούνιο του 2015, εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 51,7%, διαδεχόμενη τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στις 30 Αυγούστου 2015, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, συμμετείχε στη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που σχηματίστηκε από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), την Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ) και πλαισιώθηκε από διάφορες Κινήσεις Πολιτών στα πλαίσια της ανασυγκρότησης του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας και του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Τον Ιούλιο του 2017 η πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Φώφη Γεννηματά, από το βήμα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου κεντροαριστερού φορέα στην Ελλάδα πριν από το τέλος του έτους. Το καλοκαίρι του 2017, ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του κόμματος Το Ποτάμι, αποφάσισε επίσης να συμμετάσχει στη δημιουργία του κόμματος.

Στις 12 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου κόμματος, μεταξύ εννέα υποψηφίων. Επειδή κανένας από τους υποψηφίους δεν κέρδισε την απαιτούμενη πλειοψηφία, διεξήχθη και δεύτερος γύρος μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη. Νικητής αναδείχθηκε η Φώφη Γεννηματά, με 56,75% των ψήφων.

Στις 28 Νοεμβρίου 2017, ανακοινώθηκε το όνομα του Κινήματος Αλλαγής. Στις 2 Δεκεμβρίου 2017, ανακοινώθηκε το εξαμελές Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, αποτελούμενο από τους Σταύρο Θεοδωράκη, Νίκο Ανδρουλάκη, Γιώργο Καμίνη, Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον Γιώργο Παπανδρέου και την ίδια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ