ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στη Σαουδική Αραβία: Κίνηση "ματ" κατά της τουρκικής επιθετικότητας

Μητσοτάκης στη Σαουδική Αραβία: Κίνηση "ματ" κατά της τουρκικής επιθετικότητας
INTIME/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Σαουδική Αραβία, μερικές εβδομάδες μετά την εγκατάσταση της ελληνικής συστοιχίας Patriot στην περιοχή, αποτέλεσε για την Αθήνα μια ευκαιρία για να ενισχύσει τις ράγες πάνω στις οποίες κινούνται οι διμερείς σχέσεις με μια ηγέτιδα δύναμη στον αραβικό κόσμο και να διευρύνει τις δυνατότητες μόχλευσής του διπλωματικού κεφαλαίου που έχει δημιουργήσει σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Τα μηνύματα στην Άγκυρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ευκρίνεια εξέπεμψε μηνύματα τα οποία αντανακλούν την ελληνική αποφασιστικότητα έναντι του τουρκικού αναθεωρητισμού.

«Βρισκόμαστε σε μια νέα Μέση Ανατολή. Με τις χώρες αυτές και με τη Σαουδική Αραβία χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης. Υπάρχει μεγάλο πεδίο συνεργασίας σε επίπεδο οικονομικό και γεωπολιτικό. Οι συνεργασίες αυτές δεν στρέφονται εναντίον τρίτων. Έίναι η Τουρκία που αυτοαποκλείεται με τις επιλογές της. Η Ελλάδα θα επιμείνει στην διατήρηση ανοικτών διαύλων με την Τουρκία» ήταν η ξεκάθαρη αναφορά του πρωθυπουργού σε συνομιλία του με Έλληνες δημοσιογράφους στη Σαουδική Αραβία.

Ο κ. Μητσοτάκης επέκτεινε την εμβέλεια του ελληνικού σήματος και κατά τη διάρκεια της συζήτησής του, στο forum «Future Investment Initiative» με τον δημοσιογράφο John Defterios:«Δεν θεωρώ ότι υπάρχει γεωπολιτική απειλή. Και νομίζω ότι στο τέλος η Τουρκία θα αντιληφθεί ότι η επιθετική στάση της στην Ανατολική Μεσόγειο δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά. Έχουμε εγκαθιδρύσει τις συμμαχίες μας κι έχουμε τραβήξει πολύ καθαρά τις κόκκινες γραμμές μας. Κι ελπίζω ότι η Τουρκία θα συμμετέχει μαζί μας εποικοδομητικά για να λύσουμε το κύριο θέμα που έχουμε, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Είμαστε πάντα ανοικτοί σε διάλογο, αλλά δεν θα δεχθούμε εκφοβισμούς και δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε στα θέματα της εθνικής κυριαρχίας μας», ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός για να υποδείξει στην Άγκυρα την οδό της διεθνούς νομιμότητας.

Οι ελληνικοί Patriot

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρίγκιπα Διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή. Πρόβαλε εκ νέου την ελληνική ετοιμότητα για διάλογο, προτάσσοντας όμως τις προϋποθέσεις: του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της αποχής από προκλητικές ενέργειες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε απερίφραστα κάθε επίθεση εναντίον της σαουδαραβικής επικρατείας. Από την πλευρά του ο Διάδοχος του θρόνου εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της Σαουδικής Αραβίας για τη διάθεση μίας συστοιχίας Patriot εκ μέρους της Ελλάδας για την ενίσχυση της άμυνας του Βασιλείου.

Στο μεταξύ, σε ομιλία του στο Λονδίνο με θέμα την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου ο Νίκος Δένδιας, με μια δηκτική παρομοίωση, εξέθεσε την τουρκική παραβατικότητα και τους κινδύνους που ελλοχεύει για την ασφάλεια της περιοχής.

«Ένα από αυτά τα φαντάσματα απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο εάν ασκήσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της. Όλοι γνωρίζετε ότι η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με casus belli από τα τέλη της δεκαετίας του 90» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του υπουργού Εξωτερικών.

Παράλληλα ενισχύεται και το αντιτουρκικό μπλοκ από αμερικανούς βουλευτές στο αίτημα της Άγκυρας για αγορά νέων μαχητικών F-16, ως αντιστάθμισμα για την αποβολή από το πρόγραμμα των F-35.

Η ενέργεια

Ο πρωθυπουργός έστρεψε τους προβολείς του διεθνούς ακροατηρίου στις ράγες των ενεργειακών πόρων πάνω στις οποίες μπορεί να κινηθεί η πολυμερής συνεργασία στην περιοχή: «Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Θα μπορούσε να είναι ένας αγωγός, ο αγωγός East Med, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο απευθείας από την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, στην Ελλάδα, ή θα μπορούσε να είναι υγροποιημένο φυσικό αέριο για να τροφοδοτήσουμε όχι μόνο το ελληνικό δίκτυο φυσικού αερίου, αλλά επίσης και το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου». Ταυτόχρονα ανέδειξε για ακόμη μια φορά την πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεσή της με την Ελλάδα: «Υπογράψαμε μια συμφωνία με την Αίγυπτο, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον όσον αφορά την επέκταση αυτού του είδους των συμφωνιών και με τη Σαουδική Αραβία. Η Ελλάδα, και πάλι, λόγω της γεωγραφίας μας, βρίσκεται στην κατάλληλη θέση για να αποτελέσει χώρα διέλευσης για όλες τις πηγές ενέργειας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ