ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Μέρκελ στην Αθήνα: Το δείπνο με τον Μητσοτάκη και το πολιτικό «μενού» της Παρασκευής

Η Μέρκελ στην Αθήνα: Το δείπνο με τον Μητσοτάκη και το πολιτικό «μενού» της Παρασκευής
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στις 20:00 την Πέμπτη αφίχθη το αεροσκάφος που μετέφερε την Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, η οποία πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη, γεγονός που σηματοδοτεί την τελευταία της εμφάνιση στη χώρα μας υπό το αξίωμα καγκελαρίου της Γερμανίας. 

Υπενθυμίζεται πως η έλευση της κυρίας Μέρκελ στη χώρα μας γίνεται έπειτα από πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η κυρία Μέρκελ παρακάθισε το βράδυ της Πέμπτης σε δείπνο με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στο σπίτι του στον Λυκαβηττό.

Αμφότεροι θα συναντηθούν και την Παρασκευή (29/10) στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κοινή συνέντευξη Τύπου έχει προγραμματιστεί για τις 12:30. Κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, θέματα ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής και η οικονομική συνεργασία, ανέφρε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ουλρίκε Ντέμερ.

Παράλληλα, η καγκελάριος, την Παρασκευή, θα γίνει δεκτή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ θα συναντήσει και νέους εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών.

Ενέργεια, ελληνοτουρκικά και ευρωτουρκικές σχέσεις «ψηλά» στην ατζέντα

Πέραν των διμερών θεμάτων, επί τάπητος θα τεθούν οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο επίκεντρο θα βρεθούν το μεταναστευτικό, η κατάσταση στη Λιβύη αλλά και η εν εξελίξει συζήτηση στις Βρυξέλλες για τους δημοσιονομικούς κανόνες: «που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πανευρωπαϊκή πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία», όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει στην Άνγκελα Μέρκελ την υλοποίηση του ελληνικού σχεδιασμού στο ενεργειακό πεδίο, με αιχμή την πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας με το Κάιρο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου. Τη γεωπολιτική διάσταση του ενεργειακού, ιδίως σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης είχε αναπτύξει ο πρωθυπουργός και στο πρόσφατο ευρωπαϊκό. «Η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να διαμορφωθεί ως μια εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση» είχε υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυβερνητικές πηγές επισήμαναν ότι η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ, κατόπιν της πρόσκλησης που της απηύθυνε ο πρωθυπουργός κατά τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία, είναι μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, καθώς έχει χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων, όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα.

H πρόσκληση Μητσοτάκη

«Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και για την ιδιαίτερη σχέση της με την Ελλάδα. Νομίζω είναι η πρώτη η οποία θα ομολογήσει, το έχει πει εξάλλου, ότι σε πολλές συγκυρίες ζήτησε πάρα πολλά από τους Έλληνες και ότι η λιτότητα πήγε πέρα και πάνω από αυτό το οποίο άντεχε η ελληνική κοινωνία. Ταυτόχρονα ήταν και αυτή η οποία την κρίσιμη στιγμή πήγε κόντρα στις εισηγήσεις των υπουργών της και αποφάσισε να κρατήσει την Ελλάδα στην ΕΕ», ήταν η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Οι βάσεις για το ταξίδι της Άνγκελα Μέρκελ μπήκαν στην Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων, κατά την οποία ο πρωθυπουργός την προσκάλεσε στην Ελλάδα. Η πέμπτη επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στη χώρα μας, πραγματοποιείται στο δύσκολο φόντο που συνθέτουν η υγειονομική και η ενεργειακή κρίση. Παρά τους κραδασμούς όμως, στην ίδια συγκυρία όπως εκπέμπεται σταθερά από την κυβέρνηση, οι δείκτες πιστοποιούν την ισχυροποιημένη θέση της ελληνικής οικονομίας αλλά και τη μεταρρυθμιστική δυναμική της.

«Η Ελλάδα του 2021 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2015 ή του 2010. Είναι μια διαφορετική χώρα. Δεν λειτουργούμε πια σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχουν “δάσκαλοι” που μας επιβλέπουν. Είμαστε μια κυρίαρχη χώρα. Παραμένουμε σε αυτό που αποκαλείται “παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα”, αλλά αν κοιτάξουμε τις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε, είναι αλλαγές που θέλουμε εμείς να κάνουμε γιατί αποφασίσαμε πως είναι για το καλό της χώρας», είχε πει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Bild τον περασμένο Μάιο.

Σε τι προσβλέπει η Μέρκελ

«Πεποίθησή μας είναι -και με βάση αυτήν ενεργούσε πάντα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση- ότι οι σχέσεις γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι σημαντικές και προς το συμφέρον όχι μόνο αυτών των δύο χωρών, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και προσέθεσε:

«Για αυτό χαιρετίζουμε και στηρίζουμε το γεγονός ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν επανεκκινήσει τις συνομιλίες, ότι διεξάγουν διμερείς διερευνητικές συνομιλίες, προκειμένου να βρουν λύσεις στα δύσκολα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ τους. Διότι είναι σαφές ότι λύσεις μπορούν να βρεθούν μόνο με συνομιλίες, διάλογο και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού». Τόνισε μάλιστα ότι «αυτό η καγκελάριος το κατέστησε σαφές και κατά τις συνομιλίες της πρόσφατα στην Τουρκία.»

Δεν θα αλλάξει ριζικά η στάση στα ελληνοτουρκικά

Το στίγμα Μέρκελ στις σχέσεις Γερμανίας - Ελλάδας στα 16 χρόνια της καγκελαρίας της παρουσιάζει σε άρθρό του ο πολιτικός αναλυτής Ρόναλντ Μαϊνάρντους στην Deutsche Welle εν όψει της επίσκεψής της στην Αθήνα.

«Ως γνωστόν το Βερολίνο έπαιξε ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα. Επρόκειτο για μια συντονισμένη με τους Ευρωπαίους εταίρους προσπάθεια που όντως οδήγησε σε αποκλιμάκωση, σημειώνει ο Γερμανός αναλυτής και προσθέτει:

«Όμως θα ήταν λάθος - και αφελές - να υπερεκτιμήσουμε την επιρροή της Γερμανίας και της ίδιας της κυρίας Μέρκελ στην Άγκυρα. Προφανώς δεν έχει - και δεν είχε ποτέ - τη δύναμη να καθοδηγήσει την στάση του Τούρκου Προέδρου».

«Αυτό φαίνεται για μια ακόμα φορά. Λίγες μέρες μετά την υπερβολικά φιλική στάση του Ρετζέπ Ταίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να απελάσει μεταξύ άλλων και τον Γερμανό πρέσβη από τη χώρα».

«Αναγκαστικά το βλέμμα του κυρίου Μητσοτάκη στρέφεται ήδη στη μετά-Μέρκελ εποχή και την νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο. Εάν και κατά πόσο η εικόνα της Γερμανίας θα αλλάξει προς τα καλύτερα για τον μεσαίο Έλληνα και Ελληνίδα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις θέσεις της νέας κυβέρνησης στα ζητήματα με την Τουρκία.

«Συνιστώ να μη περιμένετε ριζικές αλλαγές. Στις βασικές γραμμές η προσέγγιση της πολιτικού, που έδινε τον τόνο στην εξωτερική πολιτική της Γερμανίας επί 16 χρόνια, θα παραμείνει η ίδια».

Στο άρθρο του, που δημοσιεύεται στην DW, ο Ρόναλντ Μαϊνάρντους επισημαίνει: «Τρία πλέγματα θεμάτων - ή και προβλημάτων - επισκιάζουν τις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας: Η τραγική ιστορία της γερμανικής κατοχής που σε όλες τις διαστάσεις της ακόμα δεν έχει ξεπεραστεί, ο ρόλος της Γερμανίας στην ευρωκρίση, την οποία η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων ταυτίζει με τη χειρότερη περίοδο της μεταπολίτευσης, και τέλος η στάση του Βερολίνου στα ελληνοτουρκικά».

«Στα 16 χρόνια της καγκελαρίας της κυρίας Μέρκελ τα δυο τελευταία κυριάρχησαν στην ατζέντα των διμερών σχέσεων και – για να το περιγράψω διπλωματικά - οι θέσεις των δύο πλευρών δεν βρίσκονταν πάντα σε αρμονία. Στα αφιερώματα που δημοσιεύονται τις μέρες αυτές για το στίγμα της Γερμανίδας καγκελαρίου, οι σχολιαστές συμφωνούν στο ότι ο πραγματισμός και η επιμονή στην εξεύρεση συμβιβασμού, ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις, αποτελούσαν τα κύρια χαρακτηριστικά του στυλ διακυβέρνησής της. Δύο παραδείγματα μόνο: Όταν ένα μεγάλο κομμάτι του κόμματός της απαιτούσε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, η καγκελάριος έκανε αγώνα για να παραμείνει στο κοινό νόμισμα».

«Αργότερα, και ενώ μεγάλο μέρος των γερμανικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης δαιμονοποιούσε τον Αλέξη Τσίπρα, η χημεία μεταξύ του δίδυμου Μέρκελ-Τσίπρα ήταν καλύτερη από ότι με όλους τους άλλους Έλληνες ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων από τον δικό της ιδεολογικό χώρο. Ο πραγματισμός χαρακτηρίζει και την πολιτική της κυρίας Μέρκελ απέναντι στην Τουρκία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ