ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν διαψεύδει Μπάιντεν: Η Ανατολική Μεσόγειος «δεν ήταν στην ατζέντα»

Ερντογάν διαψεύδει Μπάιντεν: Η Ανατολική Μεσόγειος «δεν ήταν στην ατζέντα»
AP Photo/Domenico Stinellis

Την ίδια την επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, στην οποία επισημαίνεται πως κατά την κατ' ιδίαν συνάντηση των Τζο Μπάιντεν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν τέθηκε επί τάπητος και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσογείο, ήλθε να διαψεύσει ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας ενώπιον των δημοσιογράφων στη Ρώμη.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου της G20, o Ερντογάν δέχθηκε την ερώτηση του ανταποκριτή ΕΡΤ εάν τού ζητήθηκε από τον Τζο Μπάιντεν να απέχει από οποιαδήποτε κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Ανατολική Μεσόγειος δεν ήταν στην ατζέντα της συζήτησης. Αφού δεν το έθεσε ο κ. Μπάιντεν, δεν υπάρχει ούτε στη δική του ατζέντα, ούτε στη δική μου» ήταν η απάντηση που έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφορικά με τη συνάντηση των Τζο Μπάιντεν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως συζητήθηκε και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι ηγέτες συζήτησαν την πολιτική διαδικασία στη Συρία, τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Αφγανούς έχοντες ανάγκη, τις εκλογές στη Λιβύη, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, και τις διπλωματικές προσπάθειες στο Νότιο Καύκασο» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται επίσης πως ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε τις ανησυχίες των ΗΠΑ αναφορικά με την κατοχή του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, ενώ παράλληλα έδωσε έμφαση στη σημασία των ισχυρών δημοκρατικών θεσμών, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το κράτος Δικαίου.

Παράλληλα, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν καταστήσει σαφές προ της συνάντησης πως ο Ερντογάν θα ερχόταν «αντιμέτωπος» με προειδοποίηση του Τζο Μπάιντεν ότι τυχόν αιφνιδιαστικές ενέργειες δεν θα ωφελήσουν τις σχέσεις των δύο χωρών, στη σκιά της διπλωματικής κρίσης που ανέκυψε με τις απειλές του Τούρκου προέδρου περί απέλασης Δυτικών πρεσβευτών ως «αντίποινα» για το κάλεσμα που απηύθυναν από κοινού για την απελευθέρωση του ακτιβιστή, εκδότη και επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα.

«Βλέπει» και θετική προσέγγιση Μπάιντεν για τα F-16

erdogan-biden1.jpg
AP Photo/Evan Vucci

Ως προς τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσης κατά τη συνέντευξη Τύπου πως διαπίστωσε μία «θετική προσέγγιση» στο ζήτημα των F-16.

«Με τον Αμερικανό πρόεδρο μιλήσαμε για τον εκσυγχρονισμό των F-16 που διαθέτουμε και ίσως για την αγορά νέων. Διαπίστωσα μια θετική προσέγγιση» είπε για να προσθέσει ότι οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών «παρακολουθούν στενά τη διαδικασία».

«Είδα τη θετική προσέγγιση του κ. Μπάιντεν σε αυτό το θέμα, όμως υπάρχει και μια άλλη διάσταση στο ζήτημα, που αφορά στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων [σ.σ. που είναι αναγκαίο να δώσουν το πράσινο φως για εξοπλιστικά προγράμματα]. Είπα στον Μπάιντεν: Έχετε επιρροή και στις δύο πλευρές και αναμένουμε από εσάς [να δείξετε] την αναγκαία ευαισθησία» ανέφερε.

Η Τουρκία επιδιώκει την αγορά μαχητικών F-16 Viper ως αντάλλαγμα για την επένδυσή της, ύψους 1,4 δισ. δολαρίων, στο πρόγραμμα των F-35 -από το οποίο και αποκλείστηκε καθώς επέμεινε στην αγορά του ρωσικού πυραυλικού σύστημας S-400 κόντρα στην έντονη αντίδραση των ΗΠΑ.

Νωρίτερα τον Οκτώβριο κατέθεσε πρόταση στις Ηνωμένες Πολιτείες για την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 Viper της αμερικανικής κατασκευάστριας Lockheed Martin και 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα αεροσκάφη τους, προοπτική ωστόσο που βρίσκεται αντίθετο το αμερικανικό Κογκρέσο.

Ενδεικτική του κλίματος στις ΗΠΑ είναι η ξεκάθαρη τοποθέτηση του τέως υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατά ενδεχόμενης πώλησης μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Μιλώντας σήμερα, Κυριακή, στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις ΗΠΑ, Λένα Αργύρη, ο Μάικ Πομπέο σημείωσε ότι μια τέτοια συνδιαλλαγή δεν πρέπει ούτε καν να εξεταστεί με δεδομένο ότι θα συνιστά παραβίαση του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA).

Υπενθυμίζεται ότι όταν η Τουρκία ολοκλήρωσε την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400, o Μάικ Πομπέο είχε στηριχτεί στον συγκεκριμένο νόμο για να την αποπέμψει από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και στη συνέχεια να της επιβάλει επιπλέον κυρώσεις.

Ερντογάν για συνάντηση με Μακρόν: Εξέφρασα την ανησυχία μας για την πώληση όπλων στην Ελλάδα

AP Photo/Evan Vucci, Pool

Σχετικά δε με τη συνομιλία του με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο Ερντογάν ανέφερε πως του μετέφερε «την ανησυχία της Τουρκίας για την πώληση των όπλων στη Ελλάδα».

Επισήμανε πως στις συνομιλίες έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην Λιβύη και στην διεθνή διάσκεψη που ετοιμάζεται να οργανώσει το Παρίσι στις 12 Νοεμβρίου. Συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στο Αφγανιστάν και την Συρία.

«Εκφράσαμε και την ανησυχία μας για την πώληση των όπλων στην Ελλάδα. Μιλήσαμε ανοικτά, με μια ευρεία ατζέντα» υπογράμμισε ο Ερντογάν.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η Τουρκία θα κάνει «θετικά βήματα» με τη Γαλλία και την Ιταλία όσον αφορά το πυραυλικό αμυντικό σύστημα SAMP-T που αναπτύσσει η γαλλοϊταλική κοινοπραξία EUROSAM.

Η Άγκυρα, η οποία υπόκειται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ μετά την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, συζητούσε τα τελευταία χρόνια να αγοράσει ή να συμμετάσχει στην ανάπτυξη ενός συστήματος που θα βασίζεται στο SAMP-T, όμως μέχρι τώρα δεν έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ