ΠΟΛΙΤΙΚΗ

COP26: Δραματικές προειδοποιήσεις για τον πλανήτη - «Σκάβουμε οι ίδιοι τους τάφους μας»

COP26: Δραματικές προειδοποιήσεις για τον πλανήτη - «Σκάβουμε οι ίδιοι τους τάφους μας»
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο βήμα της COP26 Christopher Furlong/Pool via AP

Δημοσιεύτηκε:

Με δραματική έκκληση για επείγουσα δράση προκειμένου «να σωθεί η ανθρωπότητα» από την κλιματική αλλαγή ανέβηκε στο βήμα της COP26 ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποιώντας τους παγκόσμιους ηγέτες πως «σκάβουμε οι ίδιοι τους τάφους μας». Σε ανάλογο τόνο ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, λέγοντας πως «βρισκόμαστε ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα», ενώ από πλευράς του ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, επισήμανε πως οι ΗΠΑ θα εκπληρώσουν τους στόχους τους για το κλίμα.

Η 26η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Γλασκώβη «συνενώνει» τους ηγέτες που ουσιαστικά κρατούν στα χέρια τους το μελλον του πλανήτη, με χιλιάδες ακτιβιστές να δίνουν ταυτόχρονα το «παρών» ζητώντας τολμηρές αποφάσεις και αποφασιστική δράση στο πλαίσιο της συνόδου που θεωρείται από πολλούς ως η «η τελευταία ελπίδα» για το κλίμα.

Η αποστολή της COP26 γίνεται ακόμη δυσκολότερη στη σκιά της αδυναμίας της Συνόδου της G20 να δεσμευτεί ρητά στον στόχο μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050 -προθεσμία που αναφέρεται ευρέως ως ζωτικής σημασίας προκειμένου να αποτραπεί το πιο ακραίο σενάριο υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Τον προβληματισμό σαφώς εντείνει το γεγονός ότι όχι μόνο οι πρόεδροι Ρωσίας και Κίνας δεν παρίστανται με φυσική παρουσία στη Σύνοδο, αλλά ο μεν Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα μετάσχει ούτε μέσω βιντεοσύνδεσης, αλλά θα απευθύνει βιντεοσκοπημένο μήνυμα, και ο δε Σι Τζινπίνγκ, ακόμη χειρότερα, απευθύνεται στη διάσκεψη μέσω γραπτής τοποθέτησης -ο μοναδικός ηγέτης που το πράττει.

Παρακολουθήστε ζωντανά τις ομιλίες στην COP26

Ήδη εκ μέρους των ΗΠΑ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος συνοδεύει τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στη Γλασκώβη, τόνισε πως η Κίνα -η χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως- οφείλει να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Αντόνιο Γκουτέρες: «Σώστε την ανθρωπότητα»

Yves Herman/Pool via AP

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε σήμερα τους συμμετέχοντες στην COP26 να «σώσουν την ανθρωπότητα» από την κλιματική αλλαγή για να σταματήσουμε να σκάβουμε «τους δικούς μας τάφους».

«Είτε θα την σταματήσουμε [την κλιματική αλλαγή], είτε θα μας σταματήσει. Είναι ώρα να πούμε 'αρκετά'. Αρκετά με το σκοτώνουμε τον ίδιο μας τον εαυτό με τον άνθρακα. Αρκετά με το να διαχειριζόμαστε τη φύση ως αποχωρητήριο. Αρκετά με το να καίμε, να κάνουμε γεωτρήσεις και εξορύξεις ακόμα βαθύτερα. Σκάβουμε οι ίδιοι τους τάφους μας» δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Αντί να συνεχίσουμε να εκμεταλλευόμαστε τον πλανήτη, «επιλέξτε να προστατεύσετε το μέλλον μας και να σώσετε την ανθρωπότητα», σημείωσε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε ότι η ανθρωπότητα έχει «οδηγηθεί στα όρια» από τον «δικό μας εθισμό στα ορυκτά καύσιμα». Ιδιαίτερα για τα νησιωτικά κράτη, που απειλούνται από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, μία αποτυχία της COP26 να εντείνει τις προσπάθειες για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον πλανήτη θα αντιστοιχεί με «θανατική καταδίκη».

Τζο Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ θα εκπληρώσουν τους στόχους τους

AP Photo/Evan Vucci, Pool

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ενώπιον των παγκόσμιων ηγετών ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 50-52% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005, σημειώνοντας πως ο κόσμος πρέπει να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες περισσότερο προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

«Αυτή τη στιγμή εξακολουθούμε να υπολειπόμαστε» είπε σχετικά με την ανάγκη οι ανεπτυγμένες χώρες να βοηθήσουν τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Οι εντατικές προσπάθειες που είναι απαραίτητες προκειμένου να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή αποτελούν μια «απίστευτη ευκαιρία» για την παγκόσμια οικονομία, ανέφερε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Εν μέσω της αυξανόμενης καταστροφής, πιστεύω πως υπάρχει μια απίστευτη ευκαιρία, όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και για όλους εμάς» επισήμανε.

Φον ντερ Λάιεν: Τιμολογήστε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Yves Herman/Pool via AP

Οι χώρες πρέπει να τιμολογήσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούν την θέρμανση του πλανήτη, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην COP26.

«Πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα ισχυρό πλαίσιο κανόνων, για παράδειγμα, να κάνουμε πραγματικότητα τις παγκόσμιες αγορές άνθρακα. Τιμολογήστε τον άνθρακα, η φύση δεν μπορεί να πληρώσει πια αυτό το τίμημα» σημείωσε.

Οι διαπραγματευτές στη διάσκεψη της COP26 θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε κανόνες για τη δημιουργία μίας αγοράς άνθρακα στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, ζήτημα που διχάζει και το οποίο εκτροχίασε την τελευταία σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα το 2019.

Μπόρις Τζόνσον: «Ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα»...

Erin Schaff/The New York Times via AP, Pool

«Η ανθρωπότητα είναι καιρός τώρα που εξάντλησε τον χρόνο για την κλιματική αλλαγή. Είναι ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα γι' αυτή την ημέρα της κρίσης και πρέπει να δράσουμε τώρα» προειδοποίησε από πλευράς του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατά την εναρκτήρια τελετή.

«Αν δεν σοβαρευθούμε για την κλιματική αλλαγή σήμερα, θα είναι πολύ αργά για τα παιδιά μας να το κάνουν αύριο» προειδοποίησε.

Καθώς μιλούσε ο Μπόρις Τζόνσον, η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ έκανε retweet σε μια έκκληση προς τα εκατομμύρια των υποστηρικτών της να υπογράψουν μία ανοιχτή επιστολή μέσω της οποίας κατηγορούν τους ηγέτες για προδοσία.

«Προδοσία. Έτσι περιγράφουν οι νέοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο την αποτυχία των κυβερνήσεών μας να σταματήσουν τις εκπομπές άνθρακας. Και δεν αποτελεί έκπληξη» αναφέρει στο σχετικό σχόλιο.

«Εκατομμύρια άνθρωποι θα υποφέρουν καθώς ο πλανήτης μας καταστρέφεται -ένα τρμακτικό μέλλον, το οποίο θα προκληθεί, ή θα αποτραπεί, από τις αποφάσεις που εσείς παίρνετε. Έχετε την εξουσία να αποφασίσετε»...

Εμανουέλ Μακρόν καλεί Ρωσία και Κίνα

Yves Herman/Pool via AP

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κάλεσε τις χώρες που «εκπέμπουν τις μεγαλύτερες ποσότητες» διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες υπολείπονται ως προς τις δεσμεύσεις τους, να αυξήσουν τη φιλοδοξία τους «εντός των 15 ημερών» της COP26, υπονοώντας τη Ρωσία και την Κίνα.

«Το κλειδί για τις ερχόμενες 15 ημέρες, εδώ στη δική μας COP, είναι οι μεγαλύτερες ρυπαντές των οποίων οι εθνικές στρατηγικές δεν συνάδουν με τον στόχο μας του 1,5 βαθμού να αυξήσουν τις φιλοδοξίες τις επόμενες 15 ημέρες, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της στρατηγικής μας» υπογράμμισε.

Τζάστιν Τριντό: Καθοριστική η τιμολόγηση της ρύπανσης

AP Photo/Alastair Grant, Pool

Η τιμολόγηση της ρύπανσης είναι καθοριστική για τη μείωση των εκπομπών αερίων και την ενίσχυση της καινοτομίας, δήλωσε από πλευράς του ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό στη COP26.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Καναδάς έχει δεσμευτεί να περιορίσει τις εκπομπές στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και να εγγυηθεί ότι αυτές θα μειωθούν αρκετά γρήγορα ώστε να εξασφαλιστεί ότι το κράτος θα φθάσει στο καθαρό μηδέν το 2050, επισήμανε.

Κακός οιωνός για την COP26 η G20

Ορισμένοι από τους ηγέτες που συμμετείχαν στην G20 της Ρώμης, ανάμεσά τους ο οικοδεσπότης της, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, και η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τη βρήκαν «επιτυχή», ή «μια καλή ένδειξη»·

Όμως για άλλους, ανάμεσά τους τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, η όποια πρόοδος ήταν πολύ ανεπαρκής σε σύγκριση με τις προσδοκίες όσον αφορά τις δεσμεύσεις στον αγώνα για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

Δεν τέθηκε ξεκάθαρη προθεσμία ούτε για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας, ούτε για τον τερματισμό της παραγωγής ηλεκτρισμού με την καύση άνθρακα στην κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στο τέλος της συνόδου.

Η προθεσμία για την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου στις εκπομπές των αερίων στο κείμενο παραμένει εσκεμμένα αόριστη: Ο στόχος μετατίθεται περί «τα μέσα του αιώνα».

Διατυπώνεται η υπόσχεση πως οι 20 πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφεύγουν την κατασκευή σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με την καύση άνθρακα, αλλά «λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες εθνικές συνθήκες», με σκοπό την επιτάχυνση της προοδευτικής εγκατάλειψης του ώστε να τηρηθούν οι στόχοι για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας «που τέθηκαν με τη συμφωνία του Παρισιού» το 2015.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν πείστηκε ακριβώς. «Αν και καλωσορίζω τη νέα δέσμευση της G20 για παγκόσμιες λύσεις, φεύγω από τη Ρώμη με τις ελπίδες μου ανεκπλήρωτες» σχολίασε χθες ο Αντόνιο Γκουτέρες μέσω Twitter. «Τουλάχιστον δεν ενταφιάστηκαν» συμπλήρωσε «δείχνοντας» τώρα στην COP26.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του κατηγόρησε τη Ρωσία και την Κίνα για την αοριστία των διατυπώσεων στην τελική ανακοίνωση της συνόδου της G20, λέγοντας ότι «βασικά ήταν άφαντες όσον αφορά τις δεσμεύσεις για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής».

Στελέχη μη κυβερνητικών οργανώσεων, που ήλπιζαν ότι η G20 -η οποία αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου ΑΕΠ και κάπου το 80% των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη- θα έδινε ώθηση στον αγώνα για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, δεν έκρυβαν την οργή τους.

Ο Γερν Καλίνσκι της Oxfam σχολίασε πως το αποτέλεσμά της τον άφησε «άναυδο»: «Οδεύουμε προς αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2,7° Κελσίου και καταστροφική εξέλιξη της κλιματικής κρίσης», συνόψισε, προσθέτοντας: «Η αναποφασιστικότητα και ο διχασμός που επιδείχθηκαν εδώ απειλούν να κάψουν τον πλανήτη μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ