ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γλασκώβη - COP26: Εκατοντάδες διαδηλωτές ζητούν δράση υπέρ του κλίματος «για να σωθούν ζωές»

Γλασκώβη - COP26: Εκατοντάδες διαδηλωτές ζητούν δράση υπέρ του κλίματος «για να σωθούν ζωές»
AP Photo/Alastair Grant

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα, Σάββατο, στη Γλασκώβη προκειμένου να πιέσουν τους ηγέτες όλου του κόσμου να αναλάβουν δράση για το κλίμα, παραμονή της έναρξης της κρίσιμης συνόδου COP26 του ΟΗΕ. Στη Γλασκώβη έφθασε και η «οδηγός» του αγώνα υπέρ του κλίματος Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Πολλοί έφτασαν στη Σκωτία αφού διένυσαν πεζή μια απόσταση δεκάδων ή και χιλιάδων χιλιομέτρων, δίνοντας έτσι το εναρκτήριο λάκτισμα για τις διαδηλώσεις που θα οργανωθούν παράλληλα με τις συζητήσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Διαδηλωτές από την Ισπανία, το Βέλγιο και την ίδια τη Σκωτία, έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης φωνάζοντας συνθήματα όπως «Πράξεις, τώρα», «Πράξεις, όχι λόγια» και «Στοπ στα ορυκτά καύσιμα», ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ομάδας Extinction Rebellion.

«Αναμένουμε πιο φιλόδοξα μέτρα, ότι οι πολιτικοί ηγέτες μας θα συνειδητοποιήσουν πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση, επειδή τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, κινδυνεύουν να ζήσουν σε έναν πολύ πιο περίπλοκο κόσμο, που θα υποστεί τις σοβαρές κλιματικές διαταράξεις» δήλωσε ο Ντιρκ Φαν Έσμπροκ, ένας 68χρονος Βέλγος συνταξιούχος.

Μαζί με άλλα 20 μέλη της ομάδας «Παππούδες για το κλίμα» ο Έσμπροκ έφτασε στο Εδιμβούργο με τρένο από το Βέλγιο και κατόπιν πήγε στη Γλασκώβη με τα πόδια.

«Από τις διακηρύξεις στην πράξη, ο δρόμος είναι πολύ μεγάλος» πρόσθεσε ο 68χρονος, ο οποίος έχει πέντε παιδιά και 12 εγγόνια.

Περισσότεροι από 100 ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο Γάλλος ομόλογός του, Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και ο πρωθυπουργός της Ινδίας, αναμένονται στη σύνοδο που θεωρείται κρίσιμη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ακτιβιστές απ' όλον τον κόσμο θα ταξιδέψουν επίσης στη Σκωτία. Οι διοργανωτές ελπίζουν ότι στη μεγάλη διαδήλωση που θα γίνει την Παρασκευή θα συμμετάσχουν 100.000 άνθρωποι.

«Είμαστε εδώ για να απαιτήσουμε κλιματική δικαιοσύνη» για τις χώρες του νότου, εξήγησε η Μπέκι Στόουκς, μεταφράστρια που έφτασε περπατώντας από την Ισπανία. Η COP26 είναι «η τελευταία ευκαιρία», τόνισε, προσθέτοντας ότι ελπίζει να δει «συγκεκριμένα μέτρα».

Για τον Μασιέι Βάλτσι, «έγιναν ήδη 25 COP και η κλιματική κατάσταση δεν ήταν ποτέ τόσο κακή». Ο 19χρονος φοιτητής είπε ότι ελπίζει αυτή η σύνοδος να είναι «διαφορετική» και οι ηγέτες «να δεσμευτούν ότι θα δράσουν για να σώσουν ζωές».

Σύμφωνα με την αστυνομία της Σκωτίας, περίπου 10.000 αστυνομικοί από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναπτυχθούν στη Γλασκώβη, στη μεγαλύτερη επιχείρηση διατήρησης της τάξης που έχει οργανωθεί ποτέ στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης

COP26 - Σύνοδος για το κλίμα: Ποιοι ηγέτες θα είναι παρόντες στη Γλασκώβη και ποιοι θα απουσιάζουν

ΔΗΜΟΦΙΛΗ