ΠΟΛΙΤΙΚΗ

COP26 - Σύνοδος για το κλίμα: Οι παρόντες και οι μεγάλοι απόντες της Γλασκώβης

COP26 - Σύνοδος για το κλίμα: Οι παρόντες και οι μεγάλοι απόντες της Γλασκώβης
AP Photo/Alastair Grant, File

Με υψηλούς προσκεκλημένους γεμίζει η Γλασκώβη, όπου ξεκινά σήμερα Κυριακή η Σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26). Κάποιοι ωστόσο λάμπουν δια της... απουσίας τους. 

Η COP26η οποία θα διαρκέσει ως τις 12 Νοεμβρίου θεωρείται ως η τελευταία ευκαιρία του κόσμου να θέσει υπό έλεγχο την κλιματική αλλαγή .

Παρόντες στην COP26

ΗΠΑ: Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όπως και ο ειδικός, προεδρικός απεσταλμένος για το Κλίμα Τζο Κέρι αλλά και η σύμβουλος για το κλίμα Τζίνα ΜαΚάρθι θα είναι παρόντες στη σύνοδο. Ο Λευκός Οίκος έχει ανακοινώσει ότι ακόμη 10 υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα παραστούν.

Βρετανία: Ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον θα είναι παρών στην COP26 καθώς η χώρα του φιλοξενεί τη σύνοδο. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι «ανησυχεί πολύ» για το αν η σύνοδος αυτή θα είναι επιτυχής. Επίσης παρόντες θα είναι ο πρίγκιπας Κάρολος και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ μαζί με τις συζύγους τους, τη δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα και τη δούκισσα του Κέμπριτζ Κέιτ.

Εξάλλου θα συμμετάσχει και η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, όπως και ο γνωστός φυσιοδίφης Ρίτσαρντ Ατένμπορο.

Γαλλία: Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα είναι παρών στη σύνοδο εν μέσω διπλωματικής έντασης με την Αυστραλία μετά την αμυντική συμφωνία AUKUS.

ΕΕ: Την Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκπροσωπήσουν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο επίτροπος αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία Φρανς Τίμερμανς αλλά και οι Ευρωπαίες επίτροποι Ενέργειας Κάντρι Σίμσον και Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών Μαρέιντ Μαγκίνες.

Ινδία: Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι θα είναι παρών στη σύνοδο. Μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, η Ινδία εκπέμπει τη μεγαλύτερη ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως.

Αυστραλία: Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον έχει επιβεβαιώσει ότι θα παραστεί στη σύνοδο. Αν και πολλές χώρες έχουν δεσμευθεί να πετύχουν την ουδετερότητα του άνθρακα ως τα 2050 η Αυστραλία αρνείται να θέσει πιο αυστηρούς στόχους.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων, στη σύνοδο θα παραστούν:

Ελλάδα: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ιταλία: Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι

Ισραήλ: Ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ

Τουρκία: Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Καναδάς: Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό

Κολομβία: Ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε

Σουηδία: Ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν

Ελβετία: Ο πρόεδρος Γκι Παρμαλέν

Νότια Κορέα: Ο πρόεδρος Μουν Τζε-ιν

Νιγηρία: Ο πρόεδρος Μουχαμάντου Μπουχάρι

Γκάνα: Ο πρόεδρος Νάνα Ακούφο- Άντο

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό: Ο πρόεδρος Φέλιξ Τσισεκέντι, νυν πρόεδρος και της Αφρικανικής Ένωσης.

Αργεντινή: Ο πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες

Απουσίες

Κίνα: Ο πρόεδρος της Κίνας, της πιο πολυπληθούς χώρας παγκοσμίως, Σι Τζιπίνγκ δεν θα είναι παρών στη σύνοδο, ωστόσο θα παρέμβει μέσω βιντεοσύνδεσης. Ο Σι δεν έχει φύγει από την Κίνα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας covid-19.

Στην COP26 την Κίνα αναμένεται να εκπροσωπήσει ο υφυπουργός περιβάλλοντος Ζάο Γινγκμίν και ο απεσταλμένος για το κλίμα Σιέ Ζενχουά.

Ρωσία: Ούτε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα ταξιδέψει στη Γλασκώβη, αν και θα συμμετάσχει επίσης μέσω βιντεοσύνδεσης.

Βρετανία: Η βασίλισσα Ελισάβετ θα απουσιάζει από τη σύνοδο καθώς οι γιατροί της της συνέστησαν να ξεκουραστεί. Θα απευθυνθεί στους συμμετέχοντες μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, όπως ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Βατικανό: Ο πάπας Φραγκίσκος δεν θα συμμετάσχει στην COP26. Πηγή από το Βατικανό δήλωσε ότι πιθανόν να απευθύνει μήνυμα μέσω βίντεο ή ο καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν να διαβάσει ένα μήνυμα εκ μέρους του.

Ιράν: Ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί δεν θα πάει τελικά στη Γλασκώβη μετά τις αναφορές των βρετανικών μέσων ενημέρωσης ότι τοπικοί πολιτικοί ζήτησαν να συλληφθεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία.

Βραζιλία: Ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου δεν θα παραστεί στη σύνοδο. Η κυβέρνησή του έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις για την περιβαλλοντική της πολιτική, κυρίως λόγω της μαζικής αποψίλωσης του Αμαζονίου.

Μεξικό: Ο πρόεδρος Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δεν θα είναι παρών.

Νότια Αφρική: Ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα δεν θα μεταβεί στη Γλασκώβη λόγω των τοπικών εκλογών που πραγματοποιούνται στη χώρα την 1η Νοεμβρίου.

Ιαπωνία: Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Φούμιο Κισίντα ενδεχομένως θα συμμετάσχει μέσω βιντεοσύνδεσης.

Πορτογαλία: Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα ακύρωσε τη συμμετοχή του καθώς υπάρχει ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ