ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μέρκελ: Μετά το κρητικό δείπνο επί τάπητος οικονομία, Τουρκία και ενέργεια

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μέρκελ: Μετά το κρητικό δείπνο επί τάπητος οικονομία, Τουρκία και ενέργεια
Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού

Ο επίλογος μιας πολυκύμαντης διαδρομής που διήρκησε πάνω από δέκα χρόνια γράφεται στις 10.50 το πρωί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται επίσημα την Άνγκελα Μέρκελ η οποία θα περάσει για τελευταία φορά με την ιδιότητα της Καγκελαρίου το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου.

Η παράδοση και το δείπνο

Ο πρωθυπουργός προθέρμανε το κλίμα της σημερινής συνάντησης, ανοίγοντας πρώτα την πόρτα του σπιτιού του στο Λυκαβηττό και παραθέτοντας δείπνο προς τιμήν της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία την επίσκεψη της στην Αθήνα έσπασε την παράδοση που την ήθελε να μην διανυκτερεύει στα ταξίδια της ανά τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η επαφή της Πέμπτης με τα παραδοσιακά εδέσματα από τη γενέτειρα του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη θέα της Ακρόπολης, προλείανε και το έδαφος για τις συζητήσεις που θα λάβουν χώρα εντός του πρωθυπουργικού μεγάρου. Άλλωστε οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ό,τι στο τραπέζι του χθεσινοβραδινού γεύματος μπήκαν και τα θέματα που άπτονται της διμερούς αλλά και της διεθνούς ατζέντας.

Η κατεύθυνση Μητσοτάκη

Στο επίκεντρο των σημερινών συνομιλιών θα βρεθούν αναπόδραστα τα ζητήματα της οικονομίας. Άλλωστε η Αθήνα και ενόσω σοβεί η συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας επιμένει στην αναθεώρησή του προς μια εκδοχή δημοσιονομικής χαλάρωσης που θα ανταποκρίνεται, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, «στη νέα πανευρωπαϊκή πραγματικότητα και στις προκλήσεις που έχει διαμορφώσει η πανδημία».

Είναι επίσης σαφές ότι θα αναπτυχθεί εκτενώς και η ατζέντα των ελληνοτουρκικών και των ευρωτουρκικών σχέσεων, σε ένα σύνθετο φόντο που διαμορφώνουν αφενός η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, το μεταναστευτικό αλλά και τα μηνύματα που εξέπεμψε η Άνγκελα Μέρκελ έχοντας δίπλα της τον Ταγίπ Ερντογάν, για την ανάγκη επίλυσης των θεμάτων μέσα από το διάλογο.

Η άλλη ατζέντα

Όπως έγραφε το CNN Greece, στις συζητήσεις με τη Γερμανίδα Καγκελάριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει εκ νέου τις ελληνικές κινήσεις στο ενεργειακό πεδίο, στην αιχμή των οποίων βρίσκεται η πρόσφατη συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο.

Ο κ. Μητσοτάκης όπως υπενθυμίζουν κυβερνητικές πηγές, έθεσε το συγκεκριμένο ζήτημα στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναδεικνύοντας τη γεωπολιτική διάστασή του αλλά και την επίδρασή του στην ενεργειακή ασφάλεια της γηραιάς ηπείρου. Ο πρωθυπουργός, όπως μεταδίδουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, αναμένεται να θίξει και το θέμα της Λιβύης.

Το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης της Καγκελαρίου αρχίζει στις 9 το πρωί με την ομιλία της σε νέους, που θα πραγματοποιηθεί στο Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου στις 10:15 θα συναντήσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Οι επισκέψεις στην Ελλάδα

Η Άγκελα Μέρκελ επισκέπτεται για πέμπτη φορά την Ελλάδα. Τον Απρίλιο του 2007 σε ένα ταξίδι αστραπή στην Αθήνα, με φόντο και τα μέτωπα των εξοπλισμών που παρέμεναν ανοιχτά, όπως τα υποβρύχια αλλά και τα τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter, η Γερμανίδα Καγκελάριος συναντούσε τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Η κ. Μέρκελ μάλιστα είχε χαρακτηρίσει πολιτικό φίλο τον Κώστα Καραμανλή.

Εν μέσω αναταραχών για την παρουσία της, η Άνγκελα Μέρκελ επέστρεφε στην Αθήνα, στις 9 Οκτωβρίου του 2012. Τα λίγα βήματα που έκανε πλάι στον Πρωθυπουργό επί της Ηρώδου Αττικού, από το Μαξίμου στο Προεδρικό Μέγαρο, έδωσαν συμβολικό βάρος στην απόφασή της να σκοτώσει κάθε σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Τότε ο Αντώνης Σαμαράς δήλωνε ότι:

«ο Ελληνικός λαός "ματώνει" αυτή τη στιγμή, αλλά είναι αποφασισμένος να παραμείνει στο ευρώ και να κερδίσει το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας» και η Άνγκελα Μέρκελ εξέφραζε την πεποίθησή της πως παρότι: «η πορεία η οποία είναι πάρα πολύ σκληρή, αυτός ο δρόμος που ακολουθεί η Ελλάδα, θα οδηγήσει σε επιτυχία».

Ο Τσίπρας

Σχεδόν δυο χρόνια αργότερα, στις Απρίλιου του 2014 η Καγκελάριος Μέρκελ θα βρισκόταν ξανά την Αθήνα, σε σαφώς πιο θετικό κλίμα καθώς εκείνη η επίσκεψη της συνέπιπτε με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Η σιδηρά κυρία της Γερμανίας, θα ταξίδευε για ακόμη μια φορά στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2019, σε μια στιγμή που δοκιμάζονταν οι αντοχές της κυβέρνησης Τσίπρα λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών.

Κατά την μακρά θητεία της από την Καγκελαρία, πέρασαν πολλοί πρωθυπουργοί από την Ελλάδα. Με την πλειονότητα εξ’αυτών, απέκτησε και προσωπική επαφή αλλά κυρίως σε συμβούλια αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, σε επισκέψεις τους στο Βερολίνο καθώς επίσης ιδιωτικά. Η αρχή έγινε όπως προαναφέρθηκε με τον «πολιτικό φίλο» Κώστα Καραμανλή αλλά και η περιπετειώδης συνύπαρξη με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ακολούθησαν η κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου και η υπηρεσιακή κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμένου.

Μεταξύ των κυβερνήσεων Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα μεσολάβησε η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου, και κλείνει την 16ετή καριέρα της στην Καγκελαρία με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μια σχέση που σφυραλατήθηκε με επιφυλακτικότητα και εν μέρει με καχυποψία. Τα χαμόγελα του αιφνιδιασμού όμως για τα άπταιστα γερμανικά με τα οποία εμπλούτισε τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός στη συνάντηση του Βερολίνου το 2019, ήταν η απαρχή για να σπάσει ο πάγος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την στιγμή που ολοκληρώνονταν οι ευρωπαϊκές ωδίνες για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν δίστασε να πιστώσει στην Άνγκελα Μέρκελ την αλλαγή γνώμης.

Δεν έλειψαν και τα εύσημα της Καγκελαρίου για τον Έλληνα πρωθυπουργό που εφαρμόζει εντατικές μεταρρυθμίσεις. Δεν παραβλέπονται όμως και οι διαδοχικοί αποκλεισμοί από τη διπλωματική διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη. Σε λίγες εβδομάδες όμως στο τραπέζι της γαλλικής πρωτοβουλίας, η ελληνική θέση έχει ήδη κλειστεί από το Παρίσι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ